Kaunon Helmenharmaa✝ 02.09.2022

Tosin loppuvat kerran askeleet vaeltajilta, kukin vuorollaan on nukkuva syliin maan. Vaan katso, kaikki he kuitenkin mukana ovat, nekin, joiden tomu on uupunut vaeltamaan.

✝ Kaunon Helmenharmaa 'Halti'

SLA-I, KRJ-I, ERJ-II, KTK-III, 3 Star

  • 8-vuotias 01.02.2018
  • este- ja kouluratsastus
  • 70 cm, vaativa B

kuvat © Cherie (muokattu, CC BY-NC 2.0) (1, 2, 3)

Tavoitteet

Haltilla kilpaillaan vielä esteillä ja se saa ainakin yhden varsan.

Luonnekuvaus

Tarhassa Halti on ikuinen kersa, joka yrittää innottaa toisia mukaan leikkeihinsä. Se ei koskaan ole ilkeä tai kiusaa ketään tahallaan, mutta aina on joku, joka voi ottaa nokkiinsa tamman härnäämisen. Vaikka Halti vähän nirso sattuukin olemaan, niin kyllä sille oikeanlainen ruoka maistuu. Kiinniottotilanteissa ihan päivästä riippuen joko valmiina vastassa tai sitten homma päätyy hippaleikkiin. Se on kyllä oppinut vaatimaan ruoaltaankin sitä laatua, johtuen varmaan vähän lepsusta ja laatuun panostavasta (entisestä) omistajasta. Halti pitää jostain syystä todella paljon minttukarkeista, joiden vuoksi se vaikuttaa olevan valmis tekemään mitä tahansa.

Taluttaessa kävelee reippaasti ja kiihdyttäisi mielellään jopa ravillekin. Ja aloillaanhan sitä ei millään malttaisi ikiliikkujana seisoskella. Ei edes hoitotilanteissa, vaan aina pitää jotain tekemistä olla. Mä en oo varmaan koskaan nähnyt Haltia rauhassa paikallaan, enkä oo ees ihan varma, että lepääkö tai nukkuuko se koskaan. Tamman on nimittäin tosi vaikea ajatella olla tekemättä mitään. Arvatenkin Halti on aina hyvä sitoa kiinni hoitaessa ja pitää muutenkin sen touhua vähän silmällä. Siitä ei koskaan tiedä mitä se tekee, harjat ja ohjatkin jopa ovat emänsä tapaan nykyisin sen uutta ravintoa. Vähiten kaikkien osapuolten mielenterveys kärsii, mitä pikemmin tamman kanssa karsinassa tai käytävällä seisoskelusta selvitään. Haltilla on tapana tarkkailla hoitajansa tekemisiä, liikahdella ja tukkia turpaansa joka väliin tielle. Onneksi se antaa kuitenkin harjata itsensä ilkeilemättä sen enempää tai herkistelemättä. Varustaessa Halti seisoo jo vähän paremmin paikoillaan, mutta pyörähtelisi silloinkin mieluusti poikittain ja sivuttain ja varmasti vaikka ylösalaisinkin, jos siihen vain kykenisi. Pullistelun jaloa taitoa ei tamma luojan kiitos ole oppinut ja suitsetkin saa päähän helposti. Vaikka Halti ei varsinaisen ilkeä olekaan, niin eläinlääkäriä ja kengittäjää käy toisinaan sääliksi, kun tamma hyörii ja pyörii vaikkei yleensä mitään pelkääkään.

Ratsastaessa Haltilla on pääosin kaksi vaihdetta: kovaa ja vielä kovempaa. Tamma on tosi reipas ja ripeä liikkeissään, mutta silti myös ketterä. Se ei varsinaisesti ole kovasuinen, mutta jos ohjissa roikkuu kiinni niin saa lisää vain vauhtia. Kevyellä ohjastuntumalla, hallitsevalla istunnalla ja määrätietoisella asenteella pääsee pitkälle. Halti osaa ratsuna olla kuitenkin miellyttäväkin, sillä on tasaiset askeleet, joissa on helppo istua ja osaahan se puolipidätteiden voimalla nätistikin kulkea. Ratsastajan täytyy kuitenkin olla itsekin tarkkana saadakseen tammasta sen parhaat puolet esiin, sillä tamma tekee kyllä, kun siltä vaan vaaditaan. Vahvuuksia ehdottomasti ryhdikkäät kootut askellajit, lisäykset ja laukanvaihdot. Kannattaa kuitenkin pitää huoli, ettei tamman kanssa jää junnaamaan hirveän pitkäksi aikaa samaa tehtävää. Mielenkiinto pysyy parhaiten yllä, kun se saa välissä ottaa pienen, ripeän laukkapätkän tai tehtävänanto vaihtelee sopivin väliajoin.

Esteet eivät ole Haltin vahvinta alaa. Pikkupomput onnistuvat yleensä ihan ongelmitta, mutta tamma ei vauhdikkaasta luonteestaan huolimatta oikein syty. Hyppytekniikka on ihan mukiinmenevä, kieltää helposti, mutta osaavan ratsastajan kanssa menee useimmiten yli. Tuntuu vähän jännittyvän ja stressaantuvan esteradalla. Maastossa tamma on puolestaan oma reipas itsensä, joka harvemmin säpsähtelee tavanomaisia asioita. Vähän erikoisemmat ja tuntemattomammat asiat kummastuttavat ja saavat Haltin vähän kyttäilemään, mutta on se kuitenkin suhteellisen varmajalkainen ratsuna.

Haltin yhteistyökyky traileriin menosta riippuu ihan päivästä. Yleensä mennään ihan mukisematta sisään, mutta ihan viimeistään silloin, kun minttukarkkeja on tarjolla. Matkustus sujuu yleisesti hyvin ja rauhallisesti eikä tamma hätiköi, vaikka traileri vähän keinahtelisikin kuoppaisella tiellä. Kisapaikalla vähän jännittyneempi ja stressaantuneempi kuin kotona, mutta kunhan lämmittelyissä saa tamman huomion itselleen, niin usein myös kisasuoritus on palkitseva.

Haltin luonnekuvauksen on kirjoittanut entinen omistaja Hazel (VRL-14333).

Sukulaiset

i. Siipiratas
musta, 164 cm
KTK-I, 2 Star
VH17-018-1144
ii. Sulervoinen evm
musta, 158 cm
iii. Suur-Kaarle XIV evm
iie. Kanerva-Kerttu evm
ie. Hipsuvarvas evm
ruunikko, 165 cm
iei. Lentäjän Poika-Aarre evm
iee. Muunnelma evm
e. Hamahelmisimpukka
kulomusta, 144 cm
YLA2, SLA-I, KRJ-I, KTK-I, VIR MVA Ch, jälkeläisluokka AB
VH16-018-0222
ei. Takametsän Maahinen evm
musta, 145 cm
eii. Yönmusta Verjsiipi evm
musta, 144 cm
eie. Kinttupolun Metsämansikka evm
tummanpunarautias, 147 cm
ee. Hamahelmetär evm
tummanruunikko, 145 cm
eei. Sponttani Yövintiö evm
musta, 145 cm
eee. Hamasimpuikka evm
musta, 146 cm

Pöystilän Helminauhavaras

syntynyt 16.04.2022
i. Kartanon Anttooni
ei meriittejä

Pöystilän Hippasilla

syntynyt 07.01.2022
i. Vappulan Nissepolkka
SV-I, 2 Star

Hallanhaipakka

syntynyt 14.02.2021
i. Noitamäen Niisku
ei meriittejä

Muut

31.08.2022 - Elokuun ERJ-laatuarvostelun tulokset

Elokuiseen Esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun osallistui Pöystilästä yhteensä neljä hevosta, koska onnekseni muita osallistujia ei ollut niin paljon, etteikö minun niin sanotut jonohevoset olisi mahtuneet. Matka meni ihan leppoisasti, vaikkakin lastaus ei Haltin kohdalla ihan niin näppärästä tänään mennytkään. Enpä tajunnut varautua tamman herkuilla eli minttukarkeilla, niin siksi neiti oli hieman nyrpeää naamaa. Kaiken kaikkiaan tamma keräsi tilaisuudesta 95 pistettä, jolla se ansaitsi itselleen ERJ-II-palkinnon.

Ensimmäisen arvosteluun osallistui kylläkin osallistui nelikon ainoa ori eli Pöystilän Kettukarkki. Rakenneosiossa Ketulla oli tuomarien mielestä kohtainen rakenne ja liikkeet, olen siis ihan tyytyväinen tulokseen, pisteitä tuli siis 7,5. Esteratsastuksessahan meillä oli niin sanotusti täydet sijoitukset, kuten myös orin jälkikasvulla, joten omista ja varsojen sijoitusosiosta tuli täydet 40 ja 20 pistettä. Orin molemmat vanhemmat ovat ERJ-palkittuja, joten suvusta tuli tavallisen 20 pisteen sijaan täydet 25 pistettä. Lisäpisteosiosta kertyi vielä 9 pistettä, joten yhteensä 101,5 pisteellä Kettu kuittasi itselleen ykköspalkinnon.

Haltin tulokset olikin jo mainittu edellä, joten kolmantena estradille asteli meidän herkkutammalinjan edustaja eli Pöystilän Hoi Hillomunkki. Rakenteesta tamma sai tasan seitsemän pistettä, omista kisoistaan täydet neljäkymmentä ja ERJ-palkittujen vanhempien ansiosta suvusta tuli myös ns. ekstratäydet kaksikymmentäviisi pistettä. Tamman nimiteemaa jatkava Olga-varsa ei ollut vielä täysin lopettanut kisauraansa, minkä myötä jälkeläisosiosta tuli vain kahdeksan pistettä. Lisäpisteitä kertyi komeat neljätoista ja kaiken kaikkiaan pisteitä tuli 94, joten sillä Hilma sai kakkospalkinnon. Tämän saisi siis helposti nostettua ykköseen, kunhan jälkeläisen kisauran saa päätökseen, mutta en usko että tulemme sitä tekemään.

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä, vaan minun hevosista eniten pisteitä kerännyt oli meidän aina-niin-hurmaava neiti eli Jeilin Mökömeirami. Rakenteellisesti tamma ei ollut ihan parhaassa kunnossa ja sai vain 6,5 pistettä. Mutta ainoana Cup-sijoittunana se sai kisaosiosta 41 pistettä, jälkeläisistäkin tuli ns. täydet eli tyypilliset 20 pistettä. Suvustaan tamma sai 21,25 pistettä ja lisäpisteosiostakin tuli aivan täydet eli viisitoista pistettä. Yhteensä Möksis keräsi 103,75 pistettä ja sai sillä tietysti ERJ-I-palkinnon.

28.11.2021 - Haltin Rate My Pony -arviointi

Pää, kaula ja etuosa
45
Runko ja takaosa
47
Jalat ja kaviot
75
Käynti
51
Ravi
63
Laukka
2
Rohkeus
67
Kuuliaisuus
61
Temperamentti
40
Herkkyys
5
Älykkyys
51
Nopeus
59
Kestävyys
69
Ketteryys
39
Hyppytekniikka
80
Kokoamiskyky
53
Voima
63
Ratsastettavuus/ajettavuus
48
Käytös tilaisuudessa
69

20.03.2021 - Laatuarvostelun tulokset maaliskuulta

Halti sai rakennearvostelussa jokaisesta osa-alueesta kolme pistettä eli kaikkiaan kaksitoista. Käytöksestään (eli luonnekuvaus) neiti sai kahdeksantoista pistettä, mikä on meidän kohdalla oikeasti hyvä tulos. Suvustaan tamma sai 23 pistettä, koska emä on palkittu niin rotu- kuin Yleislaatuarvostelussa. Olemme kisanneet ahkerasti tamman kanssa ja menestyneetkin sillä saralla, joten niiden perusteella Halti sai täydet 25 pistettä. Lisäpisteosiossa katsotaan kaikki muu menestys (esimerkiksi tamman KTK-palkinto) ja siitä osiosta tuli 13 pistettä. Yhteensä Halti keräsi 91 pistettä ja niillä tamma ansaitsi hienosti SLA-I-palkinnon.

Emme tietenkään osallistuneet tilaisuuteen vain Haltin kanssa, vaan mukana oli myös ykköspalkinnon ansainneet Aava, Tumnus ja Lenni sekä SLA-II-palkittu Setämies.

16.05.2020 - Kasvattipäivästä kuultua

Halti osallistui entisellä omistajallaan kasvattajansa järjestelmään kasvattitapahtumaan vappuna 2018. Päivän aikana hevosporukka esittäytyi ja kertoi erilaisia tarinoitaan omasta hevosestaan tai sen aiheuttamista metkuista. Rivien välistä luin, että ainakin Haltin kohdalla varsinkin jälkimmäisistä oli puhuttu. Iltapäivän puolella kaikki osallistuneet palkittiin palkintopussukoilla, jotka oli täytetty seuraavilla tavaroilla:
- hevosnameja, jotka eivät sattuneet olemaan Haltin lemppareita, mutta maistuivat silti
- Kaunovaaran logolla varustettu pääharja, jonka tamma jotenkin onnistui järsimään puhki puolen vuoden aikana
- omistajille tarkoitettu varapäre, jolle kuvainnollisesti oli tullut usein käyttöä!

Sanallisena palkintona Halti sai itselleen tittelin "Menohaluisin" seuraavan kommentin kera: Halti kruunattiin päivän kovimmaksi menijäksi tamman kiitäessä pitkin kenttää kuin tuli hännän alla. Reippaasti käyttäytynyt kiituri ihastutti vauhdikkaalla olemuksellaan ja muistutti, etteivät suokit aina ole seesteisen rauhallista väkeä.

02.11.2017 - Ensimmäiset viikot, kirj. Hazel

Entisen omistajan yhteenveto hänen ja Haltin ensimmäisiltä viikoilta.

Kivat vanhemmat, nimi ja väri. Eipä siihen oikeastaan mitään sen enempää tarvittu, että päätin lähteä hakemaan kulomustaa Pohjois-Karjalasta asti meille. Tai no, lähinnä piti mennä vain katsomaan, mutta enhän mä voinut sitten lopulta vastustaa kiusausta tehdä ostopäätöstä ja kirjoittaa papereita kasvattajan kanssa. Kyllähän mua varoitettiin vähän oudosta luonteesta, mutta reaktioni oli lähinnä vain käden heilautus ja "kyllä mä pärjään, mä oon tottunut". Oon mä kieltämättä pari kertaa miettinyt, että olikohan tamman ostaminen meidän kenenkään mielenterveyden kannalta sittenkään niin järkevää. Halusin kuitenkin pitää pääni ja selvitä tuon huligaanin kanssa, etenkin kun muut eivät tuntuneet uskovan mun pärjäävän tamman kanssa. Jo ensimmäisen viikkonsa aikana se onnistui meillä purkamaan puolet karsinansa väliseinästä, irroittamaan ruokakuppinsa seinästä ja irroittamaan kaikki kenkänsäkin kavioistaan.

24.10.2017 - Uusi asukas, kirj. Hazel

Suomenhevosia. Paljon nuoria suomenhevosia, jotka olivat kaikki erisävyisiä. Olihan se totta, että olin miettinyt paljon muutaman uuden asukkaan ostamista taas Kaihovaaran tiloihin, mutta Halti ei ollut ihan sitä, mitä olin alunperin ajatellut etsiväni. Netissä sitten kyseltyäni myytävien hevosten perään, oli mulle mainostettu Kaunovaaran myytäviä suomenhevosia. Se, mikä mun huomion kiinnitti just siinä ilmoituksessa niiden muiden joukosta oli hevosille suunnitellut kivat nimet ja pienhevoset. Kyllä, pienhevoset joihin olin korviani myöten rakastunut päätä pahkaa. Siis mun sydän suli paljon helpommin pikkuisille ja vaikka vähän äkäpusseille pienikokoisille hevosille, kuin niille valtavan isoille ja lempeille yksilöille. Johtuihan se tietysti myös mun omasta pienikokoisuudesta (oonhan mä melkein hurjat 160 senttiä), mutta jostain syystä pienhevosissa tuntui olevan usein sellaista ponimaisuutta, josta mä pidin.

No, ei mennytkään kuin pari päivää, kun mä sitten löysin itseni Kaunovaarasta. Kaikki myynnissä olevat nuoret vaikuttivat kivoilta, mutta jostain syystä mun huomion kiinnitti heti kulomusta tamma. En tiedä, oliko se sitten loppujen lopuksi hyvä vai huono juttu, mutta niin me Haltin kanssa löydettiin toisemme. Vaikka mä ihastuinkin siihen paljon, niin tamma ei tuntunut kehittelevän päässään ihan niin suurta rakkaustarinaa mua kohtaan. Kyllä se sitten mun mukaan ihan mukisematta ja ilman sen radikaalimpia pakkokeinoja lähti, kun paperit oli kirjoitettu ja Halti oli saanut esitellä kaikki askellajinsa mulle liinassa.

Haltin varusteista kiitos Equestrian PRO:lle.

Kilpailut

ERJ-sijoituksia yhteensä 43 kpl
30.08.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 3/58
22.08.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 2/58
16.08.2022 ~ Juksula ~ 70 cm ~ 3/48
13.08.2022 ~ Juksula ~ 60 cm ~ 1/45
12.08.2022 ~ Juksula ~ 70 cm ~ 5/48
11.08.2022 ~ Juksula ~ 70 cm ~ 5/48
08.08.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 7/58
07.08.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 2/58
02.08.2022 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 5/58
30.07.2022 ~ Moana part breds ~ 50 cm ~ 3/28
28.07.2022 ~ Moana part breds ~ 50 cm ~ 4/28
27.07.2022 ~ Moana part breds ~ 60 cm ~ 1/30
15.07.2022 ~ Kisakeskus Bailador ~ 60 cm ~ 2/47
12.07.2022 ~ Kisakeskus Bailador ~ 60 cm ~ 1/47
30.01.2022 ~ Mandelbacke ~ 60 cm ~ 1/4
17.01.2022 ~ Breawa ~ 40 cm ~ 1/15
15.01.2022 ~ Breawa ~ 40 cm ~ 3/15
09.01.2022 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 70 cm ~ 4/46
09.01.2022 ~ Crion Ponies ~ 40 cm ~ 4/27
28.12.2021 ~ Stall Green Mage ~ 70 cm ~ 6/40
27.12.2021 ~ Stall Green Mage ~ 70 cm ~ 2/40
16.12.2021 ~ Juksula ~ 70 cm ~ 7/50
14.12.2021 ~ Juksula ~ 70 cm ~ 7/50
13.12.2021 ~ Juksula ~ 70 cm ~ 5/50
08.12.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 70 cm ~ 1/17
02.12.2021 ~ Safiiritiikerin Kilpailukeskus ~ 70 cm ~ 1/17
01.12.2021 ~ Adina ~ 70 cm ~ 1/17
14.11.2021 ~ Stall Green Mage ~ 70 cm ~ 5/40
11.11.2021 ~ Adina ~ 70 cm ~ 1/22
25.10.2021 ~ Lindgård ~ 60 cm ~ 1/39
21.10.2021 ~ Moana part breds ~ 60 cm ~ 4/40
21.10.2021 ~ Moana part breds ~ 70 cm ~ 1/40
11.02.2021 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ 70 cm ~ 3/50
06.02.2021 ~ Kilpailukeskus Lupin ~ 70 cm ~ 6/50
25.01.2021 ~ Adina ~ 70 cm ~ 3/29
24.01.2021 ~ Adina ~ 70 cm ~ 4/25
23.01.2021 ~ Pyökkipolku ~ 50 cm ~ 3/60
30.11.2020 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 5/49
28.11.2020 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 7/49
23.11.2020 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 4/49
21.11.2020 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 6/49
20.11.2020 ~ Hiivurin Suomenhevoset ~ 70 cm ~ 1/49
10.11.2020 ~ Adina ~ 60 cm ~ 2/14
KRJ-sijoituksia yhteensä 40 kpl
29.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 3/30
28.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 2/30
27.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 1/30
24.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 1/30
22.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 4/30
17.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 2/30
10.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 1/30
08.11.2018 ~ Kaihovaara ~ vaativa B ~ 5/30
04.11.2018 ~ Brusque Ponies ~ helppo A ~ 7/50
03.11.2018 ~ Brusque Ponies ~ helppo A ~ 2/50
01.11.2018 ~ Brusque Ponies ~ helppo A ~ 2/50
29.10.2018 ~ Brusque Ponies ~ helppo A ~ 3/50
29.05.2018 ~ Salpicar ~ vaativa B ~ 3/30
25.05.2018 ~ Salpicar ~ vaativa B ~ 1/30
24.05.2018 ~ Oldfinion Dressage ~ vaativa B ~ 5/30
24.05.2018 ~ Salpicar ~ vaativa B ~ 4/30
21.05.2018 ~ Salpicar ~ vaativa B ~ 3/30
18.05.2018 ~ Oldfinion Dressage ~ vaativa B ~ 2/30
13.05.2018 ~ Salpicar ~ vaativa B ~ 3/30
09.05.2018 ~ Rustvalla ~ vaativa B ~ 3/30
06.05.2018 ~ Salpicar ~ vaativa B ~ 5/30
04.05.2018 ~ Runoratsut ~ vaativa B ~ 6/50
04.05.2018 ~ Salpicar ~ vaativa B ~ 2/30
30.04.2018 ~ Rustvalla ~ vaativa B ~ 4/30
21.03.2018 ~ Brunnby ~ vaativa B ~ 1/30
08.02.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 1/30
02.02.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 4/30
30.01.2018 ~ Ratsutalli Lilja ~ vaativa B ~ 2/30
30.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 5/30
29.01.2018 ~ Ratsutalli Lilja ~ vaativa B ~ 2/30
27.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 3/30
25.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 5/30
23.01.2018 ~ Ratsutalli Lilja ~ vaativa B ~ 4/30
22.01.2018 ~ Ratsutalli Lilja ~ vaativa B ~ 2/30
22.01.2018 ~ Ratsutalli Lilja ~ vaativa B ~ 2/30
18.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 1/30
17.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 4/30
16.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 5/30
14.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 1/30
11.01.2018 ~ Hornanhovi ~ vaativa B ~ 2/30
VSR-sijoituksia yhteensä 6 kpl
rataeste ~ 30.11.2020 ~ VSR-Cup ~ 60 cm ~ 1/7
rataeste ~ 30.11.2020 ~ VSR-Cup ~ 70 cm ~ 2/6
rataeste ~ 31.08.2020 ~ VSR-Cup ~ 70 cm ~ 1/6
rataeste ~ 31.07.2020 ~ VSR-Cup ~ 60 cm ~ 1/8
rataeste ~ 31.05.2020 ~ VSR-Cup ~ 60 cm ~ 1/4
kenttä ~ 31.05.2020 ~ VSR-Cup ~ aloittelija ~ 1/4
Näyttelymenestys
NJ ~ 15.03.2021 ~ Haltiasalo ~ suomenpienhevostammat ~ irtoSERT (tuom. Lissu T.)
NJ ~ 21.06.2020 ~ Haltiasalo ~ suomenpienhevostammat ~ irtoSERT (tuom. Vibaja)