Kuu-Luuko✝ 07.01.2024

Älä ajattele, että elämä on lyhyt. Ajattele – miten erikoinen kokemus. Kun siinä ei ole kysymys pituudesta lainkaan, vaan että ylipäänsä on saanut kokea tämän.

✝ Kuu-Luuko 'Luuko'

KRJ-III, KTK-III, SV-I, 2 Star

  • 8-vuotias 02.07.2021
  • yleisratsu
  • 100 cm, helppo A, tutustumis (noviisi)

kuvat © kuvaajan luvalla (kuvat 1 ja 2), liikekuva W (VRL-00121)

Luonnekuvaus

Aktiivisesti kaikenlaista vaivannäköä välttelevä Luuko pääsisi aivan varmasti helpommalla, jos vain tekisi joskus asiat reippaasti. Ori on juuri niitä urbaanilegendoja, jotka haukkaavat palan kilparadan johteiden kukka-asetelmista vaikka kesken hypyn tai pohkeenväistön, mikäli vain mitenkään päin yltää iskemään hampaansa kirkasvärisiin herkkuihin. Tarhassaan herra syö usein makuultaan, liekö harjoittelee märehtimistä.. Jos kimon haluaa juovan treenin jälkeen tai vieraissa paikoissa pisaraakaan, vettä pitää maustaa melassilla tai omenamehulla ja astiaa pitää vielä kannatella sylissä, maahan laskettuun astiaan ori ei vilkaisekaan. En ole keksinyt logiikkaa tämän touhun takana, arvauksia ja teorioita otetaan vastaan.

Luuko nauttii harjaus- ja pesuhetkistä, rapsutuksista ja herkuista. Ori on liki joka tilanteessa helppo, miellyttävä käsitellä, ihana halittava nelijalkainen lapsenvahti. Ainoastaan kengittäjä löytää moitittavaa, Luuko kun nojailee jatkuvasti tai nykii jalkojaan. Paikoillaan seisominen on ihan OK, jalkansa ylhäällä pitäminen ei todellakaan! Siinähän pitää tehdä jotain. Jalkatuki on tuonut parannuksen tilanteeseen, mutta ei Luuko kyllä vieläkään kengityksestä välitä. Onneksi peruskengitys riittää.

Liikkeelle lähteminen vaatii vähän maanittelua. Askel on hidas ja raskas, korkeintaan ruoka-aikana (tai ruoan perässä) Luukon menossa näkyy positiivinen muutos reippaampaan suuntaan. Kyse on kuitenkin kaikkea tekemistä välttelevä sielu, joten turhan paljoa ei kannata odottaa. Portillekaan kimo ei tule koskaan vastaan, korkeintaan ruoan perässä, ja silloinkin vain puoliväliin. Lastaaminen sentään on helppoa, vaikkakin hidasta, kyydissä odottava heinäverkko riittää Luukolle motivaatioksi kävellä ramppi ylös. Alas tuleminen onkin sitten hitaampaa..

Luukon laiskuus vesittää paljon, ikävä kyllä, sillä pohjalla on loistavat ainekset. Ori voisi olla juuri sellainen loistava yleishevonen kuin suomenhevoset parhaimmillaan ovat! Kyllä Luukon kanssa nytkin treenataan ja kisataan neljää lajia, mutta jokainen varmasti ymmärtää eron energisen, eteenpäinpyrkivän ja yhteistyöhaluisen hevosen sekä kaikin keinoin helpointa mahdollista, vavannäön minimoivaa oikoreittiä etsivän Luukon välillä.

Hyviä puolia; varma, tasainen ja sopivan rohkea, niitä hevosia jotka eivät kauhistele tuulen mukana lepattavia tai lentäviä esineitä tai kauhistele kummallisimpiakaan estejohteita. Toimiva niin ajaen kuin ratsain. Ei sano oikein mitään mihinkään. Niitä heikompia, nätisti sanottuna kehitettäviä puolia; ei sano oikein mitään mihinkään. Laiska. Hurjan älykäs, tosin käyttää älynsä vain selvittääkseen, missä voi kenenkin kanssa löysäillä. Luuko löytää jokaisen ratsastajan/ohjastajan kohdalla jotain, mitä käyttää edukseen päästäkseen vähän helpommalla.

Luuko oikoo mutkissa ja kulmissa, ei varmasti kokoa kunnolla saati aktivoi mitään lihasryhmäänsä, ellei ole ehdottoman pakko. Askelista jää helposti puuttumaan paitsi energiaa, myös pituutta ja ilmavuutta. Miksi tehdä yhtään ylimääräistä? Miksi tehdä mitään? Miten olisi vapaapäivä? Luukoa joutuu patistelemaan eteenpäin ihan joka lajissa, niin ratsain kuin ajaen. Erityisesti (maasto)esteillä, hyppääminen kun on kammottavan rankkaa! Eikä Luuko muuten varmasti ponnista erityisen voimakkaasti tai nosta jalkojaan kunnolla, ellei ratsastaja ole harvinaisen määrätietoinen ja kaksi askeltaa ratsuaan edellä.

Myös kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa kimoa joutuu muistuttelemaan riittävästä eteenpäinpyrkimyksestä, itsensä kantamisesta, lihasten käytöstä.. Vähän kaikesta. Luuko osaa vaikka ja mitä, se vain ei oikein jaksaisi tehdä niitä. Ainakaan kunnolla. Kun tulee hiki ja lihassärky ja kaikki on niin kovin vaivalloista. Kun kimoon vain saa sitä liikettä, sillä on yllättävänkin hyvät liikkeet eikä kokoaminenkaan ole puoliksikaan niin haastavaa kuin suomipulla mielellään esittää sen olevan.

Kisaamiseen kimo suhtautuu kuten kaikkeen muuhunkin liikkumiseen; onko pakko, tai voiko tämän edes tehdä kevennettynä? Vieras paikka, muut hevoset tai suurikaan yleisö eivät herraa hetkauta, siitä tietysti hirveästi kiitosta Luukolle ja sen hermoille. Ja ne koristekukat.. Jos joku onnistuu syömään niitä, niin Luuko. Kyllä hävettää.

Luukon luonnekuvauksen lausui Lissu t.

Sukulaiset

i. Luminietos
rautiaankimo, 147 cm
YLA1, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, KTK-III, Ch, 3 Star
VH18-018-1607
ii. Jotin Nirhauma evm
punarautias, 151 cm
iii. Jotin Nirso evm
punarautias, 147 cm
iie. Lohduttaja evm
tummanruunikko, 155 cm
ie. Lumimarja evm
rautiaankimo, 147 cm
iei. Luukutoja evm
rautiaankimo, 152 cm
iee. Marjatorttu evm
punarautias, 146 cm
e. Jää-Hyväiset
rautiaankimo, 153 cm
KTK-III, VIR MVA Ch, 2 Star
VH18-018-1276
ei. Jäätävä Jätkä evm
mustankimo, 153 cm
eii. Jäätävä Juttu evm
rautias, 153 cm
eie. Kelokummun Mimmi evm
rautias, 154 cm
ee. Herttakuningatar evm
rautias, 144 cm
eei. Heljän Vaakku evm
rautias, 145 cm
eee. Herttaliina evm
rautias, 161 cm

Pöystilän Kallisto

syntynyt 13.06.2022
e. Varpun Vadelmatähti
KTK-III, SV-I, 3 Star

Pöystilän Lumiina

syntynyt 14.02.2022
e. Räiskyvän Saaga
ei meriittejä

Muut

02.01.2024 - Yhteenveto 2023 laatuarvostelutuloksista

Punas-Tutti
toukokuu 2023: ERJ-II yhteensä 97,5 pistettä | rakenne 7p. / kisat 41p. / suku 20p. / varsat 20p. / lisäpisteet 9,5p.
toukokuu 2023: KRJ-II yhteensä 94,5 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 20p. / varsat 20p. / lisäpisteet 8,5p.

Juoppotintti
toukokuu 2023: ERJ-III yhteensä 87 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 14p. / varsat 20p. / lisäpisteet 7p.
toukokuu 2023: KRJ-III yhteensä 86,75 pistettä | rakenne 6,25p. / kisat 40p. / suku 14,5p. / varsat 20p. / lisäpisteet 6p.

Hopeatuulen Kostaja
toukokuu 2023: KRJ-III yhteensä 88,5 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 20p. / varsat 20p. / lisäpisteet 2,5p.

Noitakuningas
toukokuu 2023: KRJ-II yhteensä 91,5 pistettä | rakenne 5p. / kisat 40p. / suku 22,5p. / varsat 20p. / lisäpisteet 4p.

Syyn Hongankolistaja
kesäkuu 2023: YLA1 yhteensä 109 pistettä | tekstit 36p. / jalostus 14p. / kisat 20p. / rakenne 19p. / lisäpisteet 20p.
Lisäksi Henkka oli Arvostelun Paras 4 ja sai tilaisuuden parhaat rakennepisteet.

Pöystilän Kettukarkki
kesäkuu 2023: YLA2 yhteensä 87,5 pistettä | tekstit 23p. / jalostus 10,5p. / kisat 20p. / rakenne 15p. / lisäpisteet 19p.

Kuu-Luuko
elokuu 2023: KRJ-III yhteensä 85,5 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 22p. / varsat 12p. / lisäpisteet 5,5p.

Pöystilän Keppostelija
elokuu 2023: KRJ-II yhteensä 91 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 25p. / varsat 8p. / lisäpisteet 12p.

Katveen Kraatteri
elokuu 2023: ERJ-II yhteensä 91 pistettä | rakenne 7p. / kisat 40p. / suku 22p. / varsat 20p. / lisäpisteet 2p.

Pöystilän Oho Onnenkeksi
elokuu 2023: ERJ-I yhteensä 109 pistettä | rakenne 8p. / kisat 40p. / suku 25p. / varsat 21p. / lisäpisteet 15p.

20.11.2021 - Marraskuun suomenhevosvarsa-arviointi

Tänään meiltä lähti taas kuuden hevosen lauma Suomenratsujen järjestämään varsojen arviointitilaisuuteen. Ihana yllätys oli myös törmätä kahteen omaan kasvattiinkin siellä, komea Kaamostarinoita sai kolmivuotiainen ryhmässä SV-II-palkinnon ja nelivuotiaiden ryhmään osallistui kuvankaunis Timanttitiikeri: Ratsastusohjelmassa neiti oli kolmas 77,857 prosentin tuloksellaan ja palkintoplakkariin se nappasi ykkösen!

Kaksivuotiaiden ryhmässä ensimmäisenä osallistui Erkka, se sai rakenteesta 6,8 pistettä, suvusta ja rakennearvostelun käytös sillä oli molemmat kahdeksan. Mielestäni sen olisi kyllä pitänyt saada suvustaan täydet kymmenen pistettä, koska sen molemmat vanhemmat ovat kuitenkin kilpailleet menestyneesti. Mutta en jäänyt asiaa sen enempää miettimään, koska ori sai silti yhteensä reilu 31 pistettä ja sillä ykköspalkinnon.

Kettu veti rakennarvostelun käytöksen ihan pelleilyksi, tuomaristakin huomasi, ettei tämä enää ollut vain pienen varsan touhua, vaan hän oli oikeasti hyvin ärsyyntyneen näköinen. Yksikään hevosistani ei ole koskaan saanut alle viittä pistettä, mutta nyt Kettu sai kaksi. Se sai kaksi pistettä, koska vähempää ei voitu antaa! Lievästi sanottuna olin todella nolostunut orista, mutta minkäs teet. Ihme kyllä tuomari sai silti arvosteltua rakenteen ja antoi sille kahdeksan pistettä, eli ei lainkaan huono tulos. Hoitotoimenpiteiden ajan Kettu oli heti paljon parempi, koska siitä se ansaitsi myös kahdeksan pistettä. Yhteensä pisteitä kertyi 28, jolla ori sai SV-II-palkinnon. Jos se olisi saanut edes kaksi pistettä lisää, se olisi saanut ykkösen.. Mutta eipä se tuolla käytöksellä kyllä sitä ykköstä ansainnutkaan, joten ihan hyvä että tuli kakkonen.

Viimeisenä kaksivuotiaana osallistui Hannu, joka veti pisimmän korren rakenteen arvostelussa. Pisteitä se sai toki hieman vähemmän kuin Erkka (7,6p), mutta sen käytös oli melkein täydellistä (9p). Taluttaessa se rupesi hieman temppuilemaan ja sai täten muusta käytöksestä "vain" 7,75 pistettä. Ihan mainio tulos sekin ja yhteensä ori keräsi 34,35 pistettä ja sai sillä itselleen SV-I-palkinnon.

Kolmivuotiaiden ryhmässä ekana oli Miina, joka sai helppo C -tason kouluohjelmasta 62,143 prosenttia. Sijoituimme sillä 24 osallistujan ryhmässä sijalle 18, eli ei mikään hyvä suoritus emmekä myöskään saaneet lisäpisteitä tästä. Rakenteesta tamma sai 6,4 pistettä, käytös sen arvioinnin aikana oli kahdeksan, muu käytös taasen 6,5 pisteen arvoista. Kouluohjelman arvioinnista tuli 7,3 eli ihan hyvät pisteet, vaikka itse sijoitus ei mikään hyvä ollutkaan. Miina sai yhteensä 38,2 pisteellään kakkospalkinnon.

Seuraavana osallistui Luuko, joka tuli kouluohjelmassa toiseksi! Saatiin komeat 76,786 prosenttia, sijoituksesta tuli kymmenen lisäpistettä ja ratsastuksen arvioinnista 6,7 pistettä. Käytös oli orilla niin rakenteen arvioinnin kuin hoitotoimenpiteiden aikana seiskan arvoista. Itse rakenteesta ori sai 6,8 pistettä ja yhteensä 47,5 pisteellä ori ansaitsi SV-I-palkinnon.

Viimeisenä ja tällä kertaa niin sanotusti vähäisimpänä osallistui Kunkku, koska se oli ainoa, joka sai kolmospalkinnon. Rakenne sillä oli ok (seitsemän pistettä), suvusta tuli täydet kymmenen ja yleinen käytöskin oli yli seiskan arvoista. Mutta rakenteen arvostelun aikana ori ei millään antanut tuomarin tarkastella itseään ja sen takia sen käytös arvioitiin vain kolmosen arvoiseksi. Kouluohjelma meni ihan penkin alle myös, olimme kolmanneksi viimeisiä heikolla 55 prosentin tuloksella, eli luonnollisesti sieltäkään ei tullut mitään lisäpisteitä.

06.11.2021 - Luukon Rate My Pony -arviointi

Pää, kaula ja etuosa
72
Runko ja takaosa
46
Jalat ja kaviot
51
Käynti
31
Ravi
76
Laukka
40
Rohkeus
60
Kuuliaisuus
34
Temperamentti
51
Herkkyys
32
Älykkyys
29
Nopeus
51
Kestävyys
63
Ketteryys
68
Hyppytekniikka
50
Kokoamiskyky
26
Voima
61
Ratsastettavuus/ajettavuus
48
Käytös tilaisuudessa
57

31.03.2021 - Maaliskuun kantakirjatulokset

Maaliskuun kantakirjatilaisuuteen saatiin rahdata jopa kuusi hevosta! Ensimmäisenä osallistui Lusmu, joka sai kolmelta tuomarilta 19 pistettä ja yhdeltä 18, kaikkiaan siis 75 pistettä ja täten KTK-II-palkinnon. Luuko sai aika heikot pisteet, kolmelta 16 ja yhdeltä jopa 15 pistettä. Mutta hyvä peli se silti on ja sai kuitenkin kolmosen, joten olen oikein tyytyväinen. Parhaat pisteet keräsi Piku, joka sai kahdelta tuomarilta 21 pistettä, yhdeltä 20 ja kolmannelta 19 pistettä. Hieman epätasaisuutta siis, mutta välillä sitä vain tapahtuu. Yhteensä tamma keräsi siis 81 pistettä ja pokkasi sillä itselleen KTK-I-palkinnon.

Niin sanotusti vähäisen virallisen osallistujien myötä sain mukaan myös jonossa olevat hevoseni, joista ensimmäisenä kehään vietiin Kaiho. Tammahan oli vielä selvästi keskenkasvuinen ja saikin minun hevosista huonoimmat pisteet, yksi antoi jopa vain 14 pistettä, kaksi antoi 15 ja yksi sentään 16 pistettä. Yhteensä siis 60 pistettä, joka on kolmospalkinnon alaraja. Seuraavaksi esitettäväksi lähti Luna, joka sai jokaiselta neljältä tuomarilta 18 pistettä eli yhteensä 72 pistettä ja täten KTK-II-palkinnon. Pilvi pääsi kehään viimeisenä, se sai yhdeltä tuomarilta 15 pistettä ja kolmelta muulta 16, eli yhteensä 63 pistettä ja tällekin siis kolmonen.

Kilpailut

Saavuttanut ERJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2922.21.
hyppykapasiteetti: 638.61 rohkeus: 474.63 kuuliaisuus ja luonne: 1808.97
Saavuttanut KRJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2795.44.
kuuliaisuus ja luonne: 1808.97 tahti ja irtonaisuus: 986.47
KERJ-sijoituksia yhteensä 42 kpl
10.04.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ tutustumis ~ 4/47
09.04.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ tutustumis ~ 1/47
08.04.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ tutustumis ~ 5/47
31.03.2022 ~ KERJ-Cup ~ tutustumis ~ 6/53
17.01.2022 ~ Hovilanveräjä ~ harraste ~ 2/42
12.01.2022 ~ Hovilanveräjä ~ harraste ~ 5/42
11.01.2022 ~ Hovilanveräjä ~ harraste ~ 1/42
10.01.2022 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ tutustumis ~ 4/23
10.01.2022 ~ Mäntykatve ~ harraste ~ 3/30
08.01.2022 ~ Lilycove ~ harraste ~ 3/26
07.01.2022 ~ Holmberg ~ harraste ~ 2/31
06.01.2022 ~ Moana part breds ~ harraste ~ 4/18
04.01.2022 ~ Hovilanveräjä ~ harraste ~ 3/42
04.01.2022 ~ Holmberg ~ harraste ~ 2/31
28.12.2021 ~ Hovilanveräjä ~ harraste ~ 3/15
28.12.2021 ~ Kaihovaara ~ tutustumis ~ 2/40
27.12.2021 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ harraste ~ 6/44
25.12.2021 ~ Kaihovaara ~ tutustumis ~ 6/40
24.12.2021 ~ Hovilanveräjä ~ harraste ~ 3/15
23.12.2021 ~ Pyökkipolku ~ miniluokka ~ 1/9
18.12.2021 ~ Kaihovaara ~ tutustumis ~ 1/40
17.12.2021 ~ Pyökkipolku ~ miniluokka ~ 3/9
15.12.2021 ~ Pyökkipolku ~ miniluokka ~ 2/9
15.12.2021 ~ Liljegård ~ tutustumis ~ 5/30
12.12.2021 ~ Kaihovaara ~ tutustumis ~ 4/40
10.12.2021 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ harraste ~ 3/44
08.12.2021 ~ Liljegård ~ tutustumis ~ 1/30
07.12.2021 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ harraste ~ 3/44
06.12.2021 ~ Liljegård ~ tutustumis ~ 2/30
04.12.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 2/6
03.12.2021 ~ Kaihovaara ~ tutustumis ~ 6/40
01.12.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 2/6
30.11.2021 ~ KERJ-Cup ~ tutustumis ~ 3/26
28.11.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 1/6
26.11.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 1/6
22.11.2021 ~ Mäntykatve ~ harraste ~ 3/31
19.11.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 5/33
18.11.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 2/33
12.11.2021 ~ Jeili ~ tutustumis ~ 1/29
08.11.2021 ~ Lindgård ~ tutustumis ~ 1/15
07.11.2021 ~ Lindgård ~ tutustumis ~ 1/15
30.10.2021 ~ KERJ-Cup ~ tutustumis ~ 5/43
Näyttelymenestys
NJ ~ 21.03.2021 ~ Tiikeriluola ~ suomenhevosorit ~ sertin arvoinen (tuom. Vibaja)
NJ ~ 15.03.2021 ~ Haltiasalo ~ suomenhevosorit ~ irtoSERT (tuom. Lissu T.)