Mörkövaaran Murmur

Murua voisi lempinimen perusteella kuvitella kivaksi neidiksi, mutta sitä se ei todellakaan ole. Vanhemmiten siitä on tullut röyhkimys, joka ei kunnioita ihmistä, jos sille ei osoita topakasti kuka on johtaja.

lisää luonteesta

Mörkövaaran Murmur 'Muru'

YLA1, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, KTK-III, VIR MVA Ch, SV-I, EV-I, KEV-II, KV-II

  • 8-vuotias 19.06.2019
  • yleisratsu
  • 90 cm, helppo A, tutustumis, noviisi

kuvat © kuvaajan luvalla, varsakuva © AK Vapaasti

Tavoitteet

Murun kanssa käydään kantakirjassa, (varsa)laatuarvosteluissa sekä se tulee saamaan myös varsoja.

Alkusanat

Kun toukokuun kolmas päivä näin myyntitopikin "Minimörköjä", kuvittelin automaattisesti, että siellä on kasapäin minisuokkeja myynnissä. Eikä minulla oikeastaan ollut tarvetta uudelle suomenhevoselle, koska niitä oli silloin siunaantunut yhteensä jo viisi. Mutta silti avasin topikin ja siinä se komeili, ehkä maailman ihanin nimi, jonka suomenhevoselle voi keksiä: Murmur. Olin ihan myyty, minun yksinkertaisesti oli saatava varsa itselleni! Tietysti vilkaisin myös hevosen suvun ja sehän sopi täydellisesti minun sen hetkiseen suomenhevoslaumaan. Lisäksi olihan suku muutenkin taattua mörkövaaralaista laatua. Ja vaikka se ei olisi ollutkaan suvullisesti sopiva minun ajatuksiin, olisin silti tarjonnut varsalle kotia.

Luonnekuvaus

Muru-lempinimestä voisi kuvitella, että tamma on sellainen ihana söppänä pikku tyttönen. Ja kyllähän se olikin, silloin kun se oli vielä pieni. Varsana se oli aivan ihastuttava neitokainen, joka kulki emänsä varjossa kuikuillen mahan alta uusia ihmisiä ja hevosia. Mutta vanhetessaan tamma rohkaistui ja muuttui jopa röyhkeäksi. Se ei kunnioita ketään tai mitään, jollei sille kunnolla osoita, kuka on johtaja. Monet kerrat se on vienyt uudehkoja hoitajia mennessään, kun he ovat hakeneet tammaa tarhasta, tai yrittäneet laittaa sille varusteita päälle. Nykyään moni karttaakin Murun hoitamista, jos se mitenkään vain on mahdollista.

Ratsuna Murusta kuoriutuu hieman helpompi hevonen, koska se oikeasti pitää työnteosta ja useimmiten suvaitsee tehdä yhteistyötä alemman kastin kaksijalkaisen kanssa. Tamma on herkkä kyljistä eikä siedä lainkaan liian kovakouraista käsittelyä. Jälleen useampi ratsastaja on saanut huomannut, että Murulla on ehkä liian tiukat kriteerit sille, mikä on kovakouraista ja mikä ei. Mutta kun yhteinen sävel löytyy, on Muru oikeasti kaunista katseltavaa. Sillä on näyttävät askeleet, se on taipuisa ja se näyttää siltä, kuin oikeasti haluaa esittää olevansa upea.

Muru ymmärtää, että sen lastaaminen traileriin johtaa lähes aina kilpailuihin. Ja varsinkin kisapaikalla se tykkää esitellä itseään, mikä yleensä johtaa siihen, että esitteleminen alkaa jo kotipihassa kimakalla hirnumisella, etu- ja takapään heittelyllä. Mutta kunhan tamman on saanut trailerin kyytiin, se monesti rauhoittuu matkan ajaksi, joten se on ihan mukava kuskattava sen suhteen. Mutta pelleily alkaa taas, kun se on lastattu ulos ja pahenee entisestään, jos saavuttiin kisoihin. Varusteiden laiton jälkeen Muru osaa olla hieman asiallisemmin myös kisoissa, paitsi jos se joutuu nököttämään aloillaan. Sen takia sille otetaan aina täysin oma kisahoitaja mukaan, joka saa liikuttaa tammaa kaiken ylimääräisen ajan.

Sukulaiset

i. Mörkövaaran Ärrinmurrin
vaaleanpunarautias, 160 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-II, VVJ-I, KTK-II
VH16-018-2260
ii. Kuuralehdon Kuukrokantti
punaruunikko, 162 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, KTK-II
VH16-018-1486
iii. Ruonalan Anselmo
rautias, 160 cm
VH14-018-1279
iie. Kuunkehrä
ruunikko, 158 cm
VH15-018-1679
ie. Hymnin Känkkäränkkä
tummanrautias, 154 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-II, KRJ-I, VVJ-II
VH16-018-0759
iei. Junttihuligaani
rautias, 160 cm
VH16-018-0036
iee. Kiukkuipana
tummanrautias, 155 cm
VH16-018-0038
e. Mörkövaaran Halipupu
vaaleanrautias, 152 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, KTK-II
VH17-018-1397
ei. Tuiskulan Mortti
punarautias, 146 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I
VH16-018-1687
eii. Metkan Maine
hopeanruunikko, 139 cm
KERJ-II, KTK-II
VH16-018-0027
eie. Lumoajatar
ruunikko, 152 cm
SLA-II
VH02-018-2968
ee. Moon Suklaahippu
rautiaankimo, 153 cm
SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, KTK-III
VH17-018-0570
eei. Kauhumäen Täysosuma
voikko, 155 cm
VH14-018-0294
eee. Suklaasuukko
kimo, 154 cm
VH14-018-0295

Vilihuiskis

syntynyt 15.06.2020
i. Kevätrinteen Hullunkiilto
SV-II

Purnaaja

syntynyt 01.11.2019
i. Snillin Hovinarri
KTK-III, Finest

Muut

31.05.2020 - Ykkösen ja kakkosen estehevosia

Toukokuiseen Esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun meiltä lähti yhteensä kolme hevosta. Ensimmäisenä arviointiin pääsi Raikuli, jonka rakenne arviointiin heikonlaiseksi. Olihan ori toki hieman huonossa lihassa, koska emme olleet enää treenanneet samalla tahdilla kuin kisakaudella, joten ihan ymmärrettävä tulos. Kisapisteosiosta tuli täydet neljäkymmentä, kuten myls jälkeläisistä ja lisäpisteistä. Suvustaan ori sai vain puolet eli kymmenen pistettä, koska sen emä ei ole startannut lainkaan esteratsastuksessa. Kaiken kaikkiaan pisteitä kertyi siis yhdeksänkymmentä, jolla ori nappasi II-palkinnon.

Muru oli listalla seuraavana ja se sai huimasti yhden pisteen enemmän kuin Raikuli rakenteestaan. Sillä se kuitenkin hyppäsi seuraavalla arviointiasteikolle, eli rakenne on hyvä. Siihen kun vielä lisätään se, että tamma oli kuudennella kuukaudella kantavana, joka ei ole ihan se optimaalisin olotila estehevoselle. Kisaosiosta tamma ansaitsi 42 pistettä, koska olimme kahdesti sijoituneet kuukausittain järjestettävässä ERJ-Cup-kilpailussa. Koska tamman molemmat vanhemmat oli myös ERJ-palkittuja, tuli suvusta täydet kaksikymmentä ja ekstrana vielä viisi pistettä lisää. Jälkeläisosiosta tuli luonnollisesti kaksikymmentä, kuten myös lisäpisteosiosta täydet viisitoista. Yhteensä Muru keräsi 108 pistettä ja sillä se sai hienosti ERJ-I-palkinnon.

Tilaisuuteen sai ilmoittaa suoraan kaksi hevosta ja sen lisäksi myös jonosijalle kaksi lisähevosta, jotka sitten lisättäisiin järjestyksessä, jos tilaisuus jäisi vajaaksi. Täten myös Tumnus pääsi mukaan näihin pippaloihin. Rakenneosio nousi jälleen yhdellä pisteellä orin saadessa seitsemän tästä osiosta, pysyen samassa arviointiasteikossa kuin Muru. Omista kisoista Tumnus sai neljäkymmentä pistettä ja suvustaan kaksikymmentäkaksi, koska sen isä on palkittu ERJ-I-palkinnolla. Jälkeläisistä tuli myös täydet kaksikymmentä, mutta lisäpisteosiosta vain viisi pistettä. Yhteensä ori sai 94 pistettä, jolla se sai kakkospalkinnon. Lisäpisteitä kerryttämällä se voisi siis saada ykkösenkin, mutta kakkospalkinto on oikein hyvä tulos sekin!

20.12.2019 - Tasaista laatua

Joulukuun suomenhevosten laatuarvostelun tulostaulu näytti Pöystilän hevosille aika samantasoista lukemaa. Osallistujina oli Justus, Neia ja Muru, jotka kaikki saivat lisäpisteosiosta luonnollisesti täydet 20 pistettä. Muru sai myös suvustaan täydet 25, Neia 23 ja Justus 22 pistettä. Kisaosiosta ori vei yhdellä pisteellä pidemmän korren, eli Justus sai 22 pistettä, kun tammat saivat molemmat 21 pistettä. Käytöksestä (eli luonne) Muru sai palautetta ja vain 15 pistettä, mikä ei kyllä yllättänyt yhtään. Tuomari ei tainnut arvostaa myöskään sitä, kun Justus hamusi hänen takin taskun puoliksi irti, joten orikin sai vain 17 pistettä. Neia taasen sai jopa 20 pistettä, mutta sai kyllä kommentin tyypillisestä laiskuudestaan. Rakenneosiosta Justus ja Neia saivat molemmat 15 pistettä ja Muru 12. Tärkeimpänä tuloksena oli kuitenkin se, että kaikki saivat kunnialla ykköspalkinnon tittelirivinsä jatkoksi.

20.08.2019 - Kouluvarsa-arvostelu

Elokuussa oli taas varsakatselmuksen aika ja tällä kertaa kouluratsastuksen puolella. Mukaan lähti Raikuli sekä Muru, jotka molemmat palkittiin kakkospalkinnolla. Rakenteesta tarjottiin molemmille seitsemän pistettä, eli Murun kohdalla rakenne on keskinkertainen ja Raikulilla tyydyttävät liikekuvat. Kumpikaan ei oikein malttanut laukata kanssani, joten siitä ne saivat vain yhdet pisteet per turpa. Ravissakaan Raikuli ei jaksanut pysyä ja sai siitäkin vain yhden pisteen, mutta käynnistä ori sai jo kolme pistetta. Ja se on jo hyvä tulos, kun viisi pistettä on maksimi. Murulla homma taasen meni toisinpäin, käynnissä se vain riehui ja pelleili saaden yhden pisteen, mutta ravissa se askelsi ikäisekseen oikein mallikkaasti ja sai kolme pistettä. Lisäpisteitä kertyi Raikulille kolme ja Murulle kaksi. Suvustaan Raikuli sai vain puolikkaan pisteen, kun taas Muru hienot 13 pistettä. Ilman laatupistepalkintoa Raikuli olisi jäänyt kolmoselle, mutta koska ori oli yksi tilaisuuden parhaimmistosta, sai se kymmenen lisäpistettä.

31.07.2019 - Varsojen heinäkuinen rotunäyttely

Se oli taas se aika kuukaudesta eli Virtuaalisten Suomenratsujen rotunäyttelyt. Tällä kertaa erikoismainintoja ei jaettu ja osallistujamäärätkin oli jotenkin vähäiset, liekö suurin osa suokki-ihmisistä ottanut kesän kuten pitää: Silloin hevoset viedään laitumelle ja itse voidaan viettää lomaa! Olihan minullakin useampi hevonen kesälaitumella, mutta ei se silti estänyt hakemasta niitä sieltä päiväksi näytille.

Neia ja Muru osallistuivat tammojen varsaluokkaan (oikeasti varsat aikuiskuvilla) ja Neia oli toinen luokkavoittaja saaden ykköspalkinnon. Muru taasen tuli seitsemän osallistujan luokassa neljänneksi saaden kakkospalkinnon. Raikuli osallistui orien varsaluokkaan (oikeasti varsojen luokka varsakuvilla) ja ainoana osallistujana sai luonnollisesti LKV1-tittelin. Mutta ykköspalkinto ei ollut mikään pakollinen jakaa, joten ori oli sen oikeasti ansainnut hienolla käytöksellään. Ja sillä, ettei se ollut syönyt itseään ihan palloksi kesälaitumella.

07.07.2019 - EV-tilaisuuden paras!

Murun kesäkuun palkintojahti sen kuin jatkuu, koska osallistuimme myös estevarsojen tilaisuuteen, joka järjestettiin 30.06.2019. Rakenteesta tamma sai seitsemän pistettä, eli sillä on tuomarin mielestä kohtalainen rakenne. Suvusta tamma sai odotetusti täydet kymmenen pistettä j käytös oli tammalla mallikelpoista, siitä se sai neljä pistettä viidestä. 30-50 sentin irtohypytys meni ihan täydellisesti ja Muru sai siitä osiosta täydet viisi pistettä! Askellajeista tuli kuitenkin palautetta ja siitä tamma sai kaksi pistettä viidestä. Lisäpisteosiosta tamma nappasi myös täydet yhdeksän pistettä ja pistesaldoksi tuli yhteensä 37 pistettä, joilla tamma ansaitsi EV-I-palkinnon sekä tilaisuuden paras 2-vuotias -tittelin! Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin tamma oli myös koko tilaisuuden paras, koska muiden ikäryhmien parhaimmistoilla oli 34-35 pistettä.

20.06.2019 - Kantakirjatilaisuus

Varsa-arvioinnin jälkeen vein Murun vielä kantakirjatilaisuuteenkin ja olihan se taas kokemus. Muru oli niin ihastuttava, jopa hieman ujo varsa, mutta kasvaessaan tamma rohkaistui silmin nähden ja nykyään se ei oikein meinaa kunnioittaa ketään tai mitään. Voisi luulla, että se aikamäärä, jota Murun kanssa olen viime kuukaudet käyttänyt, olisi tuottanut edes jotain pysyvämpää johtajuutta, mutta ei. Tänään oli taas yhtä tahtojen taistoa saada tamma kulkemaan edes melko siedettävästi vierellä. Kolme tuomaria antoi 17 ja neljäs antoi 18 pistettä, joten tamma jäi yhden pisteen päähän kakkospalkinnosta. En tiedä olisiko pisteet olleet yhtään sen paremmat, vaikka Muru olisi asettunut ja pistänyt parastaan, joten olen ihan tyytyväinen tulokseen. Voisimme toki käydä tamman aikuistuttua koittamassa uusintaa, mutta katsotaan nyt.

20.06.2019 - Niin ylpeä äiti!

Tänään oli aikamoinen tekeminen, kun osallistuin kolmelle varsalla Suomenratsujen varsa-arvosteluun. Kaikki kolme osallistui kaksivuotiaiden ryhmään, jossa arvioidaan rakenne, suku sekä käytös niin rakennearvostelun aikana kuin muissa toimenpiteissä (hoidettaessa, taluttaessa). Muru osallistui ensimmäisenä ja se sai rakenteesta 6,6 pistettä, johon olen ihan tyytyväinen. Suvustaan neiti sai tietenkin täydet kymmenen pistettä, koska onhan sillä hienot vanhemmat ja palkittuja esivanhempiakin. Rakennearvostelun käytös oli yhdeksän pisteen arvoinen, mutta jalkojen nostelussa tamma pisti hanttiin ja sai seitsemän pistettä muusta käytöksestä. Yhteensä Murun pistesaldo oli 32,6 pistettä ja sillä se sai SV-I-palkinnon.

Raikuli oli minun hevosista toisena vuorossa ja se sai rakenteesta 6,4 pistettä, ihan hyvä tulos sekin. Sukuosiosta tuli yhdeksän pistettä, koska Raikulin isä on vasta lopettanut kilparatsun uransa eikä sitä ole vielä palkittu kuin kantakirjassa ja emä on toiminut lähinnä siitostammana kilpailemisen jälkeen. Rakennearvostelun käytöksesta tuli vain neljä pistettä, mutta muuten ori käyttäytyi 6,75 pisteen arvoisesti. Yhteensä Raikuli sai pisteitä 26,15 ja sillä se sai SV-II-palkinnon.

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä oli Neia, joka sai rakenteestaan hienot 7,4 pistettä. Suvustaan sekä rakennarvostelun käytöksestä tuli täydet kymmenen pistettä ja muussa käsittelyssä tamman käytös oli 7,5 pisteen arvoista, olen ihan älyttömän tyytyväinen tammaan! Neia sai yhteensä 34,7 pistettä, joilla se ansaitsi SV-I-palkinnon sekä tilaisuuden paras 2-vuotias -tittelin! Ai että kyllä äiti on niin ylpeä!

05.06.2019 - Telttailemaan?

En voinut sille mitään, että norkoilin varsalaitumen laidalla päivästä toiseen. Ensin katselin siellä muutaman päivän Murua, joka kuikuilu uudeksi emäksi valitsemansa Ainon mahan alta. Mutta sitten 23. toukokuuta saapui Villahaan Raikuli, joka oli ihan eri maata Murun kanssa! Se ei piiloutunut kenenkään taakse vaan rellesti menemään minkä aivan liian pitkistä jaloistaan vain irti sanoi. Orin kotiutumisen jälkeen olenkin miettinyt, että pistäisikö joku pahakseen, jos pystytän teltan laitumen reunalle? Silloin minun ei tarvitse kuin avata teltan ovi ja näkisin heti ihastuttavan suomenhevoslaumani. Isäni nauroi minulle, kun kerroin hänelle ideastani ja hän totesi, että mikäs siinä, minun tilahan se oli. Mutta enhän minä tietenkään voi niin tehdä, joten olen sopinut itseni kanssa, että saan kahdesti päivässä käyttää vartin varsojen ihasteluun.

20.05.2019 - Muru saapuu kotiin

"Sieltä se nyt tulee, voi että minua jännittää!" Hyppelin innosta, kun farmariauto ajoi traileri perässään pihalle. Olin odottanut varsaa kuin kuuta nousevaa viimeiset kolme viikkoa ja nyt se vihdoin olisi täällä! En edes tervehtinyt autosta nousevaa isääni, vaan juoksin suoraan trailerin perään avaamaan luukkua. "Heiii, no heii muruu", tervehdin pientä tammaa tyypillisellä, hieman lässyttävällä äänellä. Juuri sillä äänellä, jolla kaikki normaalit ihmiset puhuvat eläin- ja ihmislapsille. "Well hello to you too, darling", isäni sanoi nauraen. "Keksit sille sitten lempinimenkin", hän jatkoi edelleen englanniksi. "No niin muuten keksinkin, tosi hyvä idea! Sinä oot nyt sitten Muru ihan oikeasti", halasin varsaa. "Et tiedäkään kuinka olen odottanut sinua. No niin, tulehan sieltä, ihan rauhassa vaan." Muru asteli kanssani rauhallisesti trailerista ulos, katseli ympärilleen ja hirnahti kimakasti. "Hyvä juttu, nyt kaikki tietää, että olet saapunut", nauroin varsalle, kun talutin sen karsinaansa.

01.10.2020 - laukkatyöskenteltyä valjakossa, valm. Jannica

Tänään saitte aloitella hieman sateisessa kelissä verryttelyn jälkeen tekemään itsenäisesti muutamia temponlisäyksiä pitkille sivuille ja seuraavaksi vastaavasti lävistäjälle muutamat käyntiin siirtymiset. Tamma oli oikein näyttävä tänään ja sait sen parhaat puolet esiin tukemalla sitä juuri oikeissa kohdissa. Sait hienosti vapaapäivistä kerääntyneen energian suunnattua työntekoon ja etenkin ensimmäisissä laukannostoissa Muru oikein innostui, mutta sait sen tasaantumaan hyvin pian ottamalla muutamia rauhallisia puolipidätteitä. Siirtymisten jälkeen aloittelimme hiomaan laukannostoja, jotka olivat hieman haastavia tasapainon säilyttämisen kannalta valjakon molemmille osapuolille. Sait ensin tulla jälleen ympyrälle aloittamaan ihan peruslaukkatyöskentelyä, jossa opastin sinua rentouttamaan ohjastuntumaa, jonka myötä myös Murussa tapahtui muutosta hyvään suuntaan ja rennommaksi sen laskiessa kaulaa alas ja myötäämällä niskasta saakka liikkeeseen. Se kuunteli tänään hyvin ja oli tarkkaavainen, omat apusi olisivat silloin voineet olla hieman pehmeämpiä, mutta niitä päätettiin harjoitella vielä seuraavalla kerralla erikseen, koska samaa ongelmaa tuli vastaan vähän kaikissa askellajeissa.

19.09.2020 - valjakkoajoa, valm. Jannica

Syksyinen ilta oli kauneimmillaan saapuessani valmentamaan valjakkoajossa Murua ja Oonaa Pöystilön komeisiin maisemiin. Kaksikko oli suorittamassa omatoimista alkuverryttelyä ja koska olin hieman etuajassa istuuduin vaivihkaa seuraamaan minulle uuden valjakon työskentelyä ja arvioimaan harjoituksia, joista olisi heille tänään eniten hyötyä. Oona oli etukäteen pyytänyt apua nimenomaan kouluharjoituksiin, jotka saattoivat toisinaan olla hivenen haasteellisia valjakolle. Aloittelimme perustehtävillä, sillä pari oli tietojeni mukaan kilpaillut noviisi-tasolla. Teitte hyvät peruutukset pitkien sivujen keskellä, joiden jälkeen saitte ottaa muutamat siirtymiset reippaasta ravista käyntiin lävistäjällä molemmissa kierroksissa. Niistä saatiin mukavasti lennokkuutta tamman askeliin ja Oonaakin innostumaan entistä enemmän asiasta. Lopputunti meni hioessa asetuksia pääty-ympyrällä, jonne otin teidät lähiopetukseen. Sait hienosti korjattua pikkuvinkkien avulla neidin asetusta paremmaksi ja sitä taipumaan rehellisesti. Toiseen suuntaan otettiin myös muutama laukkaharjoitus, mutta Oonan toivomuksesta ja illan alkaessa hämärtyä päätimme ottaa seuraavalla kerralla niitä enemmän.

28.03.2020 - Tasapainoinen ratsukko, kirj. omistaja

Hyvä ystäväni Oona pyysi minua kanssaan Ratsastuskeskus Eevaan, koska siellä olisi luvassa kahdet valmennukset niin lauantaina kuin sunnuntaina. Ja hänellähän noita hevosia riittää, mutta hänestä itsestään ei ihan ole siihen, että treenaa kolme tuntia putkeen molempina päivinä, joten lähdin tietenkin mukaan. Ensimmäisenä olikin luvassa minun treeni Murun kanssa ja odotin sitä sekaisin tuntein: En ollut vielä kertaakaan ratsastanut Murun kanssa, mutta toisaalta olin innoissani vaihtelusta!

Lämmittelyn suoritimme omatoimisesti niin kuin valmennuksissa yleensäkin taitaa tapahtua. Huomasin siinä, että Muru todella oli herkkähipiäinen, aivan kuten Oona oli varoittanutkin. Minulla menikin käytännössä koko lämmittelyaika treenatakseni, mikä on arvon neidille sopiva käsittely.

Ensimmäisenä ohjelmana oli kulmien hyvä haku ja takaosakäännösten työstäminen kiemurauralla. Kulmissa tamma luonnollisesti yritti hieman luistaa, mutta muutaman kokeilukerran jälkeen löysimme yhteisen sävelen ja suoritimme kulmat mielestäni hyvin. Käännöksissä en aluksi saanut valmisteltua Murua tarpeeksi lyhyellä askeleella, mikä ajoi tamman takaosan pyörimään liian suurella alueella, että liikettä olisi voitu kutsua takaosakäännökseksi. Tästä Eevakin minulle huomauttu kahden katsantokerran jälkeen ja neuvoi, miten minun pitää koota Muru paremmin ennen itse käännöstä, jolloin sen on helpompi asettua ja taipua.

Kontrolliharjoitukset pieniä apuja käyttäen sujui helposti, koska Muru oli todella herkkä vähäisellekin pohkeen painallukselle tai ohjan kokoamiselle. Tempon muutokset pari kertaa lässähti niin, että tamma vain hidasti ravista käyntiin, mutta muuten nekin meni melko hyvin.

Sitten kuljimme muutamia kertoja loivaa kiemurauraa kootussa ravissa ja vastalaukassa, jossa harjoiteltiin tasapainoista ja hallittua askellusta. Lopussa saimmekin mennä laukassa ihan vain uraa pitkiin, ensin lyhyenä ja sen jälkeen askellusta piti pidentää niin pitkäksi kuin hevosen koivista irtosi. "Mutta ei kaahata!" Eeva komensi, kun Muru lähti hieman lapasesta viimeisellä kierroksella.

Myönnetään, saatoin ehkä vähän antaa myöden tammalle, kun sillä oli niin kiva laukata! Ethän kerro Eevalle?

Valmentajan kommentti: Olipa ihanaa saada valmennettavaksi myös kunnon suomenhevonen noiden sporttisten puoliveristen rinnalle! Muru selvästikin osasi luistaa tehtävistä ja osoittaa mieltään, mutta kyllähän tuo ihan potentiaalinen ratsu oli. Sain valmennuksen alussa sellaisen käsityksen, että Emmi oli ensimmäistä kertaa Murun selässä. Etenkin siihen nähden valmennus onnistui hyvin.

Takaosakäännöksissä Muru pääsi vähän liiraamaan, samoin temmonmuutoksissa, mutta Emmi näytti kuitenkin kokoajan siltä, että tiesi, mitä oli tekemässä. Murua oli hieman vaikea koota, mutta hyvin Emmi sai sen silti kulkemaan oikeassa tahdissa ja tasapainoisena. Yleensä vastalaukka muuttuu tasapainottomaksi, jos kokoaminen ei ole onnistunut, mutta Emmi onnistu siinäkin säilyttämään tasaisen varman otteen, joten laukka näytti oikein hyvältä.

Ratsukkoa oli ilo seurata, koska Emmi oli topakka ratsastaja, jolla kuitenkin näytti olevan myös hauskaa. Sehän se tärkeintä on, vaikka minun valmennuksiini tullaankin treenaamaan hiki hatussa. Kiitos osallistumisesta!

11.08.2019 - estevalmennus (70-90 cm), valm. tvisha

Murun ja tämän ratsastajan Oonan saapuessa kentälle en voinut muuta kuin nauraa. Tamma kaahasi jo alkukäynneillä hirmuista kyytiä eteenpäin, silmät suurina mulkoillen kaikkea ympärillä liikkuvaa. Lisäksi Muru säpsähteli ja säikkyi pomppien milloin mitäkin, jolloin Oonalla oli kiperät paikat, jotta hän pysyi kyydissä. Tälläinen nuori tamma tällä kertaa! Aloittaessamme kunnolla lämmittelyn alkoi Muru kuitenkin kivasti rentoutua ja ottamaan selästä tulevia apuja vastaan malttavaisemmin. Hevosen laukatessa tasaisen varmasti eteen, saivat he ottaa muutamat verkkahypyt pienille pystyesteille, jotka tamma ylitti empimättä liioitellun suurilla kaarilla.

Tänään treenasimme perinteistä esterataa, jossa oli kahdeksan erilaista estettä 70-90cm korkeudella. Antaessani luvan ratsukolle, saivat he aloittaa itsenäisesti omaan tahtiin radan suorittamisen. Oona ratsasti hienosti Murun ensin hyvälle laukalle, ennen kuin suuntasi päättäväisen näköisenä ensimmäiselle esteelle. Tamma tuntui hieman ottavan esteistä kierroksia, jonka vuoksi pyysin ratsastajaa kääntämään ratsuaan aina pienelle ympyrälle ennen estettä rauhoitellakseen hevosta. Pystyesteillä hypyt näyttivät hyviltä, lähestymisissä ratsastaja joutui käyttämään melko vahtaa kättä, mutta Murun ponnistukset olivat vahvoja ja hyvännäköisiä, kuin myös esteeltä alastulo. Ajoittain Muru vaihtoi väärälle laukalle esteeltä tulon jälkeen, mutta Oonan ollessa hyvin hereillä selässä korjasi hän nopeasti ratsunsa virheet. Kahden esteen sarjalla ratsukko joutui hieman hakemaan laukkaa, jotta askeleet mahtuivat väliin hyvin ja Muru pääsi ponnistamaan hyvästä kohtaa. Toistojen kautta Oona tajusi parhaimmakseen lyhentää tamman laukkaa sen verran, että esteiden väliin mahtui kolme askelta kahden sijaan, ja näin ollen etujalat eivät enää kolhineet puomiin. Muutaman kierroksen jälkeen nuoressa ratsussa alkoi näkymään väsymisen merkkejä ja se alkoi aavistuksen jopa hermostua työntekoon. Näin ollen näimme parhaimmaksi tehdä vielä muutamat yksittäiset hypyt, ja kun tamma suoritti ne kunnialla loppuun, saivat he siirtyä jäähdyttelemään.

Täytyy sanoa, että Muru suorastaan murskasi alun epäilykseni siitä, että mitä tämän päivän valmennuksesta oikein tulee. Nuoresta hevosesta kuoriutui oikein tyylikäs ja taitava ratsu, joka selvästi nautti työnteosta ratsastajansa kanssa. Muutamat hankaluudet ratsukko tunnin aikana kohtasi, mutta muutoin Muru oli kyllä ikäisekseen superhyvä hyppääjä ja vielä kun vähän saa kokemusta ja varmuutta alle, niin on vain taivas rajana. Oonalle propsit johdonmukaisesta työskentelystä selässä, hän osaisi hyvin kuunnella hevostaan ja reagoida tämän virheisiin, ja ohjasi tätä radalla riittävän hellin, mutta kuitenkin napakoin ottein. Innolla jään seuraamaan Murun kehitystä!

Kilpailut

ERJ-sijoituksia yhteensä 44 kpl
31.01.2020 ~ ERJ-Cup ~ 80 cm ~ 5/46
29.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 4/30
28.11.2019 ~ Hornanhovi ~ 70 cm ~ 4/30
26.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 2/16
26.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 5/30
25.11.2019 ~ Mörkövaara ~ 60 cm ~ 5/27
25.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 1/30
24.11.2019 ~ Hornanhovi ~ 70 cm ~ 2/30
24.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 1/30
24.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 2/16
23.11.2019 ~ Everholt Estate ~ 70 cm ~ 2/30
23.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 2/16
22.11.2019 ~ Everholt Estate ~ 70 cm ~ 4/30
22.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 4/16
22.11.2019 ~ Mörkövaara ~ 60 cm ~ 4/27
21.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 4/30
21.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 1/16
20.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 3/16
20.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 90 cm ~ 2/28
19.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 2/16
19.11.2019 ~ Hornanhovi ~ 4/30 ~
19.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 1/30
18.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 4/16
17.11.2019 ~ Mörkövaara ~ 60 cm ~ 1/27
16.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 4/16
16.11.2019 ~ Mörkövaara ~ 60 cm ~ 4/27
15.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 1/16
14.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 5/30
14.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 4/16
13.11.2019 ~ Hornanhovi ~ 70 cm ~ 2/30
13.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 90 cm ~ 3/28
13.11.2019 ~ Cadogan Ponies ~ 90 cm ~ 1/30
12.11.2019 ~ Mörkövaara ~ 60 cm ~ 3/27
12.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 4/16
11.11.2019 ~ Mörkövaara ~ 60 cm ~ 3/27
10.11.2019 ~ Hornanhovi ~ 70 cm ~ 4/30
10.11.2019 ~ Kadon Kartano ~ 50 cm ~ 5/32
10.11.2019 ~ Rushock Bog ~ 60 cm ~ 4/16
08.11.2019 ~ Kadon Kartano ~ 50 cm ~ 1/32
06.11.2019 ~ Hornanhovi ~ 70 cm ~ 5/30
05.11.2019 ~ Hornanhovi ~ 70 cm ~ 3/30
05.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 70 cm ~ 1/29
04.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 50 cm ~ 1/21
31.10.2019 ~ ERJ-Cup ~ 40 cm ~ 1/23
KERJ-sijoituksia yhteensä 43 kpl
29.04.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 3/20
26.04.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 3/20
10.04.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 4/20
06.04.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 3/20
05.04.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 4/20
29.03.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 2/21
28.03.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 4/21
25.03.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 2/21
24.03.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 3/21
24.03.2020 ~ Mörkövaara ~ aloittelija ~ 2/20
20.03.2020 ~ Kadon Kartano ~ tutustumis ~ 2/26
15.03.2020 ~ Kadon Kartano ~ tutustumis ~ 4/26
13.03.2020 ~ Kadon Kartano ~ tutustumis ~ 2/26
12.03.2020 ~ Kadon Kartano ~ tutustumis ~ 4/26
14.02.2020 ~ Moana part breds ~ tutustumis ~ 5/30
11.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 3/11
09.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 2/11
07.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 3/11
04.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 1/11
28.01.2020 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ harraste ~ 3/34
26.01.2020 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ harraste ~ 3/34
18.01.2020 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ harraste ~ 1/34
17.01.2020 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ harraste ~ 1/34
16.01.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 1/9
15.01.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 2/9
14.01.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 1/9
11.01.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ tutustumis ~ 1/9
07.01.2020 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ harraste ~ 5/34
04.01.2020 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ harraste ~ 1/34
27.12.2019 ~ Team J&K ~ aloittelija ~ 4/23
25.12.2019 ~ Team J&K ~ aloittelija ~ 4/23
22.12.2019 ~ Team J&K ~ aloittelija ~ 4/23
28.11.2019 ~ Elohiljan suomenhevoset ~ harraste ~ 2/12
23.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ harraste ~ 2/13
21.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ harraste ~ 3/13
18.11.2019 ~ Rushock Bog ~ tutustumis ~ 1/23
16.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ aloittelija ~ 3/13
16.11.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ harraste ~ 4/24
15.11.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ harraste ~ 4/24
14.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ aloittelija ~ 1/13
12.11.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ harraste ~ 3/24
11.11.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ harraste ~ 4/24
10.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ aloittelija ~ 1/13
KRJ-sijoituksia yhteensä 43 kpl
30.12.2019 ~ Mairoth ~ helppo A ~ 5/30
29.12.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ helppo A ~ 3/40
28.12.2019 ~ Team J&K ~ helppo A ~ 1/40
28.12.2019 ~ Mairoth ~ helppo A ~ 1/30
28.12.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ helppo A ~ 2/40
27.12.2019 ~ Team J&K ~ helppo A ~ 3/40
24.12.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ helppo A ~ 1/40
24.12.2019 ~ Team J&K ~ helppo A ~ 3/40
23.12.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ helppo A ~ 1/40
23.12.2019 ~ Team J&K ~ helppo A ~ 3/40
20.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/11
20.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo A ~ 1/30
18.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/11
18.12.2019 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ helppo A ~ 2/40
17.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo A ~ 2/30
16.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 3/11
14.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/11
13.12.2019 ~ Mairoth ~ helppo A ~ 1/30
08.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/11
05.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo B ~ 1/28
04.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo B ~ 1/28
04.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/11
04.12.2019 ~ Rushock Bog ~ helppo B ~ 3/35
02.12.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/11
30.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo A ~ 4/29
28.11.2019 ~ Kurjenpesä ~ helppo B ~ 2/10
28.11.2019 ~ Kurjenpesä ~ helppo A ~ 3/9
27.11.2019 ~ Rushock Bog ~ helppo B ~ 5/35
24.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 1/6
20.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/6
19.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 1/6
18.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 1/6
17.11.2019 ~ Rushock Bog ~ helppo B ~ 3/35
15.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/6
14.11.2019 ~ Rushock Bog ~ helppo B ~ 2/35
14.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ KN Special ~ 2/6
13.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo A ~ 1/29
13.11.2019 ~ Tiferet ~ helppo C ~ 2/17
12.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo B ~ 2/40
08.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo C ~ 6/40
06.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo B ~ 6/40
03.11.2019 ~ Kadon Kartano ~ helppo D ~ 2/25
03.11.2019 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ helppo C ~ 2/40
VVJ-sijoituksia yhteensä 43 kpl
10.07.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 7/50
05.07.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 2/50
04.07.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 1/50
25.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 3/23
24.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 3/23
22.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/23
20.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 1/23
17.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/23
14.06.2020 ~ Yeoy Thoroughbreds ~ noviisi tarkkuus ~ 5/30
14.06.2020 ~ Yeoy Thoroughbreds ~ noviisi koulukoe ~ 5/30
13.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/23
13.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/23
11.06.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/23
10.06.2020 ~ Yeoy Thoroughbreds ~ noviisi tarkkuus ~ 1/30
02.04.2020 ~ Walcott Shetlands ~ noviisi koulukoe ~ 4/31
31.03.2020 ~ VVJ-Cup ~ noviisi yhdistetty ~ 6/49
28.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi koulukoe ~ 4/48
21.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi koulukoe ~ 1/48
20.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi koulukoe ~ 5/48
20.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi koulukoe ~ 6/50
19.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 6/50
18.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 1/47
17.02.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/21
16.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 4/50
16.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 2/47
14.02.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 1/21
12.02.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/21
09.02.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 1/21
09.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 6/47
08.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 4/45
08.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi koulukoe ~ 2/45
08.02.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 3/21
06.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi koulukoe ~ 5/45
05.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi tarkkuus ~ 2/47
05.02.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 1/21
02.02.2020 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 4/21
01.02.2020 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ noviisi koulukoe ~ 2/48
30.11.2019 ~ VVJ-Cup ~ noviisi yhdistetty ~ 1/77
26.11.2019 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 2/32
24.11.2019 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 4/32
21.11.2019 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 5/32
16.11.2019 ~ Fellbury Stud ~ noviisi koulukoe ~ 5/32
10.11.2019 ~ Breandan ~ noviisi yhdistetty ~ 4/23
VSR-sijoituksia yhteensä 2 kpl
valjakko ~ 31.01.2020 ~ VSR-Cup ~ noviisi yhdistetty ~ 2/6
este ~ 30.11.2019 ~ VSR-Cup ~ 80 cm ~ 2/24
Näyttelymenestys
NJ ~ 02.12.2020 ~ Safiiritiikerin kk ~ hevoset ~ MVA-SERT, BIS25 (tuom. Terhi)
NJ ~ 25.06.2020 ~ Haltiasalo ~ suomenhevostammat ~ MVA-SERT, BIS10 (tuom. alaera)
NJ ~ 03.05.2020 ~ Haltiasalo ~ suomenhevostammat ~ irtoSERT (tuom. Terhi)
NJ ~ 19.04.2020 ~ Haltiasalo ~ suomenhevostammat ~ irtoSERT (tuom. alaera)
NJ ~ 25.12.2019 ~ Bogård ~ suomenhevostammat ~ irtoSERT (tuom. alaera)
rotunäyttely ~ 31.08.2019 ~ VSR ~ varsat (aik.) ~ III-palk. (tuom. Crimis)
rotunäyttely ~ 31.07.2019 ~ VSR ~ varsat (aik.) ~ II-palk. (tuom. Lissu T.) ~ tuotos