Noidanpussaaja

Pena rakastaa lapsia sekä mandariineja, joista jälkimmäistä se saa nauttia vain silloin tällöin. Ratsuna ori on yhteistyökykyinen, mutta ratsastajan otteen herpaantuessa ori saattaa ajautua sivuraiteille.

lisää luonteesta

Noidanpussaaja 'Pena'

SLA-I, KRJ-I, KTK-I, VIR MVA Ch, SV-I, KV-I

  • 8-vuotias 16.02.2020
  • kouluratsastus
  • helppo A

kuvat © kuvaajan luvalla

Luonnekuvaus

Pena on pääsääntöisesti oikein mukava oriksi, joka kunnioittaa käsittelijäänsä. Varsinkin jos narun päässä on selkeästi pienempi ihminen, joita tämä herra rakastaa! Aina, kun tallilla on pieniä vierailijoita, on Pena se hevonen, jota he pääsevät hoitamaan ja taluttamaan kentällä. Hoidettaessa ori on parempi aina sitoa käytävälle, vaikka kyllä sitä pihassakin voi hoitaa. Jos sinua ei haittaa orin tapa tutkailla ympäristöään pyörittelemällä päätään ja pitämällä mekkalaa. Penan suurinta herkkua on mandariinit, mutta niitä ei tule antaa sille kuin vain silloin tällöin.

Ratsastettaessa Pena inspiroituu todella helposti asioista, joita sen kanssa työstetään, minkä ansiosta sen kanssa on yleensä kiva treenata. Valitettavasti orilla on myös paha tapa niin kuvainnollisesti kuin kirjaimellisestikin ajautua sivureiteille, kun se jää pohtimaan jotain asiaa. Tähän auttaa kuitenkin useimmiten se, että pitää orin keskittyneenä eikä anna otteen lipsua.

Kilpailutilanteissa Pena vaatii omaa rauhaa pystyäkseen keskittymään tulevaan koitokseen. Olisikin parasta, jos kuljetustraileri saataisiin parkkeerattua mahdollisimman kauas kisahälinästä ja orin voi huoletta antaa olla siellä, kun itse käy hoitamassa muut pakolliset asiat. Alkulämmöt kannattaa suorittaa maastossa, jos vain mahdollista, mutta on ori suoriutunut mallikkaasti myös muiden seassa lämmiteltyään. Kunhan muistaa laittaa punaisen rusetin sen häntään, Pena ei tykkää yhtään, jos tuntematon hevonen tulee liian lähelle sitä.

Sukulaiset

i. Vaniman Pusupotenssi
punarautias, 156 cm
SLA-II, KTK-II
VH18-018-1240
ii. Mörkövaaran Outolintu
tummanrautiaankimo, 159 cm
KTK-III, SV-I
VH16-018-0919
iii. Kikon Olivier
rautiaankimo, 160 cm
YLA2, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, jälkeläisluokka C
VH15-018-0325
iie. Ruskasaaren Lola
rautias, 157 cm
YLA1, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, VVJ-I
VH16-018-0562
ie. Vähäpellon Pusupilvi
tummanpunarautias, 143 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, KTK-II
VH17-018-0784
iei. Ristimurhe
tummanrautias, 146 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, KTK-II, jälkeläisluokka C, Quality
VH17-018-0573
iee. Pusupulveri
tummanpunarautias, 142 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, KTK-II, VSN Ch, jälkeläisluokka C
VH17-018-0553
e. Mutalan Noitarumpu
vaaleanrautias, 155 cm
SLA-I, KRJ-I
VH18-018-0998
ei. Mutalan Sabotaasi
punarautias, 153 cm
VH17-018-2089
eii. Vauhtipääl
punarautias, 155 cm
VH17-018-1545
eie. Kivikon Suvetar
mustanvoikko, 148 cm
KTK-III
ee. Mutalan Noitavalssi
punarautias, 154 cm
KTK-II, VIR MVA Ch, SV-I
VH18-018-0084
eei. Pajunköysi
rautias, 158 cm
VH17-018-2137
eee. Noitapolkka
rautias, 149 cm
VH17-018-2140

Haamuvelho

syntynyt 04.05.2020
e. Helmiahon Haavesydän
SV-III

Muut

20.09.2020 - Ykkösen suomenhevonen

Syyskuun suomenhevosten laatuarvosteluun osallistuttiin vain Penan kanssa, joten se oli nopeasti ohi. Rakennearvioinnista ori sai todella hyvät pisteet, tietenkin. Laatutyyppi ja leimat oli täyden viiden pisteen arvoisia, kun taas muut osiot eli pää, kaula, lavat, runko ja jalka-asennot oli neljän pisteen arvoisia. Yhteensä pisteitä kertyi siis seitsemäntoista, kun täydet pisteet olisi ollut kaksikymmentä. Suvustaan Pena sai kaksikymmentäkolme pistettä, koska molemmat vanhemmat ovat osoittaneet kykynsä kilpailukentillä, ne on arvosteltu samaisessa suokkien laatuarvostelussa ja lisäksi emä on palkittu KRJ-laatuarvostelussa. Kilpailutuloksiensa ansiosta orini sai täydet kaksikymmentäviisi pistettä, minkä lisäksi Penan muu menestys toi myös täydet kaksikymmentä pistettä. Arvioinnin käytöksessä (oikeasti siis luonnekuvaus) olisi ollut selkeästi parannettavaa, koska siitä ori sai vain neljätoista pistettä, kun täydet olisi ollut kaksikymmentäviisi. Mutta onhan noita huonoja päiviä itse kullakin silloin tällöin. Ja koska Pena sai silti komean SLA-I-palkinnon, niin eihän siihen voi olla kuin erittäin tyytyväinen.

25.12.2019 - Näyttelypalkintoja

Olen kiertänyt hevosteni kanssa aika ahkeraan näyttelyissä ja vihdoin työ alkaa tuottaa tulosta! Kaikki hevoseni ovat aina olleet tuomarin mielestä SERTin arvoisia, mutta minun harmiksi useimmiten kehässä on aina se pikkasen parempi hevonen mukana, joten omani eivät SERTiään saa. Kunnes vihdoin muutama viikko sitten Anni sai viimeisen tarvitsemansa ja oli oikeutettu Champion-palkintoon. Ja tänään sain myöhäisenä joululahjana myös Neialle viimeisen SERTin samaista palkintoa varten ja Pena sai viimeisen MVA-SERTinsä ja on oikeutettu oikein VIR MVA Ch -titteliin.

Penaa ei siis enää edes saa viedä virallisiin näyttelykehiin ja Annia en aio viedä, koska se on saanut palautetta huonosta käytöksestään enkä usko sen koskaan saavan tarvittavia muotovalio-sertejä parempaa titteliä varten. Neian kohdalla en ole vielä ihan varma mitä teen, onhan se kuitenkin saanut kantakirjasta toisen palkinnon, joten sillä voisi olla mahdollisuuksia MVA-SERTiin.

20.11.2019 - Laadukas ori

Penalla piti kiirettä marraskuussa, koska se käytettiin aamupäivästä suokkivarsojen arvioinnissa, jossa onneksi saatiin hoidettua myös kantakirjaus. Sieltä ori sai neljältä tuomarilta tasaisen arvion: 20+20+20+20 eli yhteensä 80 pistettä, jolla ori nappasi itselleen uudeksi titteliksi KTK-I. Sieltä saimme porhaltaa aikamoisella vauhdilla Kouluvarsojen laatuarvostelun tilaisuuteen, jossa orin hieno palkintolitania jatkui: KV-I-palkinto plakkariin ja olipa herra vieläpä Luokkavoittaja III yhteensä 46 pisteellä. Rakenteesta tuli yhdeksän pistettä, laukasta ja käynnistä kolme, ravista neljä ja lisäpisteitä kolme sekä ori sai vielä laatupistemerkinnästään kymmenen lisäpistettä. Kyllä näillä kolmella ykkösellä kehtaa oria esitellä!

20.11.2019 - Orien varsa-arviointi

Tikki ja Pena osallistuivat Suomenhevosratsujen järjestämään varsa-arviointiin. Ensimmäinen osallistui kaksivuotiaiden ryhmään ja jälkimmäinen kolmivuotiaiden kanssa, jossa suoritettiin myös helppo C -tason kouluratsastusohjelma. Tikki sai rakenteesta kuusi pistettä ja suvustaan täydet kymmenen. Sen käytös niin rakennearvostelun kuin perustoimenpiteiden aikana oli myös kuuden pisteen arvoista, joten se sai yhteensä 28 pistettä ja sillä se ansaitsi SV-II-palkinnon. Pena taasen sai rakenteesta 6,4 pistettä, suvustaan kahdeksan ja rakennarvostelun aikainen käytös oli jopa kahdeksikon arvoinen, kun taas talutaessa ja muissa toimenpiteissa sen arvio oli 6,5 pistettä. Ratsastusohjelmassa Pena oli kahdeksan osallistujan joukossa kolmas, se sai komeat 80,357 % ja sen myötä se sai kymmenen lisäpistettä. Kokonaispisteet 46,7 antoi orille hienosti ykköspalkinnon.

25.10.2019 - Nimen mietintää

Olin miettinyt Ainon astuttamista jo jonkin aikaa ja olisihn minulla omastakin takaa sille sopiva ori, mutta halusin silti ennemmin käyttää ulkopuolista. Eräänä iltana tähdet osuikin kohdalleen, kun löysin foorumilta ilmoituksen, jossa tarjottiin jalostukseen komeaa punaista oria. Sillä oli KTK-II-palkintokin, joten se ei vain näyttänyt hyvältä, vaan myös oli sitä. Luonteeltaan kyseinen herra ei kuitenkaan ole helpoimmaista päästä, koska siinä kuulemma on diivan vikaa ja kouluratsastuksessa se vaatii työtä pelkäämättömän ja oikeasti osaavan ratsastajan, että siitä saa kaiken irti. Mutta meidän Ainohan on sitten orinkin edestä oikein mukava ja yhteistyökykyinen tamma, joten uskon että varsasta tulee kelpo kouluhevonen.

Eniten minua kuitenkin kiinnosti orin nimi: Vaniman Pusupotenssi. Orilla on kulkeutunut pusu-teema jo neljän polven ajan, aivan kuten Ainolla noita-teema. Joten minun oli ehdottomasti saatava yhdistää nämä kaksi teemaa. Tammavarsasta tulisi tietenkin Noidanpusu tai Pusunoita, mutta orille en keksinyt kuin Pusuvelho, joka ei kuitenkaan herättänyt must have -fiilistä. että tämä se on. Kunnes toinen foorumin käyttäjä ehdotti Noidanpussaajaa ja siis voi vitsit, miten mahtava nimi!

Sukupuolella ei tietenkään ole merkitystä, kunhan synnytys onnistuu ja varsa on terve. Mutta kyllä minä silti odotin enemmän orivarsaa ja voitte vain kuvitella onnen määrää, kun sateisena lokakuun aamuna löysin suloisen tähtipään emänsä nisiltä ja se varmistui oriksi. Niinpä se sai viralliseksi nimekseen Noidanpussaaja ja kotosalla kutsutaan ihan vain Penaksi.

Kilpailut

Saavuttanut KRJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2149
kuuliaisuus ja luonne: 961.77 tahti ja irtonaisuus: 1187.23
VSR-sijoituksia yhteensä 6 kpl
este ~ 31.08.2020 ~ VSR-Cup ~ 60 cm ~ 2/5
kenttä ~ 31.08.2020 ~ VSR-Cup ~ aloittelija ~ 2/5
kenttä ~ 31.03.2020 ~ VSR-Cup ~ aloittelija ~ 3/15
kenttä ~ 31.03.2020 ~ VSR-Cup ~ aloittelija ~ 3/15
koulu ~ 31.03.2020 ~ VSR-Cup ~ helppo B ~ 3/36
este ~ 31.01.2020 ~ VSR-Cup ~ 60 cm ~ 1/28
Näyttelymenestys
NJ ~ 25.12.2019 ~ Bogård ~ sh-orit ~ MVA-SERT, BIS5 (tuom. alaera)
NJ ~ 15.12.2019 ~ Susiraja ~ sh-orit ~ irtoSERT (tuom. Lissu T.)
NJ ~ 04.12.2019 ~ Hornanhovi ~ sh-orit ~ irtoSERT (tuom. Sorel)
NJ ~ 02.12.2019 ~ Susiraja ~ sh-orit ~ irtoSERT (tuom. Jannica)
NJ ~ 03.11.2019 ~ Bogård ~ sh-orit ~ MVA-SERT, BIS4 (tuom. alaera)