Koistilan Kaamoskaiho✝ 04.03.2023

Me kuljimme yhteistä taivalta pienen kappaleen maista matkaa. Sä saavutit rauhan sataman, minä yksin saan tietäni jatkaa.

✝ Koistilan Kaamoskaiho 'Kaiho'

SLA-III, ERJ-II, KRJ-II, KTK-III, SV-II, 2 Star

  • 8-vuotias 17.06.2021
  • este- ja kouluratsastus
  • 100 cm, helppo A

kuva © Marjahilla 2020

Luonnekuvaus

Kaiho on oikein mukava tamma, se on yhteistyöhaluinen ja rauhallinen hevonen, jonka kanssa menee helposti hetki jos toinenkin. Hieman ikävänä puolena on tamman herkkupyllyisyys, se siis haluaisi syödä ihan kaiken mikä vähänkään vaikuttaa paremmalta kuin peruspäiväheinät. Ei se sentään taskuja revi rikki tai kuolaa olkapäätä märäksi, mutta on se silti hieman rasittavaa, kun karvaturpa hamuilee joka paikkaa namien toivossa.

Esteillä Kaiho on omiaan: Siltä löytyy näppärä hyppytekniikka, se osaa avittaa heikompaakin ratsastajaa ylittämään esteen kuin esteen ja näkeehän tammasta kuinka se nauttii hyppimisestä. Mitkään erikoisesteetkään ei saa tammaa hätkähtämään, vaan kaikki mennään yhtä reippaasti kuin tavallinen okseri. Koulupuolellakin Kaiholla on kiva ratsastaa, se on herkkä avuille ja jaksaa työstää samaa kulmaa vaikka kolme varttia, jotta se saadaan menemään oikein. Koulupuolella tamma kuitenkin vaatii ratsastajaltaan enemmän kuin esteillä, joten Kaiho ei sovi ihan aloittelijoiden käsiin.

Kisamatkoilla Kaiho saa usein huomiota mahansa valkoisten läiskien takia, suurin osa epäilee onko tamma edes puhdasrotuinen suomenhevonen, kun niiden kirjavuudesta ei vieläkään kaikki tiedä. Tammaa tämä huomio ei haittaa lainkaan, sehän vain kuvittelee kaikkien ihastelevan sitä ja siitähän se tykkää. Muista hevosista Kaiho ei ota pulttia, vaikka ne höseltäisivät ympärillä (omasta takaa löytyy parikin tällaista), vaan se osaa keskittyä siihen mihin pitää ja ottaa itse rauhallisesti.

Sukulaiset

i. Voturi
ruunivoikko suomenkirjava, 156 cm
KTK-III
VH21-018-0173
ii. Voileka
voikko suomenkirjava, 161 cm
KTK-II
VH16-018-2738
iii. Voikiekko evm
voikko suomenkirjava, 162 cm
iie. Heniila evm
tummanruunikko, 153 cm
ie. Tuinela
ruunivoikko, 158 cm
VH21-018-0174
iei. Murto evm
tummanpunarautias, 159 cm
iee. Tytti evm
ruunivoikko, 155 cm
e. Joulutähti
kulomustanpäistärikkö, 159 cm
KTK-III, Finest
VH13-018-1310
ei. Leevin Tuttiritari
musta, 162 cm
Finest
VH15-018-1392
eii. Aholan Leevi evm
eie. Jääprinsessa evm
musta
ee. Voikukka
rautiaanpäistärikkö, 166 cm
VH13-018-0219
eei. Ero-Keisari evm
rautias, 170 cm
eee. Kielo evm
rautiaanpäistärikkö, 165 cm

Pöystilän Hedelmäsalaatti

syntynyt 17.06.2022
i. Pöystilän Hippasilla
EV-III, 2 Star

Pöystilän Taivaantulet

syntynyt 07.11.2021
i. Hiidelmän Ukkosti
KTK-III, SV-III, 2 Star

Muut

31.10.2022 - Kakkostason estehevonen

Kaiho oli lokakuussa ainoa estehevonen, joka käytettiin laatuarvostelussa. Se oli hieman heikossa lihaskunnossa, koska oli vastikaan rikkonut etujalkansa ja joutunut levolle. Tästä syystä tamma ei saanut kovin mairittelevaa tulosta rakennearvioinnista, ainoastaan 4,5 pistettä. Omien ja sukulaisten kisamenestysten myötä tuli kuitenkin niin sanotusti täydet pisteet eli tyypilliset 40 pistettä tamman kisoista ja suvustaan sekä jälkeläisistä 20 pistettä kustakin. Kahdesti oltiin kyllä Kaihon kanssa osallistuttu kuukausittain järjestettävään ERJ-Cupiin, mutta emme pärjänneet niin hyvin, että olisi tullut sijoitusta. Myöskään tamman vanhemmat tai jälkeläiset eivät olleet käyneet (vielä ainakaan) ERJ-laatuarvostelussa, joten sen myötä heidänkään pisteisiin ei tullut ekstrapisteitä. Kaihon omiin lisäpisteisiin kertyi kuitenkin vielä 6,5 pistettä, koska tammalla oli kuitenkin kantakirjapalkinto ja muita aktiviteettejä. Yhteensä 91 pisteellä neiti pokkasi itselleen kivasti II-palkinnon.

20.08.2022 - Elokuun suomenhevosten laatuarvostelu

Virtuaalisten Suomenratsujen elokuiseen laatuarvostelutilaisuuteen osallistui Pöystilästä täydet viisi hevosta. Liekö suomenhevoskansa vielä kesäloman vietossa, koska yhteensä osallistujia oli vain kaksikymmentäyksi, vaikka tilaisuuteen otettaisiin kaiken kaikkiaan jopa neljäkymmentä hevosta. Näin se on toki parempi minulle, koska virallisia osallistujia saa ilmoittaa kaksi ja niiden lisäksi kolme jonosijoille ja nythän sain tosiaan kaikki mukaan.

Ensimmäisenä kehään meni Kenraali Susihukka, jonka pärjäämistä jännitin ehkä kaikkein eniten. Onhan kyseessä kuitenkin erityistärkeä hevonen sen vanhempien ja muiden sukulaisten myötä, joten olisihan se kiva, kun ori pärjäisi. Ja niinhän se tekikin, se ansaitsi yhteensä yhdeksänkymmentäneljä pistettä ja ansaitsi ykköspalkinnon! Rakenneosiossa se sai kolmosta ja nelosta ja käyttäytymisestä komeat kaksikymmentä pistettä. Palkittujen vanhempien ansiosta suvusta tuli kaksikymmentäkolme pistettä ja omasta kilpailumenestyksestä kaksikymmentä, koska emme olleet kisanneet lainkaan VSR-Cupeissa Hukan kanssa. Muusta orin menestyksestä ja panostuksesta tuli yhteensä vielä seitsemäntoista pistettä.

Toisena estradille asteli kimo pienori Luminietos, jonka odotin pärjäävän myös hienosti tilaisuudessa. Se sai rakennearvostelussa tasaisesti kolme pistettä jokaisesta osiosta eli yhteensä kaksitoista pistettä. Käytös oli yhdeksäntoista pisteen arvoista ja suvustaan se sai täydet kaksikymmentäviisi pistettä! Tästä olen ihan mielettömän kiitollinen orin kasvattajalle (eli sukuselvityksen kirjoittajalle). Niksin kanssa oltiin pärjätty kolmesti VSR-Cup-kisoissa, joten kisamenestyksestä tuli kaksikymmentäkolme pistettä. Orilla oli takanaan kantakirjapalkinto, näyttelymenestystä sekä pari lajilaatuarvostelutulostakin, joten niiden ja muiden titteleiden myötä lisäpisteistä tuli vielä kahdeksantoista pistettä. Kaiken kaikkiaan Niksi keräsi yhdeksänkymmentäseitsemän pistettä ja sillähän se sai helposti SLA-I-palkinnon.

Pöystilän Marakatti oli kolmas osallistuja ja se sai rakenteestaan yhteensä kolmetoista pistettä. Sen leimat ja laatutyyppi arvioitiin hienosti nelosen arvoiseksi, kuten myös pää, kaula ja lavat. Mutta sen rungon todettiin olevan vain kakkosena arvoinen, kun taas jalat olivat kolmosen tasoisia. Käytös oli hienosti kahdenkymmenen pisteen arvoista, suvusta tuli vanhempien palkintojen ansiosta kaksikymmentäkolme pistettä ja omasta kisamenestyksestä kaksikymmentä, koska Maran kanssa ei olla pärjätty VSR-Cupeissa. Maralla ei ollut paljon myöskään muuta menestystä, mutta sai se lisäpisteistä silti yhdeksän pistettä. Yhteensä sille kertyi kahdeksankymmentäviisi pistettä ja niillä se nappasi itselleen kakkospalkinnon.

Jostain kumman syystä kovin oripainotteista minun osallistuminen, koska neljänteä mentiin esittäytymään Remuluksen kanssa. Se sai rakenteen arvioinnissa laatutyypistä ja leimoista neljä pistetä, kuten myös osiosta, jossa arvioitiin kuntoa, yleistä ilmettä ja muuta olemusta. Liikkeen laadusta ja oikeanlaisesta liikkumisesta se sai kuusi pistettä kymmenestä, eli ihan ok suoritus, vaikka olisihan siitä enemmänkin voinut toivoa. Käytös Lusmulla oli yhdeksäntoista pisteen arvista ja suvustaan se sai täydet kaksikymmentäviisi pistettä, koska molemmat vanhemmat oli palkittuja niin lajilaatuarvoisteluissa kuin itse SLA-palkinnollakin. Kisaosiostaan ori sai kaksikymmentä pistettä ja muutaman tittelin ja muun panostuksen myötä ori sai lisäpisteosiosta kaksitoista pistettä. Yhteensä Lusmu keräsi juuri yhdeksänkymmentä pistettä, joilla se sai itselleen ykkösen.

Viidentenä osallistui lauman ainoa tamma eli Koistilan Kaamoskaiho. Se sai rakenteen arvioinnista yhteensä yksitoista pistettä seuraavalla jakaumalla: laatutyyppi ja leimat 3; pää, kaula, lavat 1; runko 3; jalka-asennot 4. Varsinkin etuosan heikko tulos tuli yllätyksenä, mutta kyllähän tuomarit asiansa osaavat, joten näin se nyt vain on. Käytös tammalla oli myös hieman heikkoa, mutta vedetään se huonon päivän piikkiin (tammalla ei osallistuessaan ollut luonnekuvausta). Molemmat vanhemmat olivat pärjänneet kisakentillä, mutta niitä ei oltu palkittu, joten suvusta tuli sen myötä kaksikymmentä pistettä. Kisaosiostaan Kaiho sai myös kaksikymmentä pistettä ja lisäpisteosiosta tuli vielä yksitoista pistettä, joten sai kuudella­kymmenellä­kahdella pisteellään kolmospalkinnon.

28.02.2022 - Helmikuinen rotunäyttely

Virtuaaliset Suomenratsut järjestivät jälleen rotunäyttelyt, jossa hevoset arvioidaan kolmeen eri palkintoluokkaan. Näiden lisäksi osallistuin neljällä piensuokillani kasvattajaluokkaan, koska ajattelin että voisimme pärjätä yhteneväisyyden nimissä. Noh, seitsemän osallistujan luokassa tulimme neljänneksi. Voittajana oli pitkän linjan ravikasvattaja eikä kaksi muutakaan edellemme mennyttä ansiotta sijaansa saaneet. Voin siis olla oikein tyytyväinen tulokseemme.

Varsaluokkaan osallistuivat Hukka, Kepponen ja Mara, joista ensimmäinen oli luokkansa kakkonen saaden ykköspalkinnon ja kaksi muuta saivat kolmoset. Aikuisia oreja oli Henkka, Erkka ja Hannu ja he kaikki saivat kakkospalkinnon. Veteraaneja oli Hopo, Eero sekä Niksi ja kuten varsaluokassakin, tässäkin ensimmäisenä mainittu oli LKV2 ansaiten ykköspalkinnon ja kaksi muuta saivat kolmoset.

Aikuisista tammoista Försti sai kakkosen ja Pilvi sekä Virve saivat kolmospalkinnon. Veteraanitammoihin ilmoitin vain kaksi ja näistä Piku oli ykköspalkinnolla LKV2 ja Heini tuli viidenneksi saaden kakkospalkinnon. Näiden lisäksi erikoisluokassa (eli piirroskuvalliset) oli mukana Tarja saaden II-palkinnon ja Kaiho sai kolmosen.

07.11.2021 - Kaihon Rate My Pony -tulokset

Pää, kaula ja etuosa
48
Runko ja takaosa
53
Jalat ja kaviot
58
Käynti
39
Ravi
18
Laukka
70
Rohkeus
47
Kuuliaisuus
7
Temperamentti
90
Herkkyys
47
Älykkyys
41
Nopeus
41
Kestävyys
37
Ketteryys
31
Hyppytekniikka
13
Kokoamiskyky
42
Voima
66
Ratsastettavuus/ajettavuus
42
Käytös tilaisuudessa
64

31.03.2021 - Maaliskuun kantakirjatulokset

Maaliskuun kantakirjatilaisuuteen saatiin rahdata jopa kuusi hevosta! Ensimmäisenä osallistui Lusmu, joka sai kolmelta tuomarilta 19 pistettä ja yhdeltä 18, kaikkiaan siis 75 pistettä ja täten KTK-II-palkinnon. Luuko sai aika heikot pisteet, kolmelta 16 ja yhdeltä jopa 15 pistettä. Mutta hyvä peli se silti on ja sai kuitenkin kolmosen, joten olen oikein tyytyväinen. Parhaat pisteet keräsi Piku, joka sai kahdelta tuomarilta 21 pistettä, yhdeltä 20 ja kolmannelta 19 pistettä. Hieman epätasaisuutta siis, mutta välillä sitä vain tapahtuu. Yhteensä tamma keräsi siis 81 pistettä ja pokkasi sillä itselleen KTK-I-palkinnon.

Niin sanotusti vähäisen virallisen osallistujien myötä sain mukaan myös jonossa olevat hevoseni, joista ensimmäisenä kehään vietiin Kaiho. Tammahan oli vielä selvästi keskenkasvuinen ja saikin minun hevosista huonoimmat pisteet, yksi antoi jopa vain 14 pistettä, kaksi antoi 15 ja yksi sentään 16 pistettä. Yhteensä siis 60 pistettä, joka on kolmospalkinnon alaraja. Seuraavaksi esitettäväksi lähti Luna, joka sai jokaiselta neljältä tuomarilta 18 pistettä eli yhteensä 72 pistettä ja täten KTK-II-palkinnon. Pilvi pääsi kehään viimeisenä, se sai yhdeltä tuomarilta 15 pistettä ja kolmelta muulta 16, eli yhteensä 63 pistettä ja tällekin siis kolmonen.

20.03.2021 - Maaliskuun varsa-arvioinnit

Eero sai rakenteesta 6,4 pistettä ja sen arvioinnin aikaisesta käytöksestään vain vitosen, koska se ei oikein arvostanut tuomarin tuijottelua. Hoitotoimenpiteiden kuten taluttamisen aikana ori käyttäytyi selvästi paremmin ja sai 7,5 pistettä. Suvusta tuli tietysti täydet kymmenen pistettä, joten yhteensä ori sai 28,9 pistettä ja niillä se ansaitsi SV-II-palkinnon.

Osasin jo varautua siihen, että Kaihon rakennepisteet ovat selvästi heikommat kuin hevosillani yleensä, koska tamma oli juuri ottanut useamman sentin lisää korkeutta ja sen myötä se näyttää olevan pelkkää luuta ja nahkaa. Käyttäytyminen ei ollut yhtään sen parempi, vaan siitä tuli samaiset viisi pistettä kuin itse rakenteesta. Muuten tamman käytös oli parempi ja se sai 7,25 pistettä. Kaiken kaikkiaan pisteitä kertyi 27,25, jolla tamma nappasi itselleen kakkospalkinnon.

Vattu pisti hieman paremmaksi kuin edellinen kaksikko, rakennepisteitä tuli seitsemän ja käytös oli "jopa" kutosen luokkaa. Jostain syystä suvustaan tamma sai vain kahdeksan, vaikka molemmat sen vanhemmat ovat kisanneet menestyksekkäästi koulukentillä. En kuitenkaan tajunnut tästä kysyä paikan päällä, joten tällä nyt mennään. Hieman ehkä harmittaa, koska jos tamma olisi saanut sen kymmenen, olisi sen kokonaispisteet olleet 30,5 ja sillä Vattu olisi ansainnut ykkösen. Mutta eipä maailma tuohon oikeasti kaadu, kakkospalkinto 28,5 pisteellä on silti oikein hyvä tulos.

Kaihon varusteista kiitos seuraaville liikkeille: Equestrian PRO (EQP) Kreivittären Varusteliike (KV) OddPixel (OP) Provando Shop (PS)

päivittäin
3 kg Basic Mix -täysrehua
290 g Essentials-kivennäisrehua
10 kg heinää
  ▪ 4 kg päivällä tarhaan, 6 kg illalla karsinaan

treeni-/kisapäivänä
päiväheinät matkaeväänä
1 kg Basic Mix 1,5 kg Sport Mixiä

kantavana ja imetyksen ajan
3 kg Basic Mix 3 kg Mare Mix

Ruokatarvikkeet ostamme Equestrian PRO:sta (EQP), Stjärnesands Hästeristä (SH) ja Varustekartanosta (VK).

Kilpailut

Saavuttanut ERJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2590.91.
hyppykapasiteetti: 519.05 rohkeus: 544.02 kuuliaisuus ja luonne: 1527.84
Saavuttanut KRJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2520.26.
kuuliaisuus ja luonne: 1527.84 tahti ja irtonaisuus: 992.42
Näyttelymenestys
PKK ~ 11.04.2021 ~ Roihajan talli ~ kylmäveritammat ~ EO-sert (tuom. aksu)
PKK ~ 10.03.2021 ~ Metsätalli ~ muu kuva: tietokonetyöt, rennot ~ KM (tuom. Anne)
kuva: "Rento rakennekuva, jossa tausta vie vaaleanpunaisine taivaineen huomioon. Hevonen vaikuttaa odottavan yön piemenemistä."
rotunäyttely ~ 28.02.2022 ~ VSR ~ piirretyt ~ III-palk. (tuom. alaera)