Punainen tupa ja perunamaa..

Pöystilä on se tyypillinen suomalainen tila, joka on ollut paikallaan ainakin sataviiskyt vuotta. Ensimmäiset neljä polvea se oli alkuperäisen rakentajansa suvun omistuksessa, mutta sitten se jouduttiin laittaa myyntiin, kun ei myöhemmistä jälkipolvista ollut tilan pitäjiksi. Valitettavasti meni useampi vuosi, joiden aikana rakennukset ränsistyi, lahoi ja murtui, kunnes tila lopulta myytiin todella naurettavaan hintaan. Siitä olisi saanut jopa voittoa, jos sen metsät ja pellot olisi jakanut osiin ja myynyt omakotitaloja varten. Mutta ehei, Liukkosen herra ei pistänyt tilaa uusintamyyntiin, vaan paikkasi tuvan hirsirakenteet, vaihtoi lahonneet aidantolpat ja korjasi navetan kivijalan ennalleen.

..eli hirsirakennus ja kivitalli

Ei Pöystilässä ole koskaan ollut punaista tupaa, mutta perunamaata senkin edestä. Lisäksi siellä oli kivinavetta, jossa asusti lypsylehmiä, muutama sonni ja vuosittain syntyi useita vasikoita. Kun navetta oli ollut tyhjillään melkein kymmenen vuotta, uusi omistaja muokkasi siitä komean hevostallin, koska häntä ei lehmien pito kiinnostanut eikä se olisi ollut enää kannattavaakaan niin pienellä määrällä. Siitä alkoi Pöystilän ratsutallin kukoistava toiminta, Liukkonen sai kolme lasta ja aikanaan talli siirtyi niistä ensimmäisen nimiin. Esikoinen rakastui palavasti palkkaamaansa irlantilaiseen hevoskouluttajaan ja pari vuotta häiden jälkeen he saivat oman tyttären, Oonan.

Entä ihan oikeasti?

Virallisesti Pöystilä (POYS3768) on harrastetalli, joka sai alkunsa toukokuussa 2019, kun omistajansa Tuiren (VRL-00345) suomenhevosmäärä viisinkertaistui aloituskaksikosta. Tallilla ei varsinaisesti ole mitään sen suurempaa tavoitetta, hevosilla kilpaillaan, joitakin käytetään laatuarvosteluissa ja ehkä pienimuotoista kasvatusta.

Tilan esittely

Pöystilä sijaitsee Seinäjoen kupeessa pienen kyläpahasen viimeisessä nurkassa, Pöystinmutkassa. Siitä tila on nimensäkin saanut eikä alkuperäisen omistajan mukana, kuten Pohjanmaalla tilukset yleensä nimettiin. Komea hirsistä rakennettu asuintupa sijaitsee mäen nyppylän päällä, josta on vaikuttava metsämaisema kahteen ilmansuuntaan ja muualla onkin silmän kantamattomiin peltoja sekä nykyään hevosille tarkoitettuja tarhoja.

Vanhasta navetasta muokattu talli on kaksikerroksinen, jonka yläkerrassa on varustehuone sekä rehuvarasto ja pieni hoitajien huone. Talliin mahtuu yhteensä neljätoista hevosta, minkä lisäksi pienessä lisäsiivessä on oma sviitti maskottina toimivalle minishetlanninponitammalle. Tarhojen luona on myös pihattohaka, johon sopii tällä hetkellä neljä hevosta. Suomenhevoset ovat onneksi sitkeitä hevosia, jotka oikeilla varusteilla pärjää pihalla vaikka vuoden ympäri, joten tarvittaessa muista tarhoista voidaan tehdä lisää pihattopaikkoja.

Varustehuoneen silmiinpistävin esine on kookas peltinen kaapisto, jota moni onkin haukkunut älyttömän rumaksi kapistukseksi. Ja eihän se mikään kaunokainen olekaan, mutta ajaa asiansa oikein hyvin. Sinne sopii juuri sopivasti harjapakki, pari riimua ja talutusnarut sekä muutamat pintelit tai muut suojat. Jokaisen lokerin ovessa lukee hevosen lempinimi, koska eihän tämän kokoisessa tallissa tarvitse kertoa, että Annin virallinen nimi on Sotamaalauksen Tiikeritär tai Mörkövaaran Huntuhurmaaja tottelee nimeä Kyösti. Mutta siltä varalta, että tallille eksyy joku tietämättömämpi, on kaapissa vihko, josta löytyy virallisen nimen lisäksi muuta oleellista hevosesta. Esimerkiksi se, että Rinna oikeasti tykkää olla yksinään ja Daddya ei kuka tahansa saa käsitellä.

Kaikki kuvat on otettu Pixabaysta, minkä lisäksi varustekaappiin lisätyt tarvikkeet ja ruusukkeet on Equestrian PRO:sta.

Muut asukkaat

Pöystilän suloisena maskottina toimii edelläkin jo mainittu minishetlanninponitamma Leia, joka ihastuttaa aivan varmasti jokaisen, joka tallilla tulee käymään. Ruskeavoittoisen eläimistön ehdottomana väripilkkuna voidaan kirjaimellisesti pitää nimellisesti tallikoiran virkaa pitävää dalmatialaisurosta, joka kantaa nimeä Remes. Hiiri- ja rottakontrollin hoitaminen taasen on laskeutunut mustalle Tilda-nimiselle maatiaiskissatytölle.

virtuaalitalli ulkoasu © M Layouts yläkuva © vapaasti by AK