Mä oon tikis!✝ 21.11.2021
Pois päivä meiltä kulki, yö tummaan helmaan sulki. Vaan valo kirkas, toinen, tuo armon aurinkoinen valaisee yönkin loistollaan.
Pois päivä meiltä kulki, yö tummaan helmaan sulki. Vaan valo kirkas, toinen, tuo armon aurinkoinen valaisee yönkin loistollaan.
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, KTK-III, VIR MVA Ch, SV-II, EV-I, KEV, KV-II, 3 Star
Tikki käytetään ainakin suokki- ja kouluvarsojen laatuarvosteluissa. ✓
Anni on luonteeltaan aivan mahdoton ja olen jo useamman kerran miettinyt, että kannattaako siitä edes varsaa hankkia. Näin minä kuitenkin olen tamman kasvattajalle luvannut, joten saatoin vain toivoa, että löydän tarpeeksi hyvän vastakappaleen hirmutammalleni. Olinkin jälleen selailemassa heppafoorumia ja bongasin jalostusalueelta ilmoituksen, jossa tarjottiin aivan ihanaa voikkoa oria! Aloin jo haaveilla kauniista kermaisesta varsasta, kunnes muistin, että nyt pitää oikeasti varmistaa se luonne. Vaikka Mintiksi kutsuttu ori onkin kuulemma vähän outo tuijottamisvammansa kanssa, se ei kuitenkaan aiheuta suurempaa päänvaivaa. Ratsuna se on vähän vilkas, mutta osaavissa käsissä täysin hallittavissa. Lisäksi ori oli monitoimiosaaja kuten Anni, joten tulevalla varsalla olisi varmasti potentiaalia niin este-, kenttä- kuin koulukentille. Niinpä laitoin omistajalle viestiä ja nopeasti sain hyväksynnän pyynnölle. Kuukauden päivät odottelin kunnes Anni vihdoin tuli kiimaan ja saatoin ajaa sen Tuiskulaan astutettavaksi, ja niin Tikki sai alkunsa.
Nimi on ennen, voi kyllä! Tikin nimi tuli vain ja ainoastaan sen vanhempien nimien perusteella, mutta kummasti ori on kasvanut nimensä mittaiseksi mieheksi. Se todellakin haluaa olla hyvässä kunnossa, koska se ei millään malta seistä paikoillaan ja liikkuessakin pitäisi aina vähintään ravata, mieluummin jopa laukata. Parhaamme mukaan sitä yritettiin opettaa tavasta pois, mutta edes hienoimmat herkut ei auttaneet. Tämän takia Tikkiä liikutetaan tallilla aina niskahihnallisella orikuolaimella, ei koskaan pelkässä riimussa.
Ja siitä tulikin mieleen muistuttaa, että ethän koskaan laita Tikkiä tarhaan ilman riimua! Se nimittäin rrr-rakastaa juosta karkuun, kun sitä ollaan ottamassa kiinni. Kerran meillä meni ainakin puoli tuntia, kun yritimme eri keinoin saada oria kiinni. Ei auttanut perässä juokseminen, kulmaan pakottaminen tai edes ne herkut, joista Tikki niin kovin tykkää. Ja lopulta se jäi kiinni vain sen takia, että sen huomio kiinnittyi ohikulkevaan tammaan.
Tikki on todella oppimishaluinen yksilö ja nopea oppimaan silloin, kun sitä kiinnostaa. Kuten se, miten karsinan ovi saadaan auki tai kuinka hoitajilta saadaan lisää herkkuja näyttämällä sellaista pentuilmettä, ettei kuunaan ole nähty. Siksi orin karsinaan on lisätty iso kyltti "EI HERKKUJA!" Valitettavasti silloin tällöin löytyy se joku, joka niitä silti antaa ja sen jälkeen Tikki on kuin mikäkin duracell-pupu vähintään seuraavat kolme tuntia.
Ratsuna Tikki on energinen ja eteenpäinpyrkivä, minkä lisäksi se ei ikävä kyllä aina omista korvia tai tuntoaistiakaan. Joten vaikka aluksi kaikki tuntuu menevän mallikkaasti ja ori tuntuu lähes lukevan ajatuksia, saattaa yhtäkkiä hävitä kaikenlainen yhteys alla olevaan hevoseen. Tällöin ei auta kuin kokeilla kaikki konstit istunnasta ohjasotteeseen, jotta saa orin taas kuulolle. Moni ratsuttaja on todennut, että raipan olemassaolo on ehkä parhaimpia keinoja näihin tilanteisiin, joten sen mukana kantamista kannattaa harkita.
i. Ponipalleron Mintti voikko, 154 cm KERJ-I, KTK-III, 3 Star VH17-018-0895 |
ii. Sairaannopee tummanpunarautias, 154 cm YLA1, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, Bronze Award, jälkeläisluokka C VH17-018-0198 |
iii. Nopsajalka evm tummanpunarautias, 158 cm |
iie. Sairaanmakee evm tummanpunarautias, 154 cm |
||
ie. Kaapparin Minerva voikko sabino, 155 cm YLA2, KERJ-II, KRJ-II, 3 Star, jälkeläisluokka C VH16-018-2419 |
iei. Veijjari evm ruunivoikko, 156 cm |
|
iee. Kaapparin Rebekka evm punarautias sabino, 155 cm |
||
e. Sotamaalauksen Tiikeritär ruunikko, 144 cm YLA3, SLA-II, KTK-III, Champion, 2 Star VH19-018-0502 |
ei. Tiikka ruunikonkirjava, 156 cm VH18-018-2269 |
eii. Tiirikka evm ruunikonkirjava, 155 cm |
eie. Kinkeri evm punarautias, 150 cm |
||
ee. Draamakuningatar punarautias, 149 cm VH18-018-2256 |
eei. Tiernan Hurmuri evm ruunivoikko, 152 cm |
|
eee. Draamaprinsessa evm rautias, 150 cm |
syntynyt 20.10.2021
e. Räiskyvän Kesäheinä
KTK-III, SV-II, KEV-II
Joulukuussa pakattiin taas kolme hevosta traileriin ja kuskattiin ne Suomen perämaille Turmeltajaan, jossa suomenhevosten kantakirjatilaisuudet järjestetään. Tilaisuuteen olisi saanut ilmoittaa myös niin sanotut ei-kantakirjakelpoiset yksilöt, mutta minulla ei ollut yhtäkään sellaista, joten kaikki kolme osallistujaani olivat jo ansainneet osallistumisoikeuden tilaisuuteen. Mutta eihän se mitään, pääasia että oli hevosia, joita ilmoittaa mukaan. Tällä kertaa traileriin talutettiin Tikki, Rinna ja Huurre. Reissu meni ihan hyvin, vähän pitkänlainen se oli, mutta hevoset jaksoivat olla asiallisesti.
Kaikki kolme saivat kolmospalkinnon aika tasaisilla pisteriveillä. Rinna veti parhaiten, koska se sai jokaiselta neljältä tuomarilta 16 pistettä, jolloin sen kokonaispistemäärä oli 64. Huurre sai kahdelta 16 pistettä ja kahdelta 17 pistettä eli yhteensä 66 pistettä saaden siten eniten pisteitä. Tikillä taasen oli eniten hajontaa, koska eräs tuomari antoi sille 15 pistettä, yksi 16 ja kaksi antoi 17 pistettä. Yhteensä se sai pisteitä 65 (tilaisuuden sivulla kirjoitusvirhe). Olen ihan tyytyväinen kolmikon palkintoihin, vaikka Tikiltä olisin odottanut vähän parempaa tulosta sen näyttelymenestyksen myötä.
Ihan ensimmäisenä hehkutan sitä, että Tikki meni ja oli alle kolmivuotiaiden luokkavoittaja kakkonen! Se oli siis toiseksi paras kaikista kymmenestä varsasta! No okei, periaatteessa kolmas, koska jaetulla ykkössijalla oli kaksi upeaa tammaa. Mutta sitten ne tarkemmat pisteytykset, eli rakenteesta orini sai täydet kymmenen pistettä - Ai että olen niin ylpeä siitä! Laukkaosuudesta se sai vain kaksi pistettä viidestä, koska ei oikein malttanut pitäytyä laukassa eikä täten tuomari pystynyt sitä arvostelemaan kovin hyvin. Ravista tulikin jo nelonen ja käynnistä kolmonen, niihin olin ihan tyytyväinen. Lisäpisteitä Tikki sai kolme neljästä (rakennekuva ja kahden askellajin liikekuvat). Suvustaan ori sai neljä pistettä kahden KRJ-palkitun isovanhemman ja kilpailleiden vanhempiensa myötä. Lisäksi saimme Dressage Mastersin erikoispisteitä yhteensä viisi (tuotos-pisteet). Kaikenkaikkiaan Tikille kerääntyi 31 pistettä, joilla se ansaitsi itselleen KV-II-palkinnon.
"No niin Tikki, näytetääs parhaamme", petrasin lempeästi mustaa suomenhevosvarsaa, joka kummasteli suuren areenan hälinää ja hevospaljoutta. Silitin sen kaulaa ja katselin muita osallistujia. Puokkejahan siellä enimmäkseen on, mutta ei Tikki ainut suomenhevonen ollut, oli siellä kaksi muutakin! Katselin kuinka tamma keikutteli peppuaan hassusti ja minua rupesi ihan naurattamaan. Ja toinen ori oli kyllä niin ihastuttavan punainen rautias, että senhän voisi viedä kotio!
"No ei sentään, en minä ketään muuta täältä vie kotiin kuin sinut, höpönassu", sanoin Tikille, joka oli jotenkin niin erilainen täällä. Kotona se vetäisi narusta jokaiseen ilmansuuntaan, mutta nyt tuntuu, että se haluaisi vain päästä syliin. "Jospa sinä tästä oppisit, että joskus sitä voi ottaa ihan rauhallisestikin eikä juosta pää viidentenä jalkani."
Tikki oli ainoa varsa, joka vietiin marraskuiseen estevarsojen arviointiin. Kaksivuotiaiden ryhmässä oli vain kaksi osallistujaa ja minun musta orini oli ehdoton ykkönen. Se sai rakenteesta seitsemän pistettä, mikä on varsin hyvä tulos hieman lihasköyhälle keskenkasvuiselle. Suvustaan Tikki sai tietenkin täydet kymmenen pistettä, kuten myös käytöksestä tuli täydet viisi pistettä. Irtohypytyksen aikana ori pisti hieman hanttiin eikä oikein halunnut hypätä, joten pisteitä se sai vain kaksi viiden sijaan. Askellajeista tuli neljä pistettä viidestä ja lisäpisteosiosta tuli ansaitusti täydet yhdeksän pistettä. Yhteensä pisteitä tuli 37 kappaletta, jolla tietenkin tuli ykköspalkinto.
"Älä viiti Tikki, todella rumaa tommonen!" toruin mustaa nuorukaista, joka jälleen kerran oli sitä mieltä, että käynti oli ihan liian hidas vauhti. Nykäisin riimunnarua ja orin pää kääntyi sen mukana minua kohti. "Kuulitko, ei vedä!" Hevonen vain pärskähti, käänsi päänsä pois ja yritti jatkaa matkaa. "Ei!" Minulla alkoi oikeasti hieman jo ärsyttää orin käytös, mutta ei auttanut kuin pitää pää kylmänä ja jatkaa kouluttamista.
Pääsimme lopulta suhtkoht rauhassa talliin, jossa vein Tikin pesukarsinaan. "Niin, sinähän en tykkää pesusta, ethän", naureskelin, kun yhtäkkiä ori laittoikin jarrut lukkoon. En tietenkään ollut rankaisemassa hevosta huonosta käytöksestä, se nyt vaan oli piehtaroinut itsensä niin kuraiseksi, niin se piti pestä. Sidoin orin kiinni ja aloin valuttaa letkusta vettä, joka oli alussa jäätävän kylmää. Ei sieltä oikein lämmintä tulekaan, mutta ainakin vähän lämpimämpää kuin jäähileet.
Alkuun Tikki kuopi lattiaa ja hirnui mielenosoituksellisesti, mutta kun vain jatkoin tekemistä ilman reagointia, rauhoittui orikin hiljaiseksi. "Niin, eihän se nyt niin paha ollut, eihän", silitin nuoren hevosen pehmeää turpaa, kun sain viimeisen laikun putsattua. "Nyt saat mukavan loimen päälle ja saat mennä karsinaasi loppupäiväksi."
Tikki ja Pena osallistuivat Suomenhevosratsujen järjestämään varsa-arviointiin. Ensimmäinen osallistui kaksivuotiaiden ryhmään ja jälkimmäinen kolmivuotiaiden kanssa, jossa suoritettiin myös helppo C -tason kouluratsastusohjelma. Tikki sai rakenteesta kuusi pistettä ja suvustaan täydet kymmenen. Sen käytös niin rakennearvostelun kuin perustoimenpiteiden aikana oli myös kuuden pisteen arvoista, joten se sai yhteensä 28 pistettä ja sillä se ansaitsi SV-II-palkinnon. Pena taasen sai rakenteesta 6,4 pistettä, suvustaan kahdeksan ja rakennarvostelun aikainen käytös oli jopa kahdeksikon arvoinen, kun taas talutaessa ja muissa toimenpiteissa sen arvio oli 6,5 pistettä. Ratsastusohjelmassa Pena oli kahdeksan osallistujan joukossa kolmas, se sai komeat 80,357 % ja sen myötä se sai kymmenen lisäpistettä. Kokonaispisteet 46,7 antoi orille hienosti ykköspalkinnon.
Vaikka Annin ja Mintin keskinäiset kemiat ei ihan heti napanneet, saivat ne silti homman hoidettua ja varsa sai alkunsa. Kuukausin odottelun ja tuskailun jälkeen marraskuussa Anni synnytti mustan orivarsan. Olin hieman hämmästänyt, koska emä kuitenkin on ruunikko ja isä voikko, joten odotin varsan olevan joko ruunikko tai rautias. Ja kyllä, voin myöntää toivoneeni voikkoa varsaa, mutta tottakai olen onnellinen, että sain terveen varsan ja Annikin osaa olla sen kanssa todella huomaavainen.
Nimenhän minä keksin tälle jo ennen kuin astutuksen onnistuminen oli edes varmistunut. Mintti tarkoittaa aikalailla samaa asiaa kuin tikis ja koska emän nimi sattuu alkamaan T-kirjaimella, niin pitihän varsalle antaa nimeksi Mä oon tikis! - ja ihan huutomerkin kera. Kasvattajana minulla on periaatteessa täysi oikein nimetä hevoseni miksi haluan, mutta tottakai kysyin myös orin omistajalta mielipidettä ja hän onneksi myöntyi tähän ehdotukseen. Niinpä siitä tuli Mä oon tikis! eli tuttujen kesken Tikki.
Tikki on saavuttanut KERJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 2. |
Tikki on saavuttanut KRJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4. |
ERJ-sijoituksia yhteensä 40 kpl | |
05.07.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 110 cm ~ 3/50 09.06.2020 ~ Viljalehto ~ 100 cm ~ 2/30 15.05.2020 ~ Aamun tila ~ 80 cm ~ 6/50 25.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 4/30 22.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 5/30 20.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 5/30 19.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 1/30 16.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 4/30 14.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 4/30 14.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 4/30 14.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 4/30 13.04.2020 ~ Koistila ~ 90 cm ~ 2/30 13.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 3/30 12.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 2/30 11.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 3/30 11.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 2/30 09.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 4/30 09.04.2020 ~ Koistila ~ 90 cm ~ 4/30 08.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 1/30 06.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 3/30 |
04.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 5/30 04.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 2/30 03.04.2020 ~ Koistila ~ 90 cm ~ 1/30 03.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 3/30 02.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 2/30 02.04.2020 ~ Mairoth ~ 90 cm ~ 5/30 02.04.2020 ~ Hornanhovi ~ 100 cm ~ 4/30 01.04.2020 ~ De Civitate Deorum ~ 70 cm ~ 1/20 29.03.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 100 cm ~ 3/45 28.03.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 110 cm ~ 3/40 24.03.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 110 cm ~ 2/40 23.03.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 100 cm ~ 5/45 30.01.2020 ~ Team J&K ~ 60 cm ~ 5/34 28.01.2020 ~ Team J&K ~ 60 cm ~ 4/34 26.01.2020 ~ Team J&K ~ 60 cm ~ 2/34 25.01.2020 ~ Team J&K ~ 60 cm ~ 4/34 22.01.2020 ~ Team J&K ~ 60 cm ~ 2/34 21.01.2020 ~ Team J&K ~ 60 cm ~ 5/34 31.12.2019 ~ ERJ-Cup ~ 40 cm ~ 10/30 31.12.2019 ~ ERJ-Cup ~ puomiluokka ~ 9/12 |
VSR-sijoituksia yhteensä 5 kpl | |
kenttä ~ 31.12.2020 ~ VSR-Cup ~ aloittelija ~ 1/5 rataeste ~ 31.12.2020 ~ VSR-Cup ~ 100 cm ~ 3/12 rataeste ~ 31.08.2020 ~ VSR-Cup ~ 110 cm ~ 3/37 |
rataeste ~ 30.04.2020 ~ VSR-Cup ~ 90 cm ~ 2/51 koulu ~ 31.01.2020 ~ VSR-Cup ~ helppo B ~ 5/45 |
Näyttelymenestys |
NJ ~ 21.01.2020 ~ Susiraja ~ suomenhevosorit ~ irtoSERT (tuom. alaera)
|
NJ ~ 12.01.2020 ~ Susiraja ~ suomenhevosorit ~ MVA-SERT, BIS3 (tuom. alaera)
|
NJ ~ 13.12.2019 ~ Hornanhovi ~ suomenhevosorit ~ MVA-SERT, BIS4 (tuom. Sorel)
|
NJ ~ 02.12.2019 ~ Susiraja ~ suomenhevosorit ~ irtoSERT (tuom. Jannica)
|