Kujelmiina✝ 19.03.2023

Älä ajattele, että elämä on lyhyt. Ajattele – miten erikoinen kokemus. Kun siinä ei ole kysymys pituudesta lainkaan, vaan että ylipäänsä on saanut kokea tämän.

✝ Kujelmiina 'Miina'

SLA-II, KRJ-II, SV-II, 2 Star

  • 8-vuotias 06.02.2022
  • kouluratsastus
  • 60 cm, helppo A

kuvat © Cherie (muokattu, CC BY-NC 2.0) (1, 2)

Luonnekuvaus

Hyppääminen ei ole Miinan juttu sitten ollenkaan. Tamma kyllä ylittää esteet hyvinkin innokkaasti, mutta luvalla sanoen aivan kammottavalla tyylillä ilman kunnon estesilmää tai vauhtikontrollia. Estettä lähestyessään voikko ei tunnu muistavan koko ratsastajaa, joten pidätteet, kääntävät avut ja vähän kaikki muukin kaikuu kuuroille korville ja äkisti tunnottomille kyljille, vaikka tavallisesti Miina onkin ihanan herkkä, kuuliainen ratsu. Vähän päättömäksi, ajatuksettomaksi kaahaamiseksi muuttuvien hyppysuoritusten vuoksi esteet jätetään ihan muille, tämän tamman kanssa keskitytään kouluratsastukseen sekä maastoiluun.

Puomijumppa sekä kavaletit onneksi sujuvat ilman kuumumista tai ratsastajan unohtamista, joten kumpaistakin käytetään ahkerasti hyödyksi tuomaan vaihtelua sekä mielenvirkistystä sileätreeneihin. Talvisin hiihtoratsastus valtaa alaa aina, kun hommaan löytyy kaveri joko suksille tai ratsaille. Miinalla on vähän ahdas, mutta pitkäaskelinen ja aktiivinen käynti, ravi on heti väljempää ja hyvin irtonaista sekä lennokasta. Laukka on matkaavoittavaa ja pyörii hyvin. Ryhti meinaa olla matalanpuoleinen, tosin tämä on hyvin helposti korjattavissa. Miina tekee aina hurjan innokkaasti töitä, kuuntelee ratsastajaansa tarkasti reagoiden saamiinsa apuihin nopeasti ja täsmällisesti. Epäselvät avut saavat miltei kysymysmerkin ilmestymään voikon pään päälle, sen verran hölmistynyt ilme hevosella on vauhdin hidastuessa ja pohdinnan alkaessa. Muutenkin tämä suomineito on melkoisen ilmeikäs kaveri.

Helppo A -tasoisena tamma solahtaa perushyvien suomenhevosten joukkoon. Loistava asenne sekä ratsastettavuus tekevät voikosta tietenkin mahtavan työkaverin, eikä kapasiteetin tyssääminen juuri ennen vaativia edes harmita. Varsinaista liikebravuuria Miinalta ei löydy, ennemmin se on tasaisen perushyvä suorittaja vähän joka liikkeessä. Tosin peruutuksissa tamma saattaa lipsahtaa virkkuukoukkumaiseen muotoon, joten ratsastaja saa olla tarkkana.

Pientä piikkikammoa lukuun ottamatta Miina on rento, kaikissa tilanteissa luottavainen ja hyväntuulinen käsiteltävä. Rokotuksista, verinäytteiden otosta sun muista selvitään yleensä hyvin hitaalla, rauhallisella toiminnalla sekä runsain porkkanalahjuksin. Vain muutaman kerran on tarvittu pakkopilttuuta klinikalla tai huulipuristinta kotona, ja nämäkin sellaisissa tapauksissa, joissa Miina on reagoinut tilanteeseen koettamalla pakoon tai potkimalla. Kaikki neulatoimenpiteet selkeästi stressaavat hevosparkaa, ja tilanteet koetetaan tietenkin hoitaa mahdollisimman pehmeästi sekä hevosystävällisesti.

Muuten tamman kanssa kaikki sujuu kuin Tanssii Tähtien Kanssa -finaalin täyden kympin päätöstanssi. Klipperi, sähköraspi, kengitysvälineet, suihkepullot tai mikään muukaan ei ahdista, erilaiset äänet ja tilanteet ovat ihan okei. Huomio on tietenkin ihanaa, ryntäiden sekä lapojen rapsuttelu aivan parasta, samaten pesuhetket kesähelteillä tai hikitreenin jälkeen.

Kokeneena reissutammana Miina ei sano matkanteosta enää mitään. Nuorena neitinä etenkin pitkät reissut vähän jännittivät, ja Miina söi sekä joi aika huonosti muualla kuin kotona. Ikä sekä kokemus helpottivat tätäkin asiaa niin paljon, että tokkopa mikään kotimaanmatka enää voikkoa hetkauttaa. Lauttareissut voisivat olla ihan uusi jännityksen aihe. Esiintyminen sen sijaan ei koskaan ole jännittänyt Miinaa. Ennemmin tamma on ollut innoissaan, joskus niinkin paljon, että homma on mennyt vähän pipariksi. Tässäkin asiassa ikä on tehnyt tehtävänsä, vaikka yhä edelleen voikko meinaa kiinnostua kaikesta ja kaikista muusta(kin) kuin ihmisestä sekä suorituksesta.

Miinan luonnekuvauksesta kiitos Lissu T.

Sukulaiset

i. Villahaan Kuumoilija
voikko, 155 cm
SLA-I, KRJ-I, KV-II, 2 Star
VH15-018-0287
ii. Kuu-Poika
voikko, 154 cm
SLA-II, KRJ-I, KTK-II, jälkeläisluokka C
VH14-018-1936
iii. Kukkurukuu
voikko, 155 cm
KTK-III, SV-II
VH13-018-1131
iie. Veskariina
ruunikko, 156 cm
KTK-II
VH14-018-0149
ie. Villahaan Hilla
rautias, 156 cm
KRJ-I, jälkeläisluokka C
VH15-018-0134
iei. Murskavoitto
rautias, 161 cm
YLA1, SLA-I, KRJ-I, jälkeläisluokka C
VH14-018-0812
iee. Ikihelmi
tummanrautias, 150 cm
YLA2, SLA-II, KERJ-II, KRJ-II
VH13-018-0211
e. Riimilän Leluna
punarautias, 149 cm
SLA-III, ERJ-II, KRJ-II, KTK-II, SV-II, 2 Star
VH21-018-0083
ei. Huvitutin Leluruhtinas
rautias, 142 cm
SLA-II, ERJ-II, KRJ-I, KTK-II, SV-III
VH16-018-2584
eii. Lumen Leevi
rautias, 144 cm
KTK-II
VH16-018-1829
eie. Likan Limetti
rautias, 144 cm
KTK-III, SV-III
VH15-018-1673
ee. Vaniman Niinu
punarautias, 155 cm
SLA-II, KTK-II, 2 Star
VH18-018-1236
eei. Halavainen
rautias, 160 cm
SLA-II, KRJ-II, KTK-III, jälkeläisluokka B
VH17-018-2119
eee. Ninetta
tummanpunarautias, 151 cm
KTK-II
VH16-018-0993

Pöystilän Hurmoskuje

syntynyt 21.10.2022
i. Adinan Hurmostaika
SV-I, EV-II, KV-I

Pöystilän Keppostelija

syntynyt 25.02.2022
i. Syyn Hongankolistaja
KRJ-II, KTK-III, SV-I, KV-I, 3 Star

Muut

22.04.2022 - SLA-tulokset huhtikuulta

Huhtikuun Suomenhevosratsujen laatuarvosteluun osallistui meiltä taas täysi poppoo, wuhuu! Erkinheimon Fröökynä osallistui ensimmäisenä ja sai komealla pisterivillä (10 + 17 + 25 + 20 + 20) yhteensä 92 pistettä ja ansaitsi sillä itselleen SLA-I-palkinnon. Viimeisenä viidestä tammasta osallistui Saariston Tamariini ja se ansaitsi itselleen SLA-II-palkinnon 82 pisteellä (12 + 22 + 20 + 20 + 8).

Kujelmiina sai rakenteesta kymmenen pistettä, kun se sai kakkoset rungosta (pää, kaula ja muu) ja kolmoset tyypeistä ja leimoista sekä jalka-asennoista. Käytöksestään (luonnekuvaus) tamma sai hienot 21 pistettä ja palkittujen vanhempien ansiosta suvusta ihan täydet 25 pistettä. Kahden VSR-Cup-sijoituksen myötä kisaosiosta tuli 22 pistettä ja lisäpisteosiosta kahdeksan, joten 86 pisteellä tamma kipusi kakkospalkinnon ylärajan tuntumaan.

Seuraavaksi estradille asteli Pilvipellon Vaniljakyyhky, joka sai laatutyypistä, rotu- ja sukupuolileimasta jopa neljä pistettä, viisi kun on maksimi. Kaksi pistettä se saikin sitten etuosasta ja muusta rungosta, kun taas jalka-asennoista tuli kolme pistettä. Yhteensä siis yksitoista pistettä rakenneosiosta. Luonneosiosta tuli kaksikymmentä pistettä, suvusta sekä kisoista molemmista kaksikymmentäkolme pistettä ja lisäpisteosiosta kilahti vielä toiset yksitoista pistettä. Niinpä tamma jäi kahden pisteen päähän ykköspalkinnosta ja sai 88 pisteellä SLA-II-palkinnon.

Pöystilän Hoi Hillomunkki sai tyypistä ja leimoista kolme pistettä, liikkeestään kuusi kun kymmenen oli enimmäispistemäärä ja yleisilmeestä sekä kunnosta kolmosen, eli yhteensä kaksitoista pistettä rakenneosiosta. Luonteesta tuli 22 pistettä, suvusta täydet 25 palkittujen vanhempien ansiosta ja kahden Cup-sijan myötä kisapisteitä kertyi 22. Lisäpisteosiosta tuli vielä kymmenen pistettä, joten tamma sai yhteensä 91 pistettä ja sillähän se nappasi SLA-I-palkinnon.

28.11.2021 - Miinan Rate My Pony -arviointi

Pää, kaula ja etuosa
32
Runko ja takaosa
62
Jalat ja kaviot
51
Käynti
42
Ravi
33
Laukka
91
Rohkeus
53
Kuuliaisuus
20
Temperamentti
20
Herkkyys
44
Älykkyys
60
Nopeus
19
Kestävyys
31
Ketteryys
45
Hyppytekniikka
69
Kokoamiskyky
44
Voima
75
Ratsastettavuus/ajettavuus
49
Käytös tilaisuudessa
49

20.11.2021 - Marraskuun suomenhevosvarsa-arviointi

Tänään meiltä lähti taas kuuden hevosen lauma Suomenratsujen järjestämään varsojen arviointitilaisuuteen. Ihana yllätys oli myös törmätä kahteen omaan kasvattiinkin siellä, komea Kaamostarinoita sai kolmivuotiainen ryhmässä SV-II-palkinnon ja nelivuotiaiden ryhmään osallistui kuvankaunis Timanttitiikeri: Ratsastusohjelmassa neiti oli kolmas 77,857 prosentin tuloksellaan ja palkintoplakkariin se nappasi ykkösen!

Kaksivuotiaiden ryhmässä ensimmäisenä osallistui Erkka, se sai rakenteesta 6,8 pistettä, suvusta ja rakennearvostelun käytös sillä oli molemmat kahdeksan. Mielestäni sen olisi kyllä pitänyt saada suvustaan täydet kymmenen pistettä, koska sen molemmat vanhemmat ovat kuitenkin kilpailleet menestyneesti. Mutta en jäänyt asiaa sen enempää miettimään, koska ori sai silti yhteensä reilu 31 pistettä ja sillä ykköspalkinnon.

Kettu veti rakennarvostelun käytöksen ihan pelleilyksi, tuomaristakin huomasi, ettei tämä enää ollut vain pienen varsan touhua, vaan hän oli oikeasti hyvin ärsyyntyneen näköinen. Yksikään hevosistani ei ole koskaan saanut alle viittä pistettä, mutta nyt Kettu sai kaksi. Se sai kaksi pistettä, koska vähempää ei voitu antaa! Lievästi sanottuna olin todella nolostunut orista, mutta minkäs teet. Ihme kyllä tuomari sai silti arvosteltua rakenteen ja antoi sille kahdeksan pistettä, eli ei lainkaan huono tulos. Hoitotoimenpiteiden ajan Kettu oli heti paljon parempi, koska siitä se ansaitsi myös kahdeksan pistettä. Yhteensä pisteitä kertyi 28, jolla ori sai SV-II-palkinnon. Jos se olisi saanut edes kaksi pistettä lisää, se olisi saanut ykkösen.. Mutta eipä se tuolla käytöksellä kyllä sitä ykköstä ansainnutkaan, joten ihan hyvä että tuli kakkonen.

Viimeisenä kaksivuotiaana osallistui Hannu, joka veti pisimmän korren rakenteen arvostelussa. Pisteitä se sai toki hieman vähemmän kuin Erkka (7,6p), mutta sen käytös oli melkein täydellistä (9p). Taluttaessa se rupesi hieman temppuilemaan ja sai täten muusta käytöksestä "vain" 7,75 pistettä. Ihan mainio tulos sekin ja yhteensä ori keräsi 34,35 pistettä ja sai sillä itselleen SV-I-palkinnon.

Kolmivuotiaiden ryhmässä ekana oli Miina, joka sai helppo C -tason kouluohjelmasta 62,143 prosenttia. Sijoituimme sillä 24 osallistujan ryhmässä sijalle 18, eli ei mikään hyvä suoritus emmekä myöskään saaneet lisäpisteitä tästä. Rakenteesta tamma sai 6,4 pistettä, käytös sen arvioinnin aikana oli kahdeksan, muu käytös taasen 6,5 pisteen arvoista. Kouluohjelman arvioinnista tuli 7,3 eli ihan hyvät pisteet, vaikka itse sijoitus ei mikään hyvä ollutkaan. Miina sai yhteensä 38,2 pisteellään kakkospalkinnon.

Seuraavana osallistui Luuko, joka tuli kouluohjelmassa toiseksi! Saatiin komeat 76,786 prosenttia, sijoituksesta tuli kymmenen lisäpistettä ja ratsastuksen arvioinnista 6,7 pistettä. Käytös oli orilla niin rakenteen arvioinnin kuin hoitotoimenpiteiden aikana seiskan arvoista. Itse rakenteesta ori sai 6,8 pistettä ja yhteensä 47,5 pisteellä ori ansaitsi SV-I-palkinnon.

Viimeisenä ja tällä kertaa niin sanotusti vähäisimpänä osallistui Kunkku, koska se oli ainoa, joka sai kolmospalkinnon. Rakenne sillä oli ok (seitsemän pistettä), suvusta tuli täydet kymmenen ja yleinen käytöskin oli yli seiskan arvoista. Mutta rakenteen arvostelun aikana ori ei millään antanut tuomarin tarkastella itseään ja sen takia sen käytös arvioitiin vain kolmosen arvoiseksi. Kouluohjelma meni ihan penkin alle myös, olimme kolmanneksi viimeisiä heikolla 55 prosentin tuloksella, eli luonnollisesti sieltäkään ei tullut mitään lisäpisteitä.

Kilpailut

Saavuttanut KRJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2110.85. Cup-sijoituksia yhteensä 1 kpl
kuuliaisuus ja luonne: 1035.17 tahti ja irtonaisuus: 1075.68
30.04.2022 ~ KRJ-Cup ~ helppo D ~ 4/44
VSR-sijoituksia yhteensä 2 kpl
kenttä ~ 31.03.2022 ~ VSR-Cup ~ aloittelija ~ 1/12
koulu ~ 31.03.2022 ~ VSR-Cup ~ helppo B ~ 4/37