Kartanon Anttooni✝ 09.07.2022

Ei hyvästijättö ole tää, et pois ole mennyt, vaikka emme sua nää. Olet huolemme, onnemme jakanut ain' siksi sanomme kuten ennenkin vain: "Nähdään!"

✝ Kartanon Anttooni 'Antti'

SV-I, 3 Star

  • 8-vuotias 23.08.2020
  • kenttäratsastus
  • helppo B, 100 cm, helppo

kuvat © AK Vapaasti

Tavoitteet

Antti saa ainakin yhden varsan.

Sukulaiset

i. Kuutamorunoilija
voikko, 154 cm
SLA-II, KERJ-III
VH19-018-0105
ii. Kuutamokalle evm
voikko, 154 cm
iii. Kuurankaipuu evm
voikko, 155 cm
iie. Kujelmiina evm
voikko, 153 cm
ie. Rosiina evm
voikko, 154 cm
iei. Simputuksen Silli evm
voikko, 155 cm
iee. Rosmunta evm
voikko, 155 cm
e. Naavakuusen Jasmiina
rautias, 154 cm
YLA2
VH19-018-0244
ei. Naavakuusen Jami evm
tummanrautias, 155 cm
eii. Jaamaeil evm
rautias, 155 cm
eie. Naavakuusen Minella evm
tummanrautias, 152 cm
ee. Naavakuusen Miinuska evm
punarautias, 150 cm
eei. Miikkael evm
punarautias, 151 cm
eee. Sulannon Siiri evm
vaaleanpunarautias, 156 cm

Sukuselvitys

Antin isä Kuutamorunoilija on komea 154 senttinen voikko ori, joka suoritti kilpauransa kenttäratsastuksen helpoissa luokissa. Se on sittemmin jäänyt viettämään eläkepäiviään siitosorin virassa.

Kuutamokalle voikko ori ei ollut ikinä mitenkään hirveän näyttävä tai menestyksekäs. 154 senttinen ori oli ihan tavallinen suomiputte ja sen minkä se hävisi taidoissaan, se voitti luonteessaan, monien luullessa oria ruunaksi. Valitettavasti ori menehtyi yllättäen kaksitoistavuotiaana aortan repeämään tarhassa.

Kuurankaipuu ori kiersi ympäri maata kilpailemassa kenttäkisoissa ja se menestyikin niissä hyvin. Voikossa orissa oli luonnetta, mutta ei se pahansuopa ollut, vaikkakin omisti poikamaista pilkettä silmäkulmassa. 155-senttinen ori vietti kilpauransa jälkeen siitosorin ja pihakoristeen virkaa, nukahtaen ikiuneen omalle laitumelleen 29-vuotiaana.

Kujelmiina 153-senttinen tamma toimi ratsastuskoulun ratsuna koko uransa. Tamman kasvattaja haaveili siitä kilpahevosta, mutta se ei nuorena osoittanut kilpailupäätä, joten se lopulta myytiin ratsastuskouluun. Kuitenkin vanhetessaan voikko tamma alkoi pärjäämään paremmin kisaradoilla ja se kiersikin lopulta erään taitavan ratsastuskouluoppilaan kanssa kansallisia kenttäkisoja. Tamma menehtyi harjoitustilanteessa tapahtuneessa onnettomuudessa viisitoistavuotiaana.

Rosiina voikko tamma vietti varsana kiertolaiselämää, ennen kuin se päätyi eräälle värikasvattajalle. Nainen ymmärsi että tammalla oli suvun puolesta potentiaalia kisakentille ja muutaman ratsastajakokeilun jälkeen tammalle löydettiin sopiva ratsastaja ja parivaljakko pärjäsikin kansallisella tasolla kenttäratsastuksessa. 154-senttinen tamma jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivoihin 27-vuotiaana.

Simputuksen Silli höntistä voikosta orista ei ikinä uskottu liikoja. Kuitenkin eräs nuori kenttäratsastaja halusi kokeilla 155-senttisen orin kanssa kenttäkisoja ja vaikka monet olivat varmoja että ratsukko ei pääse rataesteiltä eteenpäin, löi ori epäilijöille luun kurkkuun pärjäämällä jokaisessa luokassa mihin se ilmoitettiin.

Rosmunta tammasta haaveiltiin juoksijaa, mutta 155-senttinen hevonen ei vain omistanut juoksupäätä, joten se otettiin pois treenistä ja myytiin halvalla ratsuksi. Pitkän ja hankalan koulutuksen jälkeen voikosta tammasta saatiinkin kuorittua kilparatsu joka menestyi vaihtelevasti kisakentillä. Tamma sai viisi varsaa, ennen kuin se menehtyi vaikeaan ähkyyn.

Antin emä Naavakuusen Jasmiina kilpaili myös kenttäratsastuksessa helpoissa luokissa ja Antti onkin tamman ensimmäinen varsa kilpauran jäljiltä. Kasvattaja kertoi, että Jasmiina on osoittanut olevansa hellä emä ja povaakin siitä hyvää siitostammaa.

Naavakuusen Jami tummanrautiaan orin tuntevat monet sen käytöksestä kisapaikoilla. 155-senttinen ori luulee olevansa euroopan omistaja, mutta sen machoilu ei ole vielä vakuuttanut ketään. Kuitenkin kisakentillä ori pärjää hyvin ja se on näyttänyt myös olevansa hyvä periyttäjä.

Jaamael oli ori kokoaan isommalla egolla. 155-senttinen ori osasi todella hyvin pitää itsestään meteliä varsinkin julkisilla paikoilla. Kuitenkin radalla rautias ori oli kuin eri hevonen ja se keskittyikin suoritukseen ja monet eivät uskoneetkaan Jaakkona tunnetun orin pystyvän semmoisiin suorituksiin kuin mitä se esitti.

Naavakuusen Minella tummanrautias pikkutamma oli luonteeltaan kuin enkeli. Monet hevosiin tottumattomat ihmiset rakastuivat hevosiin tamman kautta ja kisauransa sivussa 152-senttinen tamma tutustutti monet uudet ratsastajat lajin pariin.

Naavakuusen Miinuska punarautias tamma aloitti kisauransa lupaavasti ja keräsikin hieman menestystä kisaradoilta, ennen kuin loukkaantuminen päätti 150-senttisen tamman kisauran. Kuntoutuksen jälkeen Miinuska siirtyi jalostuskäyttöön sekä kevyeen ratsasteluun ja Jasmiina onkin tamman ensimmäinen varsa.

Miikkael 150cm korkea ori näytti kykynsä monesti kisaradoilla, mutta jostain syystä se ei ikinä löytänyt pitkäaikaista ratsastajaa. Kiltin luonteensa vuoksi se toimi alati vaihtuvien ratsastajien kanssa hyvin, mutta punarautiaan orin todellinen potentiaali jäi testaamatta.

Sulannon Siiri ei aloittanut kisauraansa kovin aikaisin, sillä vaaleanpunarautias tamma kasvoi jonkin takia todella hitaasti, mikä jätti sitä jälkeen. Kuitenkin kun tamma pääsi kisaradoille, alkoi isokokoinen, 156-senttinen tamma kuromaan nopeastikkin eroa kiinni ikätovereihinsa ja tamma pärjäsikin ihan hyvällä menestyksellä uransa aikana.

Antin sukuselvityksen ensimmäisen polven on kirjoittanut omistaja, loput kasvattaja.

Pöystilän Helminauhavaras

syntynyt 16.04.2022
e. Kaunon Helmenharmaa
ei meriittejä

Pöystilän Hallanhuuma

syntynyt 18.12.2021
e. Valokylän Pakkaslaulu
ei meriittejä

Muut

06.11.2021 - Antin Rate My Pony -tulokset

Pää, kaula ja etuosa
79
Runko ja takaosa
73
Jalat ja kaviot
45
Käynti
89
Ravi
36
Laukka
61
Rohkeus
29
Kuuliaisuus
45
Temperamentti
97
Herkkyys
92
Älykkyys
43
Nopeus
63
Kestävyys
28
Ketteryys
46
Hyppytekniikka
46
Kokoamiskyky
46
Voima
38
Ratsastettavuus/ajettavuus
56
Käytös tilaisuudessa
77

20.02.2021 - Varsa-arviointi helmikuulta

Tänään kävimme seitsemän varsan kanssa Virtuaalisten Suomenratsujen varsa-arvioinnissa. Piku sai kakkosen, koska käyttäytyi hieman huonosti rakennearvostelun aikana saaden siitä vain vitosen. Virve sai ansaitusti ykköspalkinnon hauskassa 44,4 pisteellään, vaikka sekin hieman töhöily rakenteen arvostelussa. Myös Antti sai ykkösen ja se sai paljon parempia pisteitä kuin tammat, esimerkiksi käytös oli yli seiskaa niin rakenteen tarkastelussa kuin muun käsittelyn aikana.

Luna sai rakenteestaan kahdeksan, mutta neitokainen jännitti miestuomaria ihan mielettömästi! Se ensin vain luimisteli, sitten rupesi steppailemaan ja hieman piti ääntäkin, mutta lopulta rauhottui. Tästä syystä tamma sai käytöksestä vain nelosen. Suvusta tuli täydet kymmenen pistettä ja muun käsittelyn aikainen toiminta Lunalla oli yli seiskan arvoista, joten yhteensä 29,25 pisteellä tamma sai SV-I-palkinnon.

Lusmu osasi käyttäytyä rakennearvioinnissa (8 pistettä) hieman paremmin kuin hoitotoimenpiteiden testauksessa (6,5 pistettä), koska ori ei jostain syystä halunnut liikkua mihinkään, kun piti näyttää käytös taluttaessa. Itse rakenteesta se sai 7,6 pistettä, suvusta luonnollisesti tuli täydet kymmenen pistettä ja kaiken kaikkiaan Lusmu sai 32,1 pistettä ja ansaitsi sillä itselleen ykköspalkinnon.

Kouluohjelma meni meillä Pilven kanssa kyllä ihan puihin ja jäimme viidentoista osallistujan luokassa viimeiseksi 58,214 prosentin tuloksella. Ratsastuksen arvioinnista saimme kuitenkin jopa 7,7 pistettä, eli jokin kyllä onnistui, mutta ei ihan kaikki. Rakenteesta tamma sai 6,4 pistettä, käytös silloin oli jopa yhdeksän pisteen arvoinen ja hoitotoimenpiteiden ym. aikainen käytös oli 7,75 pisteen arvoinen. Yhteensä Pilvi 40,85 pistettä ja sillä se nappasi itselleen kakkospalkinnon.

Saaga oli ainoa nelivuotias, joten olisi voinut kuvitella, että se osaisi jo käyttäytyä. Mutta ei, neiti veti ihme kiukuttelukohtauksen, kun tuomari oli tulossa arvioimaan tamman lihaskuntoa. Tästä syystä rakennearvioinnin käytös oli tammalla vitosen luokkaa, itse rakenteesta tuli seiska. Helppo B -tason kouluohjelmasta saimme 64,286 prosenttia, tulimme kolmanneksi ja tällä tamma nappasi itselleen kymmenen lisäpistettä. Ratsastuksen arvioinnista tuli 7,2 pistettä ja yhteensä Saaga keräsi itsellen 61,45 pistettä, millä se sai SV-II-palkinnon.

Kilpailut

Antti on saavuttanut KERJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 2.
VSR-sijoituksia yhteensä 2 kpl
koulu ~ 28.02.2021 ~ VSR-Cup ~ helppo B ~ 7/49
kenttä ~ 31.01.2021 ~ VSR-Cup ~ helppo ~ 5/40