'Leia'

YLA1, SHLA-I, VVJ-I, KTK-III, Champion

Leian tahti oli hidastunut reilun kuukauden ajan, mutta koska sillä ei todettu sen suurempia vaivoja, en halunnut päästää siitä vielä irti. Mutta kun tamma ei enää jaksanut nousta tarhastaan päiväheinille, ymmärsin, että tamman oli aika jatkaa matkaa täältä iäisyyteen. Niinpä vuoden 2020 itsenäisyyspäivänä jouduin soittamaan eläinlääkärin paikalle päästämään tamma seuraavalle matkalle.

Nippelitiedot

Shetlanninponitamma Leia syntyi 06.11.2018 (8v. 06.11.2019) Maybeck Studissa, väriltään se on rautias ja korkeutta sillä on huimat 85 senttiä. Tamman omistaa (kuvitteellinen hahmo) Oona MacFarland (eli oikeasti Tuire, VRL-00345) ja se asuu Pöystilässä. Leian rekisterinumero on VH18-017-0525.

Kilpailutiedot

Leia kilpaili noviisitasolle 3 yhteensä pisteellä, joista on kuuliaisuus- ja luonnepisteitä, ja tarkkuus- ja ketteryyspisteitä on .

Saavutukset

YLA1 (Arvostelun Paras 2: 102p), SHLA-I (137p), VVJ-I, KTK-III, Champion

Historia

Jo syyskuussa 2018 ponikuumeeni oli noussut huolestuttavan korkealle eikä käynti Maybeck Studilla auttanut asiaan kyllä yhtään. Kävin nimittäin silloin treenaamassa heidän ponejaan ja ihastuin niistä yhteen niin suuresti, että lopulta päädyin Amelien kanssa tutustumaan heidän myytäviin varsoihin. Olin vasta saanut kaksi suokkivarsaa kasvatettua enkä halunnut heti aloittaa hommaa uudelleen, joten kysyin olisi heillä ollut yhtään vanhempaa yksilöä. Ja kyllähän heillä oli ja niin tapasin tämän polveen asti ulottuvan liinakon tamman, jolla oli mitä ihastuttavin musteläikkä otsassaan.

Luonnekuvaus

Leia on pieni taivaanrannanmaalari, joka unohtaa aina välillä itsensäkin olemassaolon. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun tamma on seissyt tököttänyt tarhan portilla monta tuntia haaveilemassa jostain paremmasta, tai se on unohtanut taluttaessa ihmisen läsnäolon ja lähtenyt kiikuttamaan häntä paremmille ruoka-apajille. Pienestä haaveilijasielustaan huolimatta Leia on varsin kiltti ja symppis hevonen: Se ei koskaan tee mitään hölmöä ilkeyksissään vaan puhtaasti ajattelemattomuuttaan.

Tamma suhtautuu ihmisen kanssa puuhailuun kaikella rakkaudella ja se tykkää kaikenlaisista hoitotoimenpiteistä - oli se sitten kumisuolla vatsan alta rapsuttelua, maastolenkillä kurastuneiden jalkojen pesua pesupaikalla tai harjan letittelyä innokkaiden ponilasten toimesta, seisoo minikoon ponitamma kauniisti paikoillaan ja nauttii saadusta huomiosta.

Vaikka äkkiä tulee kuvitelleeksi, että Leia olisi pieni haahuilija myös valjakkokärryjen edessä, täytyy myöntää, että tamma on valjakkoponina varsin skarppi ja miellyttämisenhaluinen. Se on energinen, kevyt ja vastaanottavainen ajaa, jonka vuoksi sen kanssa työskentely on usein erittäin miellyttävää. Hyvän kokoamis- ja kantokyvyn omaava tamma on omiaan koulua ajaessa, sillä sen perusliikkuminen on jo melko näyttävää - ja mikä parasta, hyvin tasaista.

Leialla on näyttävät kootut ja lisätyt askellajit, ja se tekee mielellään siirtymiä näiden parissa. Vaikeampia juttuja on taipumista vaativat jutut, kuten avo- ja sulkutaivutukset, mutta tarkalla ja johdonmukaisella ohjastamisella myös tämänkaltaiset tehtävät saa suoritettua tammalla varsin ketterän oloisesti. Vaikka Leia on omiaan koulupuolen valjakkoponina, on se omiaan myös tarkkuus- ja maratonajossa, sillä sen rohkeus on jotain ihan omaa luokkaansa - vielä tänäpäivänäkään ei ole tullut vastaan tehtävää tai elementtiä, jonka eteen Leia olisi epäröineenä tehnyt stopin. Mikäli Leialta kysyttäisiin hyvän valjakkoponin ominaisuuksia, vastaisi se varmasti suomalaisen sisun ja rohkeuden. Sitä nimittäin löytyy siitä itsestäkin!

Paljon kilpailleena tammana Leia on tottunut matkustaja, ja se matkustaa sekä trailerissa että rekassa moitteetta. Pitkillä, monen päivän kisamatkoilla Leian syöminen on toisinaan hieman huonoa, mutta kun korsirehun tarjoaa heinäverkosta, maiskuttelee tamma sitä sen verran, että nälkä pysyy kurissa.

luonnekuvaus © kasvattaja