Punas-Tutti
Punu on kiltti, rehti ja vähän mukavuudenhaluinen, kaiken syövä perusputte. Toimii niin lasten kuin kengittäjän kanssa, ei tarvitse murehtia karkaamista tai yli-innokasta tekemistä.
lisää luonteestaPunu on kiltti, rehti ja vähän mukavuudenhaluinen, kaiken syövä perusputte. Toimii niin lasten kuin kengittäjän kanssa, ei tarvitse murehtia karkaamista tai yli-innokasta tekemistä.
lisää luonteestaERJ-II, KRJ-II, KTK-II, EV-III, 2 Star
Jälkeläisnäytön myötä Punu osallistuu lajilaatuarvosteluihin. ✓
Suomenhevonen, rautias. Helppo A / 100cm. Kiltti, rehti, vähän mukavuudenhaluinen ruoasta nautiskelija, kuitenkin töihin houkuteltavissa. Semmoinen turvallinen perushevonen, joita oppii arvostamaan aivan uudella tavalla ratsastettuaan tarpeeksi monella terävän herkällä tapauksella (tai ikäännyttyään sen verran, että aikanaan vauhdin ja haasteen tuoma riemumieli on vaihtunut aavistuksen tutiseviin polviin, mutta tästähän ei tietenkään ole kyse).
Punu tosiaan on se leppoisa perushevonen, kiltti hoitaa ja mukava ratsastaa, etenkin jos tyytyy humputtelutyyliseen menoon. Vähän reippaampi askellus vaatiikin jo tamman herättelyä, mikä ei aivan kahdessa käyntikierroksessa tapahdukaan. Rehunkäyttäjänä Punu on turhankin tehokas, se kerryttää melkoista elintasomahaa ihan jo heinällä ja kauralla, joten kaikki teolliset rehut on jätetty tyystin kaupan hyllylle. Punu itse kyllä mielellään kokeilisi, vaan mitäpä syötäväksi kelpaavaa tämä matami ei kokeilisi.
Jokaisen hoitotoimenpiteen aikana voi torkkua. Kengittäjä kiittelee jalkatukea joka ikinen kerta, ilman sitä hän joutuisi kannattelemaan Punun jalkaa sekä kestämään itseensä nojaavaa, kovaa vauhtia kohti Höyhensaaria matkaavaa suomenhevosta. Monessa muussa tilanteessa raudikon torkkutaipumus suorastaan pelastaa päivän. Klippaus? Sen kun suristelet koneen kanssa, hevonen ei sano mitään. Kylään pamahti vieraita lasten kanssa ja heidän on ihan pakko päästä harjailemaan hevosta? Punu jaksaa ja kestää, eikä lähde karkuunkaan, vaikka sen karsinan ovi unohtuisi selälleen tai joku irrottaisi sen kesken kaiken ketjuista. Taluttaessa tämä sentään kävelee eikä nuku, lastaus sujuu oikein hyvin eikä Punu jaksa jännittää matkustamista, aivan turhaa energian kuluttamista sellainen. Sitä paitsi turvan edessä killuu heinäverkko, kaikki on paremmin kuin hyvin.
Niin sanotusti perusasetuksilla raudikko mennä puksuttelee tyytyväisenä eteenpäin asettuen ja taipuen ehdottoman minimin, hypäten aika laiskasti käyttämättä jalkojaan, selkäänsä tai kaulaansa kunnolla. Rento, mutta matala ja hitaanpuoleinen askel, takaosa iloisesti ties missä ja ryhti.. no, ei mitään ryhtiä ja kunnon etupainoinen meno päälle. Punu tekee kaiken siltä pyydetyn, joskin niin matalalta rimaa hipoen (hypätessä varsin kirjaimellisesti) kuin ikinään mahdollista. Turvallinen, vakaa ja luotettavahan tämä on, erityisesti maastossa. Mukavan pehmeät, helpot askeleet ovat tietysti suuri plussa.
Päättäväisesti ratsastamalla tähänkin tammaan saa eloa. Taikatyttötyylistä suurmuutosta ei kannata odottaa, ennemminkin Punu käärii hihansa tehden hommat vähän suuremmalla tarmolla ja huolella. Hyppyihin tulee voimaa ja tekniikka paranee (jalat nousevat, tamma käyttää paremmin kroppaansa), jalat nousevat paremmin maasta, takaosakin tulee kunnolla mukaan ja jopa rungon alle, etupainoisuutta saa ratsastettua pois. Liikeihme Punu ei ole parhaimmillakaan, tasaisen varma peruspuksuttelija.
Tamma pärjää perushyvin niin koulu- kuin esteratsastuksessa. Parhaimmillaan raudikko on harrastehevosena, kilpakentillä ruusukkeiden jahtaaminen on vähän työläämpi projekti. Rauhallinen käytös kilpailupaikoilla sekä mutkaton, rento suhtautuminen itse kilpailusuoritukseen ovat tietysti etuja, sen sijaan hölkkälenkiltä näyttävä lisätty ravi tai nipin napin enimmäisajan puitteissa oleva esterata harvemmin riittävät ruusukkeille. Punullakin on hetkensä, toisinaan se pelkän hihojen käärimisen lisäksi vallan innostuu, jolloin kilpailumenestys tai totuttua vauhdikkaampi laukkasuora ovat täysin mahdollisia. Intopukkeja tai semmoisia tosin ei näy eikä kuulu, sellainenhan menisi vallan liialliseksi hullutteluksi!
Punun perusputtemenon meille kirjoitti Lissu T.
Sukulaisten kuvista kiitos AK Vapaasti.
i. Kallellaan evm punarautias, 158 cm |
ii. Kipparitari evm rautias, 157 cm |
iii. Ritaritarina evm musta, 157 cm |
iie. Naurulokki evm rautias, 158 cm |
||
ie. Vinossako evm vaaleanpunarautias, 155 cm |
iei. Hämmennys evm kulomusta, 154 cm |
|
iee. Vinksin Vonksin evm punarautias, 155 cm |
||
e. Huhtalan Hämmäs-Tytti evm vaaleanpunarautias, 165 cm |
ei. Kummastutti evm rautiaankimo, 160 cm |
eii. Arvoituksellinen evm ruunikonkimo, 161 cm |
eie. Kas Kummaa evm rautias, 160 cm |
||
ee. Hurjas-Tellen evm vaaleanrautias, 162 cm |
eei. Hurmosralli evm vaaleanrautias, 164 cm |
|
eee. Saapas-Tella evm tummanrautias, 160 cm |
i. Kukaan ei odottanut Kallellaan (lempinimeltään Kalle) niin hyvää ratsua kuin siitä tuli. Ajatuksena oli ollut tehdä monitoimihevonen ratsu- ja työhevoshommiin, joista työhevostoiminta jäi, kun vuoden vanha Kalle vaihtoi varsanäyttelyissä omistajaa. Varsa ei ollut edes myynnissä, sen tapa olla ja liikkua vain oli tehnyt kouluratsastaja Anne-Mari Saloseen niin suuren vaikutuksen, että nainen teki siltä istumalta tarjouksen. Ori kehittyi hieman hitaasti ja epätasaisesti, minkä vuoksi sen kanssa jätettiin laatuarvostelut välistä ja osallistuttiin vasta kasvattajakilpailun molempiin lajeihin. Esteillä ori oli kymmenes, koulussa kolmas. Orin kilpaura noudatti samaa kaavaa; se kyllä pärjäsi esteillä tehden puhtaita ratoja sijoittuen silloin tällöin, mutta suurin menestys tuli kuitenkin heA-vaB -kouluradoilta. Kalle kokosi erinomaisesti liikkuen rennosti hyvässä tasapainossa, ja vaikkei se ollutkaan erityinen liitokavio liikkeen laatu oli tasaista ja täysin riittävää myös avoimissa luokissa pärjäämiseen. Anne-Mari lukee kuitenkn suurimmaksi saavutuksekseen kolme rotumestaruutta, nousujohteisesti pronssista kultaan.
158-senttinen, punarautias Kallellaan oli ryhdikäs ja syvärunkoinen hevonen, jonka kaula oli vähän lyhyenpuoleinen ja lautanen jyrkänlainen, etusetkin hajavarpaiset. Tämä ei kuitenkaan käyttöä haitannut, raudikon luusto oli priimaa aivan kuten terveyskin. Ori hyppäsi hyvällä tekniikalla liikkuen kaikissa askellajeissa koko kropallaan itsensä hyvin kantaen, ihmeen kevyesti ja harvakseltaan selkeän etupainoisena. Kalle oli helppo ratsastaa toivottuun muotoon, se kuunteli ratsastajaansa tehden varsin totisesti pilkuntarkasti kuten siltä pyydettiin - silloinkin, kun ratsastaja pyysi vahingossa ihan mitä sattui tai tahallaan kokeili, mitä hevonen tekee, jos istunta jarrutti ja pohje pyysi eteenpäin. Silloin Kalle tietysti toteutti molemmat, eteni ja hidasteli vuorotahtiin. Muutenkin raudikko oli varsin vakava hevonen, hyvähermoinen ja hienokäytöksinen muttei järin sosiaalinen tai huomionkaipuinen.
Saavutuksistaan, joihin myös RKTK-I -palkinto lukeutuu, huolimatta Kallellaan ei ollut välitön jalostusmenestys. Vasta sen ensimmäisten, pienten jälkeläisluokkien menestyttyä laatuarvosteluissa ori alkoi saada enemmän tammoja. Ori kuitenkin kuoli vain 15-vuotiaana ähkyleikkausta seuranneisiin komplikaatioihin, joten niin kilpa- kuin jalostusura jäi odotettua lyhyemmäksi. Kallelaiset ovat liki järjestään hyvällä tekniikalla hyppääviä hevosia, joista löytyy mukavasti myös liikettä sekä kapasiteettia vähän joka lajiin. Luonteeltaan ne eivät ole yhtä juron vaativia kuin isänsä, vaikka muutama sellainenkin on mahtunut joukkoon.
ii. Kipparitarin (lempinimeltään Kippis) raviura loppui oikeastaan ennen kuin se alkoikaan. Ori kyllä aloitti ravitreenin suorittaen hyväksytyn koelähdönkin, mutta valmentaja-ohjastaja sekä omistaja totesivat molemmat orin olevan enemmän sunnuntairavuri kuin tulevaisuuden ravikuningas. Raudikko myytiin, uusi omistaja koulutti sen ratsuksi ja sai itselleen monipuolisen harraste- ja kilpakaverin vähän joka lajiin. Kippis nähtiin välillä paikallisravien ns. jokamieslähdössä, epävirallisissa lähdöissä, enimmäkseen ori kuitenkin kisasi seura- ja aluetasolla koulua, esteitä sekä kenttää, myös muutamia valjakkolähtöjä. Ori oli rohkea, varma hyppääjä, se käytti kroppaansa sekä jalkojaan erinomaisesti ja kunhan ponnistuspaikat osuivat kohdilleen eivätkä tulleet aivan esteen juureen, raudikko teki hyviä hyppyjä ja ratoja. Kouluradoilla ori teki asiat usein vähän huolettomasti kokoamatta tai lisäämättä riittävästi ratsastajansa yrityksistä huolimatta. Laatua löytyi, yritys jäi puutteelliseksi, kuten eräs tuomari kerran totesi.
157-senttinen Kipparitari oli ryhdikäs, syvärunkoinen ja valitettavan suoraselkäinen hevonen. Sen jalkojen suurin vika oli kintereiden käyryys, etusista ei löytynyt moitittavaa. Ori liikkui rennon letkeästi pitkin, melko ilmavin ja suorin liikkein, laukasta tosin katosi tahti hevosen innostuessa. Kippis oli varsin vireä hevonen, kiltti ja yhteistyöhaluinen mutta erittäin herkästi innostuva.
Jalostusarvostelut ja arvokilpailut jäivät välistä, orilla kilpailtiin enemmän harrastuksen kuin tavoitteellisuuden nimissä. Raudikolla on kuitenkin kuusi jälkeläistä: omistajan ystävät halusivat käyttää tuttua, tervettä oria omille tammoilleen. Kipparitarin varsat ovat hyviä käsitellä, ajaa ja ratsastaa, ne suhtautuvat suurella intohimolla työntekoon korvaten sillä joitakin liikkeittensä sekä hyppytekniikkansa puutteita. Kippis lopetettiin 22-vuotiaana sen murrettua jalkansa todella pahasti laitumella.
ie. "Hyvänpuoleiset tyypit, lyhyehkö kaula, syvä pitkähkö runko, jyrkkä lautanen, järeät hajavarpaiset jalat, joissa vennohkot vuohiset. Ahtaanlaiset suorat käyntiliikkeet, liikkeet väljenevät ravissa, pitkä tarmokas askel. Erittäin hyvä, nöyrä ajaa ja valjastaa. Pysähtyy hyvin, herkkä ja tottelevainen." Työsuunnalle ajokokeella II-palkinnolla jalostusarvosteltu Vinossako (vaaleanpunarautias, 155 cm) oli työ- ja juoksijahevosten tytär, joka ratsuna osasi lähinnä perusasiat eikä niitäkään aivan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Sen ei ollut väliksikään, tamma oli täysipäiväinen työhevonen, joka myös kilpaili työhevoslajeissa. Meriitteinään tammalla on muun muassa avoimen sarjan hevoskynnön Suomen mestaruus sekä työhevoskilvan hopea- ja pronssimitalit. Vinossako oli väkivahva, tyyni ja totinen tamma, joka veti erinomaisella tekniikalla, ei tuntunut säikkyvän mitään ja puski sisullansa vaikka läpi harmaan kiven.
Työhevoskilpailujen lisäksi raudikko teki välillä ajelutushommia: sen kyydissä moni tuore aviopari siirtyi kirkolta juhlapaikalle, monen tapahtuman yhteydessä turistit pääsivät hevoskärryin kaupunkikierrokselle ja jokusena vuotena joulukirkkoon pääsi rekikyydillä. Kotitöinä tamma veti puu- ja heinäkuormia, sen kanssa tehtiin pienten peltojen maanmuokkaustyöt ja kun perheen lapset kaipasivat turvallista ratsua, Vinossako pääsi lapsenvahdin hommiin.
28-vuotiaaksi eläneestä Vinossakosta jäi kolme erinomaista työhevosvarsaa sekä hieman yllättäen yksi laadukas ratsuvarsa. Jokainen tamman jälkeläisistä on varsin totista, työteliästä mallia. Ne eivät ehkä voita näyttelykehiä tai ole rotunsa lennokkaimpia liikkujia, mutta parempia työkavereita kuin Vinossakon varsat joutuu etsimään tosissaan.
e. 165 korkea, vaaleanpunarautias Huhtalan Hämmäs-Tytti (lempinimeltään Hämppis) sai ristikseen monille tammoille tyypillisen pitkän rungon, mutta muutoin se onnistui perimään lähinnä vanhempiensa rakenteiden parhaat puolet. Ryhdikäs, suurilinjainen ja hyvätyyppinen, kaareva kaula hienolla ylälinjalla, erinomaisen muotoinen takaosa, hyväasentoiset ja -luiset jalat. Tamma saikin varsanäyttelyistä järjestään ensimmäistä palkintoa ollen valtakunnallisen varsanäyttelyn kolmanneksi paras varsa. Kehuja ansaitsivat myös pitkä, matkaavoittava käynti sekä reipas, tahdikas, elastinen ravi, sen sijaan hyvin tavanomainen laukka jäi selkeästi laadukkaan käynnin ja ravin varjoon. Suurinta kiitosta raudikko keräsi kuitenkin iloisella, rohkealla asenteellaan, yhteistyöhalullaan ja hyvähermoisuudellaan. Iän myötä ratsastettavuus ja ajettavuus paljastuivat aivan yhtä erinomaisiksi kuin Hämppiksen perusluonne.
Hyppääjänä tamma ei ollut kaksinen, teknisesti tai kapasiteetiltaan. Hämppis kyllä suhtautui estetehtäviin erinomaisesti nauttien hyppäämisestä, mutta ei se siinä järin hyvä ollut. Juuri esteosion vuoksi tamma jäikin laatuarvosteluissa nipin napin sijoitusten ulkopuolelle. Kasvattajakisassa esteosio jätettiin välistä, kouluosiosta tamma toi kotiin neljännen sijan. Tästä alkoi ruusukkeentäytteinen ura kouluradoilla, jokunen surkuhupaisa estekokeilu sekä lyhyt valjakkoura emän kavionjäljissä. Hyvän suomenhevosen tapaan monipuolinen Hämppis taipui moneen, mutta heA-vaB -kouluradoilla se oli parhaiten kotonaan tuoden kotiin hallimestaruuspronssin, seurarankingvoiton sekä roppakaupalla sijoituksia.
R-suunnan ensimmäisen palkinnon kantakirjatamma olisi kelvannut monelle varsan emäksi, mutta Hämppiksellä oli uskomattoman huono varsaonni. Tamma tiinehtyi heikosti jääden monena vuonna tyhjäksi, kerran se loi varsansa ja yksi kuoli vain vuoden iässä. Aikuisikään pääsi vain kaksi varsaa, kumpainenkin hyviä monitoimihevosia niin harrastamiseen kuin kilpailemiseen. Varsat ovat kuitenkin keskenään niin erilaisia, että ilman sukutauluun katsomista niitä ei uskoisi sisaruksiksi. Hämppis lopetettiin sen ollessa 28-vuotias.
ei. "Jouhia ja liikettä kahden hevosen edestä", kuvaili eräs orilautakunnan tuomareista Kummastutti. 160 cm korkea, rautiaankimo ori oli tupsahtanut kuin tyhjästä suomenhevosväen tietoisuuteen; Stuntti ei ollut käynyt kuin kerran varsanäyttelyissä, kaikki muut tapahtumat (laatuarvostelut, nuorten luokat..) olivat jääneet välistä. Nuori ori hyväksyttiin R-suunnalle ilman palkintoa, mutta palkintoa nostettiin jalostusvaliokunnan kokouksissa pykälä kerrallaan ensimmäiseen palkintoon saakka orin tehtyä itselleen nimeä kouluradoilla. Esteitäkin raudikolla kilpailtiin yhden kauden verran, puhtaita ratoja kertyi, mutta sijoitukset olivat tiukassa. Kouluradoilla Kummastutti sen sijaan loisti, helpoissa luokissa raudikko voitti kaiken ja kaikki rotumestaruutta myöten siirtyen lopulta avoimiin vaativa B -luokkiin, joissa menestys ei ollut yhtä valtaisaa, tasaisen hyvää kuitenkin.
Kummastutista tosiaan löytyi liikettä: irtonainen ja matkaavoittava käynti, tahdikas ja energinen ravi, ilmava upeasti pyörivä laukka. Hyppytekniikka jäi keskinkertaiseksi, eikä ori oikein hyppäämisestä innostunutkaan. Sileällä se kuitenkin oli herkkä, innokas, eteenpäinpyrkivä ratsu, aina innoissaan lähdössä töihin. Innokas ori oli muutenkin, se tuntui vielä kolmikymppisenäkin vähän varsamaiselta pojanviikarilta.
Loistavien kilpailutulostensa lisäksi ori oli komea (hyvätyyppinen, suurilinjainen ja ryhdikäs, hieman alakaulaa mutta hyvä ylälinja, loistava takaosa, suorahkoja kintereitä lukuun ottamatta erinomaiset jalat). Jo ensimmäisellä kaudellaan parikymmentä tammaa saanut Kummastutti on 147:llä jälkeläisellään jättänyt jälkensä suomenhevoseen. Sen varsat ovat hyväluonteisia ja -liikkeisiä hevosia, joiden rakenne ja kapasiteetti vaihtelee paljon, mutta tinkimätön työasenne on ja pysyy. Ori eli 32-vuotiaaksi.
ee. Hurjas-Tellen (vaaleanrautias, 162 cm) lähti ihan vahingossa tekemään kansainvälistä uraa. Tamma oli nuoren omistajansa harrastehevonen, ja omistajan lähtiessä belgialaiselle valjakkotallille työharjoitteluun Telluksi kutsuttu suomenhevosneiti lähti tietysti mukaan. Harjoittelujakson aikana valjakko vasta valmentautui, mutta omistajan muutettua valmistumisensa jälkeen pysyvästi Belgiaan työskentelemään harjoittelutallilleen Tellu toi suomalaisväriä paikallisiin valjakkokilpailuihin. Noviisiluokat vaihtuivat vaativiin ja myöhemmin vaikeisiin, kisoihin lähdettiin myös Belgian naapurimaihin. Tellu napsi ruusukkeita rennon vaivattomin ottein nousten nopeasti yleisösuosikiksi kiiltokuvapuoliveristen ohi.
Tamma oli mitä nöyrin, yhteistyöhaluisin rehellinen, uutteran ja rehdin suomenhevosen perikuva. Sillä oli teräksiset hermot ja lempeä olemus, sisua kilparadoille ja ymmärtäväisyyttä vähän kaikkea kohtaan. Raudikko olikin koko tiimin lempihevonen. Luonne sekä ajettavuus olivat täysi kymppi, rakenne sekä liikkeet enemmän sitä seiskatasoa; hyvänpuoleiset tyypit, pitkä runko, leveä kaareva kaula, painunut selkä ja sapelihakuiset etuset, hyvät takaset. Pitkä, rento, tarmokas mutta matala käynti, hieman etupainoinen mutta tahdikas ja rento ravi, matalanpuoleinen mutta muutoin hyvä laukka.
Belgiassa viettämiensä vuosien jälkeen Tellu palasi Suomeen omistajansa vanhempien hoiviin varsoja tekemään. Vaikkei tammaa oltukaan jalostusarvosteltu kaikki sen neljä varsaa menivät kuin kuumille kiville kohtalaisen korkein summin. Tellun jälkeläiset eivät ole liikeihmeitä tai näyttelyvoittajia, mutta niillä on eriomainen luonne sekä paljon annettavaa niin ratsulajeihin kuin valjakkoajoon. Tamma kuoli 29-vuotiaana.
Sukuselvityksen on kirjoittanut Lissu T.
syntynyt 06.03.2023
i. Ei Huonosti Muttei Hyvinkää
ei meriittejä
syntynyt 17.10.2022
i. Juupituupi
SV-II, EV-II, KV-II
syntynyt 20.12.2016
i. Kitinäkeisari
KTK-III, SV-III
Punas-Tutti
toukokuu 2023: ERJ-II yhteensä 97,5 pistettä | rakenne 7p. / kisat 41p. / suku 20p. / varsat 20p. / lisäpisteet 9,5p.
toukokuu 2023: KRJ-II yhteensä 94,5 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 20p. / varsat 20p. / lisäpisteet 8,5p.
Juoppotintti
toukokuu 2023: ERJ-III yhteensä 87 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 14p. / varsat 20p. / lisäpisteet 7p.
toukokuu 2023: KRJ-III yhteensä 86,75 pistettä | rakenne 6,25p. / kisat 40p. / suku 14,5p. / varsat 20p. / lisäpisteet 6p.
Hopeatuulen Kostaja
toukokuu 2023: KRJ-III yhteensä 88,5 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 20p. / varsat 20p. / lisäpisteet 2,5p.
Noitakuningas
toukokuu 2023: KRJ-II yhteensä 91,5 pistettä | rakenne 5p. / kisat 40p. / suku 22,5p. / varsat 20p. / lisäpisteet 4p.
Syyn Hongankolistaja
kesäkuu 2023: YLA1 yhteensä 109 pistettä | tekstit 36p. / jalostus 14p. / kisat 20p. / rakenne 19p. / lisäpisteet 20p.
Lisäksi Henkka oli Arvostelun Paras 4 ja sai tilaisuuden parhaat rakennepisteet.
Pöystilän Kettukarkki
kesäkuu 2023: YLA2 yhteensä 87,5 pistettä | tekstit 23p. / jalostus 10,5p. / kisat 20p. / rakenne 15p. / lisäpisteet 19p.
Kuu-Luuko
elokuu 2023: KRJ-III yhteensä 85,5 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 22p. / varsat 12p. / lisäpisteet 5,5p.
Pöystilän Keppostelija
elokuu 2023: KRJ-II yhteensä 91 pistettä | rakenne 6p. / kisat 40p. / suku 25p. / varsat 8p. / lisäpisteet 12p.
Katveen Kraatteri
elokuu 2023: ERJ-II yhteensä 91 pistettä | rakenne 7p. / kisat 40p. / suku 22p. / varsat 20p. / lisäpisteet 2p.
Pöystilän Oho Onnenkeksi
elokuu 2023: ERJ-I yhteensä 109 pistettä | rakenne 8p. / kisat 40p. / suku 25p. / varsat 21p. / lisäpisteet 15p.
"Punas-Tutti. Siinäpä vasta soma nimi hevosella. Kiellän jyrkästi, että nimi olisi milloinkaan peruste hevosen ostamiselle, mutta ilman sitä tuskin olisin kiinnittänyt tähän tammaan huomiota. Se kun ei ollut enää mikään kovin nuori, mutta sillä ei ollut suurempaa menestystä takanaan. Punas-Tutti oli startannut muutaman kerran este- ja kouluratsastuksessa, mutta nyt ollut jo jonkun aikaa ihan vain oloneuvoksena. Mahaa oli ehtinyt tulla eikä se ollut aivan niin tomeran oloinen, kuin kilpahevosen soisi olevan, mutta koeratsastuksessa se oli kuitenkin kiltti, nöyrä ja kuuliainen tyyppi, vaikkakin hieman tahmea."
Näin entinen omistaja oli tammasta sanonut sen tavatessaan ja jos totta puhutaan, on tilanne nyt melkein sama. Onhan Punulla sentään nyt kilpailtu enemmän niin koulussa kuin esteillä, mutta lähikuukausien tekemättömyys oli taas alkanut näkyä tamman mahassa. Oikein mukavahan se silti on, kuuliainen ratsu eikä nyt ainakaan tuntunut mitään tahmeutta, joten jotain entinen omistaja oli tamman työnteossa saanut aikaan. Jahka pääsemme paremmin tutustumaan toisiimme ja pienennettyä neitokaisen mahanalusta, niin jatkamme kisakenttien valloitusta. Sen jälkeen katsotaan mihin matka meidät vie, koskaan kun ei voi varmaksi sanoa mitä elämä tuo tullessaan.
Maran varusteista kiitos seuraaville liikkeille: Equestrian PRO (EQP) OddPixel (OP) Varusteponi (VP).
Ruokatarvikkeet ostamme Equestrian PRO:sta (EQP), Stjärnesands Hästeristä (SH) ja Varustekartanosta (VK).
Saavuttanut ERJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2451.3. Cup-sijoituksia yhteensä 1 kpl |
•
hyppykapasiteetti: 361.54 •
rohkeus: 371.56 •
kuuliaisuus ja luonne: 1718.2 •
|
28.02.2022 ~ ERJ-Cup ~ 100 cm ~ 6/104 |
Saavuttanut KRJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, pisteitä yhteensä 2563.75. |
•
kuuliaisuus ja luonne: 1718.2 •
tahti ja irtonaisuus: 845.55 •
|
VSR-sijoituksia yhteensä 2 kpl | |
rataeste ~ 31.05.2024 ~ VSR-Cup ~ 100 cm ~ 2/62 |
kenttä ~ 31.05.2024 ~ VSR-Cup ~ aloittelija ~ 1/32 |
Näyttelymenestys |
NJ ~ 07.02.2017 ~ Huvitutti ~ suomenhevostammat ~ irtoSERT (tuom. Siiri K.)
|
VSN ~ 15.08.2016 ~ Turmeltaja ~ suomenhevostammat ~ RCH (tuom. dookie)
|