Huhtikuussa Aamoksella oli aikamoinen rupeama, kun se osallistui jokaiseen lajilaatuarvosteluun silloin. Reilu kuukausi se sai viettää ansaittua lomaa, mutta sitten aloimme treenaamaan elokuiseen Yleislaatuarvostelu-koitokseen. Sieltä ori sai kommenttina seuraavaa: "Mukavat, lyhyet tekstit, jotka luki helposti loppuun asti." Teksteistä tuli yhteensä 21,5 pistettä, jalostusosiosta 16, kilpailuista 20, rakenteesta 16 ja lisäpisteistä 20 pistettä. Yhteensä kertyi siis 93,5 pistettä ja niillä ori sai tittelirivilleen YLA2-palkinnon.
Huhtikuiseen Kouluratsastusjaoksen tilaisuuteen osallistui meiltä kolme hevosta: Lusmu, Aamos ja Pilvi. Kaksi ensimmäistä nappasivat itselleen ykköspalkinnot ja ainoa tamma jäi muutaman pisteeen päähän siitä saaden KRJ-II-palkinnon.
Remulus
rakenne: 7p. / kilpailut: 41p. / suku: 25p. / jälkeläiset: 20p. / lisäpisteet: 15p. / yhteensä 108p.
Adinan Hurmostaika
rakenne: 7p. / kilpailut: 40p. / suku: 23p. / jälkeläiset: 20p. / lisäpisteet: 13,5p. / yhteensä 101,5p.
Pilvipellon Vaniljakyyhky
rakenne: 5,5p. / kilpailut: 40p. / suku: 23,25p. / jälkeläiset: 20p. / lisäpisteet: 7,5p. / 96,25p.
30.04.2023 - Este- ja Kenttäratsastusjaoksen tulokset
Aamoksella ja Pilvellä on riittänyt tekemistä, koska ne osallistuivat huhtikuussa kolmeen eri laatuarvosteluun. Koulutestissa niiden mukana oli myös kolmas, mutta ERJL:n ja KERJL:n mittelöissä ne oli kahdestaan.
Adinan Hurmostaika
ERJ-I yhteensä 102,5 pistettä | rakenne: 6,25p. / kilpailut: 40p. / suku: 23,75p. / jälkeläiset: 20p. / lisäpisteet: 12,5p.
KERJ-I yhteensä 104,9 pistettä | rakenne: 7p. / kilpailut: 40p. / suku: 25p. / jälkeläiset: 20p. / lisäpisteet: 12,5p.
Pilvipellon Vaniljakyyhky
ERJ-II yhteensä 98,28 pistettä | rakenne 6p. / kilpailut 40p. / suku: 23,75p. / jälkeläiset: 20p. / lisäpisteet: 8,5p.
KERJ-II yhteensä 98 pistettä | rakenne: 6,5p. / kilpailut: 40p. / suku: 24p. / jälkeläiset: 29p. / lisäpisteet: 7,5p.
Elokuun kantakirjatilaisuuteen osallistui meiltä tänään kaksi hevosta, Kaihon Haamusiirappi eli Siiri sekä Adinan Hurmostaika eli Aamos. Molemmat tietysti palkittiin, vaikka ei sekään varsinaisesti aina mikään itsestäänselvyys ole. Nytkin tuossa tilaisuudessa oli nimittäin kolmekin hevosta, jotka jäivät alle kuudenkymmenen pisteen, mikä on kolmospalkinnon vähin pistemäärä. Eikä esimerkiksi Siiri ihan kovin paljon enempää saanutkaan, onhan se vähän pitkänomainen ehkä ja pääkin reilun kokoinen eikä aina seiso ihan niin nätisti kuin toivoa sopisi. Mutta niin tai näin, sai se silti kolmelta tuomarilta 16 pistettä ja yhdeltä 15, joten 63 pisteellä se ansaitsi KTK-III-palkinnon. Aamoksella menikin paremmin, se sai jokaiselta neljältä tuomarilta 18 pistettä eli yhteensä 72, joten sillä se ansaitsi itselleen kakkospalkinnon.
Pöystilän Keppostelija oli elokuisessa kouluvarsojen laatuarvostelussa kolmivuotiaiden Luokkavoittaja II sekä paras suomenhevonen yhteensä 50 pisteellään, jolla se ansaitsi tietysti myös ykköspalkinnon. Rakenteesta ori sai seitsemän pistettä eli sillä on niin sanotusti ihan ok rakenne. Käynistä ja laukasta Kepponen sai viisi pistettä, kun mahdollisuus olisi ollut kuuteen, mutta ravista tuli kolme pistettä. Lisäpisteitä tuli vielä yksi ja suvusta ori sai komeat 29 pistettä.
Nyt Kepposen ei tarvinnut lähteä varsa-arviointiin yksin, koska meille oli saapunut uusi orivarsa, Adinan Hurmostaika. Aamos sai rakenteesta myös seitsemän pistettä, laukasta tuli kaksi pistettä ja ravista sekä käynnistä kolmoset, lisäpisteitä vielä yksi lisää. Suvusta ori sai 11,5 pistettä eli yhteensä 27,5 pistettä ja sillä se sai itselleen KV-II-palkinnon.
Viime kuussa vein Pöystilästä vain yhden varsan suomenhevosvarsojen arviointiin, mutta nyt elokuussa mukana oli sentään neljäkin hevosta. Ja pakko mainita, että olihan mukana myös muiden omistuksessa olevia kasvattejani. Kaksivuotiassa parhaan pistesaldon vei Pöystilän Justiina 36,15 pisteellä ja kolmivuotiaiden ryhmässä toiseksi ratsastanut Pöystilän Kallisto keräsi 44,5 pistettä. Molemmat ansaitsivat SV-I-palkinnon, joten suuret onnittelut kummallekin!
Omista hevosista ensimmäisenä kehään asteli Kaihon Haamusiirappi, joka sai rakennearvostelusta 7,2 pistettä. Suvusta tuli täydet kymmenen ja tamma on ehkä ensimmäinen ikinä, joka minun hevosista sai myös käytösosiosta täydet kymmenen pistettä! Tämä kylläkin vain rakennetta arvostellessa, koska muun osion eli taluttaessa, hoidettaessa ym. tamman Siirin käytös oli "vain" 6,25 pisteen arvoista. Yhteensä tamma sai kuitenkin kivat 33,45 pistettä eli nappasi SV-I-palkinnon itselleen.
Toisena osallistui oma kasvatti Pöystilän Oho Onnenkeksi, joka sai rakenteesta 6,2 pistettä. Neidin käytös oli vain nelosen luokkaa, jokin kai häiritsi tuomarissa tai minkälie takia Olga ei vain halunnut oikein asettua. Suvusta tuli tietysti kymmenen pistettä ja muu käytös olikin jo huomattavasti parempaa, siitä nimittäin tuli 7,5 pistettä. Yhteensä tamma keräsi pisteitä 27,7 eli jäi reilun kahden pisteen päähän ykköspalkinnosta. Ei haittaa, SV-II-palkinto on hieno suoritus sekin, varsinkin kun kyse on varsa-ajan hauskasta aktiviteetista.
Kolmivuotiaiden ryhmään osallistui Adinan Hurmostaika, jonka kanssa ratsastettiin helppo C -ohjelmassa viidenneksi, siitä tuli seitsemän pistettä. Rakenteesta Aamos sai jopa 7,8 pistettä ja käytös rakenteen arvioinnin aikana oli hienosti yhdeksän pisteen arvoinen. Muusta käyttäytymisestä tuli 6,5 ja suvusta kymmenen pistettä. Kouluohjelman arvioinnista tuli 6,3 pistettä eli yhteensä pisteitä kertyi 46,6 ja sillähän ori sai hienosti SV-I-palkinnon.
Juoppotintti oli minun hevosista viimeinen ja hänen kanssa kouluohjelmassa sijoituttiin yhdeksänneksi. Siitä saimme viisi lisäpistettä ja ratsastuksen arviointiosuudesta tuli 6,8 pistettä. Rakenteesta ori sai 6,8 pistettä ja suvustaan kahdeksan. Käytös rakenteen arvostelussa oli 7 pisteen arvoinen ja muissa toimenpiteissä 8,75. Yhteensä pisteitä kertyi 42,35 eli se olisi tarvinnut vain ,65 pistettä ja olisi saanut ykköspalkinnon. Mutta kuten sanottua, en kyllä tämänkään herran kanssa halua lähteä tuollaisen takia uusintakierrokselle, vaan kakkospalkinto on oikein hyvä.
02.08.2022 - Aamoksen Rate My Pony -tulokset
Pää, kaula ja etuosa
Runko ja takaosa
Jalat ja kaviot
Käynti
Ravi
Laukka
Rohkeus
Kuuliaisuus
Temperamentti
Herkkyys
Älykkyys
Nopeus
Kestävyys
Ketteryys
Hyppytekniikka
Kokoamiskyky
Voima
Ratsastettavuus/ajettavuus
Käytös tilaisuudessa
31.07.2022 - Mistä se oikein lähti?
Ajatus Aamoksesta lähti, kun päädyin jostain ihmeen syystä tutkimaan Jannican TJ-topikkia ja suomenhevosten pitkää nimilistaa. Nopeasti päädyin Viisikon Juhannustoiveen kohdalle, koska sillä oli muista piireistä tuttu kasvattajaliite, joka ei kuitenkaan ole Pöystilässä edustettuna. Lisäksi tamma oli monitoimipeli, sen suku sopivan mittainen ja ehkä tärkeimpänä: Ei yhtäkään tuttua nimeä! Ja bonuksena siellä oli sellaistenkin harrastajien hevosia, joita ei myöskään ollut entuudestaan minun hevosten suvuissa. Joten minun oli saatava tästä itselleni varsa!
kuva © AK Vapaasti
Minulta olisi omasta takaa löytynyt este/koulupainotteinen Hippa ja harkistin jo, että voisihan varsasta tehdä kahden lajin taitajan kolmen sijaan. Mutta toisaalta, orini oli vastikään saanut jälkikasvua ja olisi kivempi saada uusia nimiä talliin, niinpä päädyin metsästämään muualta oria. Keskustasta löytyi muutamakin TJ-topikki, mutta useammalla orilla oli joko tuttuja nimiä tai painotus vain yhdessä tai kahdessa lajissa. Kunnes löysin Marin omistaman Helmiahon Hurmahengen ja olin ihan myyty! Ihana voikko ori, palkittu vaikka ja missä sekä kisannut kolmea lajia. Ja täälläkin suvussa kuusi tuntematonta nimeä ja bonuksena orilla oli tosi kiva Hurmos/Hurma-teema isälinjassa, jota oli ihan ehdottomasti päästävä jatkamaan. Alunperin mietin nimeksi Juhannushurmosta, koska siinä tulisi emänkin nimi esille, mutta ei se kuulostanut kovin hyvältä. Sitten toiveesta ja juhannuksesta tuli mieleen juhannustaiat ja siinähän se: Adinan Hurmostaika.