Perustiedot

Virallinen nimi, lempinimiMörkövaaran Murmur, 'Muru' RekisterinumeroVH19-018-0501
Rotu, sukupuolisuomenhevonen, tamma Väri, säkäkorkeusrautias, 152 cm
Syntynyt19.02.2019 * 4-vuotias19.07.2019
KasvattajaMörkövaara OmistajaTuire (VRL-00345) / Pöystilä
Painotus ja tasoyleisratsu: helppo A, 100 cm, helppo, noviisi SaavutuksetKTK-III
TavoitteetMurun kanssa käydään kantakirjassa, (varsa)laatuarvosteluissa sekä se tulee saamaan myös varsoja.
* IkääntyminenMuru täyttää kaksi vuotta 19.06.2019.

kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan, varsakuva © AK Vapaasti

Alkusanat

Kun toukokuun kolmas päivä näin myyntitopikin "Minimörköjä", kuvittelin automaattisesti, että siellä on kasapäin minisuokkeja myynnissä. Eikä minulla oikeastaan ollut tarvetta uudelle suomenhevoselle, koska niitä oli silloin siunaantunut yhteensä jo viisi. Mutta silti avasin topikin ja siinä se komeili, ehkä maailman ihanin nimi, jonka suomenhevoselle voi keksiä: Murmur. Olin ihan myyty, minun yksinkertaisesti oli saatava varsa itselleni! Tietysti vilkaisin myös hevosen suvun ja sehän sopi täydellisesti minun sen hetkiseen suomenhevoslaumaan. Lisäksi olihan suku muutenkin taattua mörkövaaralaista laatua. Ja vaikka se ei olisi ollutkaan suvullisesti sopiva minun ajatuksiin, olisin silti tarjonnut varsalle kotia.

Luonnekuvaus

Muru-lempinimestä voisi kuvitella, että tamma on sellainen ihana söppänä pikku tyttönen. Ja kyllähän se olikin, silloin kun se oli vielä pieni. Varsana se oli aivan ihastuttava neitokainen, joka kulki emänsä varjossa kuikuillen mahan alta uusia ihmisiä ja hevosia. Mutta vanhetessaan tamma rohkaistui ja muuttui jopa röyhkeäksi. Se ei kunnioita ketään tai mitään, jollei sille kunnolla osoita, kuka on johtaja. Monet kerrat se on vienyt uudehkoja hoitajia mennessään, kun he ovat hakeneet tammaa tarhasta, tai yrittäneet laittaa sille varusteita päälle. Nykyään moni karttaakin Murun hoitamista, jos se mitenkään vain on mahdollista.

Ratsuna Murusta kuoriutuu hieman helpompi hevonen, koska se oikeasti pitää työnteosta ja useimmiten suvaitsee tehdä yhteistyötä alemman kastin kaksijalkaisen kanssa. Tamma on herkkä kyljistä eikä siedä lainkaan liian kovakouraista käsittelyä. Jälleen useampi ratsastaja on saanut huomannut, että Murulla on ehkä liian tiukat kriteerit sille, mikä on kovakouraista ja mikä ei. Mutta kun yhteinen sävel löytyy, on Muru oikeasti kaunista katseltavaa. Sillä on näyttävät askeleet, se on taipuisa ja se näyttää siltä, kuin oikeasti haluaa esittää olevansa upea.

Sukuselvitys

i. Mörkövaaran Ärrinmurrin
vaaleanpunarautias, 160 cm
ERJ-I, KERJ-I, KRJ-II, VVJ-I, KTK-II
VH16-018-2260
ii. Kuuralehdon Kuukrokantti
punaruunikko, 162 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, VVJ-I, KTK-II
VH16-018-1486
iii. Ruonalan Anselmo
rautias, 160 cm
VH14-018-1279
iie. Kuunkehrä
ruunikko, 158 cm
VH15-018-1679
ie. Hymnin Känkkäränkkä
tummanrautias, 154 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-II, KRJ-I, VVJ-II
VH16-018-0759
iei. Junttihuligaani
rautias, 160 cm
VH16-018-0036
iee. Kiukkuipana
tummanrautias, 155 cm
VH16-018-0038
e. Mörkövaaran Halipupu
vaaleanrautias, 152 cm
KTK-II
VH17-018-1397
ei. Tuiskulan Mortti
punarautias, 146 cm
SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I
VH16-018-1687
eii. Metkan Maine
hopeanruunikko, 139 cm
KERJ-II, KTK-II
VH16-018-0027
eie. Lumoajatar
ruunikko, 152 cm
SLA-II
VH02-018-2968
ee. Moon Suklaahippu
rautiaankimo, 153 cm
SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, KTK-III
VH17-018-0570
eei. Kauhumäen Täysosuma
voikko, 155 cm
VH14-018-0294
eee. Suklaasuukko
kimo, 154 cm
VH14-018-0295

Jälkeläiset

Muru on käytettävissä vähintään 3-polvisille oreille. Otathan yhteyttä sähköpostitse.

Kisakalenteri

Muru ei ole vielä kilpaillut.

Päiväkirja mahdolliset kuvat ovat viitteellisiä

20.06.2019 - Kantakirjatilaisuus

Kävin tänään Murun kanssa Suomenhevosten kantakirjatilaisuudessa ja olihan se taas kokemus. Muru oli niin ihastuttava, jopa hieman ujo varsa, mutta kasvaessaan tamma rohkaistui silmin nähden ja nykyään se ei oikein meinaa kunnioittaa ketään tai mitään. Voisi luulla, että se aikamäärä, jota Murun kanssa olen viime kuukaudet käyttänyt, olisi tuottanut edes jotain pysyvämpää johtajuutta, mutta ei. Tänään oli taas yhtä tahtojen taistoa saada tamma kulkemaan edes melko siedettävästi vierellä. Kolme tuomaria antoi 17 ja neljäs antoi 18 pistettä, joten tamma jäi yhden pisteen päähän kakkospalkinnosta. En tiedä olisiko pisteet olleet yhtään sen paremmat, vaikka Muru olisi asettunut ja pistänyt parastaan, joten olen ihan tyytyväinen tulokseen. Voisimme toki käydä tamman aikuistuttua koittamassa uusintaa, mutta katsotaan nyt.

05.06.2019 - Telttailemaan?

En voinut sille mitään, että norkoilin varsalaitumen laidalla päivästä toiseen. Ensin katselin siellä muutaman päivän Murua, joka kuikuilu uudeksi emäksi valitsemansa Ainon mahan alta. Mutta sitten 23. toukokuuta saapui Villahaan Raikuli, joka oli ihan eri maata Murun kanssa! Se ei piiloutunut kenenkään taakse vaan rellesti menemään minkä aivan liian pitkistä jaloistaan vain irti sanoi. Orin kotiutumisen jälkeen olenkin miettinyt, että pistäisikö joku pahakseen, jos pystytän teltan laitumen reunalle? Silloin minun ei tarvitse kuin avata teltan ovi ja näkisin heti ihastuttavan suomenhevoslaumani. Isäni nauroi minulle, kun kerroin hänelle ideastani ja hän totesi, että mikäs siinä, minun tilahan se oli. Mutta enhän minä tietenkään voi niin tehdä, joten olen sopinut itseni kanssa, että saan kahdesti päivässä käyttää vartin varsojen ihasteluun.

20.05.2019 - Muru saapuu kotiin

"Sieltä se nyt tulee, voi että minua jännittää!" Hyppelin innosta, kun farmariauto ajoi traileri perässään pihalle. Olin odottanut varsaa kuin kuuta nousevaa viimeiset kolme viikkoa ja nyt se vihdoin olisi täällä! En edes tervehtinyt autosta nousevaa isääni, vaan juoksin suoraan trailerin perään avaamaan luukkua. "Heiii, no heii muruu", tervehdin pientä tammaa tyypillisellä, hieman lässyttävällä äänellä. Juuri sillä äänellä, jolla kaikki normaalit ihmiset puhuvat eläin- ja ihmislapsille. "Well hello to you too, darling", isäni sanoi nauraen. "Keksit sille sitten lempinimenkin", hän jatkoi edelleen englanniksi. "No niin muuten keksinkin, tosi hyvä idea! Sinä oot nyt sitten Muru ihan oikeasti", halasin varsaa. "Et tiedäkään kuinka olen odottanut sinua. No niin, tulehan sieltä, ihan rauhassa vaan." Muru asteli kanssani rauhallisesti trailerista ulos, katseli ympärilleen ja hirnahti kimakasti. "Hyvä juttu, nyt kaikki tietää, että olet saapunut", nauroin varsalle, kun talutin sen karsinaansa.

virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts (muokkaus Tuire)