Valmennukset Jokaisen kisaratsunkin on hyvä aina välillä harjoitella taitojaan.

valjakkoajo 09.07.2011, valmentaja Ansku

Tänään oli hiukan erikoisemman lajin vuoro, nimittäin valjakkoajon. Kasperi tepasteli ohjastamanasi erittäin kauniisti hiekkaniitylle, jota käytämme usein kaikissa näytöksissä sun muissa. Tänään olin asettanut sinne tötsiä, joita piti kiertää, se oli tämän päivän aiheena. Aloitettiin pysähdyksillä, jotta ori toimisi hyvin, myös tavallista pidemmillä ohjaksilla, koska käskin sinun käyttää mahdollisimman pieniä ohjasapuja. Kasperi oli kuitenkin vanha tekijä, ja suoritti kaikki erittäin mallikkaasti, jota siltä pyydettiin. Kasperi kulki nätisti, ja huomasin heti, että valjakkohevonen, sekä upeaakin upeampi kouluratsu. Kasperi taipui niskastakin, vaikket juurikaan ollut työskennellyt sen kanssa, ja se vähät välitti kärpäsistä, jotka sen pään ympärillä pörräsivät, vaan keskittyi täysillä suoritukseen. Otit tötsien ympäri pari kertaa käynnissä, jotta olisi mahdollisuus ravata, ja Kasperi tietäisi heti, että mitä siltä vaaditaan. Tötsien kiertäminen vaati tällä kertaa erityisen paljon tarkkuutta, sillä ne olivat melko lähellä toisiaan. Kasperi suoritti tehtävän hyvin, sillä yksikään tötsä ei kaatunut. Otettiin vielä muutamaan otteeseen temponvaihteluita, ennen kuin aloitettiin ravailu.

Otettiin ensin muutamia ravisiirtymisiä, ja temponlisäyksiä myös ravissa. Kasperi toimi hienosti, eikä temppuillut ainakaan vielä ollenkaan. Kun orin kaula jo kostui hiukan hiestä, aloitettiin pujottelu tötsien ympäri. Ori suutahti pari kertaa kärpäsille, muttei temppuillut ravailun aikana muuten ollenkaan. Pujottelu oli orille parin kerran jälkeen lastenleikkiä, sillä aluksi se ei muistanut kääntyä kiertääkseen tötsät. Kun nämä sujuivat hyvin, päätettiin kokeilla vielä lopuksi, että laukkaako Kasperi myös, kun valjakkokärryt perässä. Ja tokihan se laukkasi, ja vieläpä oikein kunnon vauhdilla.

takaisin ylös

Intermediate I (ratapiirros) 04.07.2011, valmentaja Ansku

"Passage!" huudahdin kentän keskeltä, kun Tuire kysyi, mitä tänään oli ohjelmassa. Kasperikin taisi tajuta, ja sen silmät kirkastuivat, ja hevonen näytti ajattelevan, että tänään se näyttää, mihin pystyy. Kasperi teki kaiken suorastaan loistavasti, ja pohkeenväistöt, ravisiirtymiset ja etu- ja takaosakäännökset sujuivat moitteettomasti. Kasperi liikkui sulavasti, pehmeästi uralla, ja tanssahteli kuin lähtemäisillään pienimmästäkin avusta. Taivas meni pilveen, ja taivaalta alkoi tihuuttaa vettä, mutta jatkoimme silti, sillä vesi hiukan viilensi Kasperin oloa.

Aloitettiin sillä, että koottiin ravi kunnolla, ja lopulta saatiin aikaiseksi passagea, jota mentiin aina joka toisella kierroksella pitkä sivu. Kasper nosti jalkojaan suhteellisen hyvin, ja tasaisesti se eteni. Melko helponkin näköisesti. Neljä kertaa, viisi kertaa. Kasperin kaula kostui hiestä, ja joka suorituksella passagen esittäminen näytti helpommalta ja paremmalta muutenkin. Lopulta kahdeksas kerta oli viimeinen, ja parhain suoritus. Saitte lopettaa hetkeksi orin kanssa, ja kohta jatkettaisiin vähintään yhtä vaikealla, piaffella.

Kun ori oli kävellyt noin seitsemän minuuttia, oli aika aloittaa taas työskentely. Aloitettiin hitaalla ravilla, ja sitten koko ajan hitaammaksi. Kun minun tyylilläni kokeilit, piaffe alkoi sujua niin, että kannustit kunnolla eteenpäin, mutta pidätit, ja näin saatiin aikaan melko tyylikäskin piaffe. Ori nosti jalkojaan korkealle tässä vaativassa liikkeessä, ja näytti erittäin helpolta tuo teidän työskentelynne. Kun liike onnistui nelisen kertaa, oli aika kiittää oria, ja ravailla loppuravit ennen loppukäyntejä.

takaisin ylös

helppo A 03.07.2011, valmentaja Ansku

Jälleen kerran vanha tuttu Kasperi tepasteli kentällä, ja olit jo kävellyt jonkin aikaa. Tarkalleen 15 minuuttia, joka riittäisi alkukäynneiksi. Kysyit heti ensimmäiseksi, mitä oli ohjelmassa tänään, ja vastasin heti, että avot sekä takaosakäännökset, juoksuaskellajeja emme tänään menisi ollenkaan - tai no, hyvin vähän. Orin kanssa teit voltteja, ja asetuksia, jotta se saataisiin menemään nätisti, ja pehmeästi. Lisäksi pyysin sinua ottamaan neljäsosan kentästä ravissa, toiset neljäsosaa käynnissä, ja taas ravissa. Näin saatiin Kasperi menemään nätisti, ja se taipui yllättävän nopeasti niskastakin. Kun oltiin ravailtu tarpeeksi, noin kymmenisen minuuttia, otettiin kahden minuutin pikakävelyt, ennen kuin siirryttiin avoihin.

Kasperi meni ensimmäisellä kerralla hiukan liian reippaasti, ja se ei taipunut ollenkaan "banaanin" muotoon, mihin olisi pitänyt, vaan meni suorana koko ajan. Otettiin uudestaan. Ja taas. Vielä kerta. Viidennellä kerralla Kasperi suostui jo yhteistyöhön, ja meni nätisti, taivutettuna pitkänkin pätkän. Ja vielä toisenkin kerran. Kun nämä onnistuivat, Kasperi sai olla tyytyväinen itseensä, ja jatkettiin avoa vielä vähän aikaa, jotta ehtisit jo tylsistyä siihen.

Kun opetukseni alkoivat mennä perille, oli aika jatkaa päivän seuraavaan aiheeseen, takaosakäännökseen. Kasperi aloitti melko heikosti nämä, mutta vain parin kerran yrityksen jälkeen sait orin jo kivasti pyörimään takaosansa ympäri. Otettiin näitä ensin 180 astetta, sitten jo koko kierros, eli 360 astetta, ja Kasperi toimi kummassakin hyvin. Kun otettiin toiseen suuntaan, oli se hiukan heikkoa aluksi, mutta Kasperi vakuutti minut muutaman kerran jälkeen. Ori ansaitsi tämän valmennuksen jälkeen paljon haleja, ja porkkanoita, kun jätin teidät kävelemään vielä lopuksi.

takaisin ylös

vaativa A 22.06.2011, valmentaja Ansku

Ori, Caparus v.d. Sneek asteli korkein, lennokkain liikkein kentällä, kun saavuin sinne. Olit jo lämmitellyt orin kanssa jonkin aikaa, joten päästiin heti aloittamaan työskentely. Ori tiesi istunnastasi, ja siitä, miten pidit ohjista, että tänään mennään koulua, ja se päätti heti alkutunnista antaa kaikkensa, vaikkei nyt kovin reippaalta lennokkaista askeleista huolimatta näyttänyt. Ilma oli tuulinen, ja siinä oli sateen makua, joten aloitettiin.

Otit alkuun ravi-käynti siirtymisiä, jotta ori vertyisi hieman ennen varsinaista aihettamme, laukanvaihtoja, sekä vastalaukkaa. Kun ravisiirtymiset onnistuivat, ja Kasperi oli hyvin kuulolla - se näytti kuuntelevan jok’ikistä apuasi, joten tänään yhteistyönne vaikutti ainakin vielä pelittävän moitteettomasti. Jatkettiin ravailua kahdeksikolla, ja Kasperin piti selvästi reipastaa tahtia, jotta saitte jotain käyntiä nopeampaa aikaiseksi. Kun Kasperi ravasi reippaasti, se näytti selvästi ihmettelevän, miksi sen piti hidastaa, vaikka justiinsa pyydettiin ravia. Vastaus selvisi, kun Kasperi muutaman kerran joutui hakemaan tasapainoaan kahdeksikon kaarissa. Kun lopulta saatiin aikaiseksi hidasta ravia, pääsitte kokeilemaan lisättyä ravia pitkällä sivulla, kunnes olikin jo aika siirtyä päivän varsinaiseen harjoitukseen.

Pyysin teidät ensin laukkaamaan kerran pitkän sivun, ja sitten pääty-ympyrälle, jossa harjoittelisimme ensin parisen kertaa laukanvaihtoja. Kasperi kuumui jonkin verran laukatessa pitkää sivua portille päin, mutta parin kerran jälkeen ori suostui laukkaamaan kiirehtimättä, ja saatiin aikaan ihan mukavan näköinen keskilaukka. Sitten siirryttiin suurelle pääty-ympyrälle, ja aloitettiin sillä laukanvaihdot joka seitsemällä askeleella. Kasperi suoritti ne hyvin, ja osoitti suurta eteenpäinpyrkimystä. Sait lopulta orin vaihtamaan laukkaa joka viidellä askeleella, joka vaikutti hyvältä pääty-ympyrälle. Siitä jatkettiin koko kentälle, ja vaihdoitte laukkaa aina joka viidellä askeleella näin alkuun. Ja heti, kun nämä onnistuivat, muutettiin väliä niin, että vaihdoitte laukkaa aina joka kymmenennellä askeleella, jotta Kasperi saisi siitäkin hiukan kokemusta. Ori suoritti myös tämän hyvin, ja hetken aikaa saitte kävellä, jotta Kasperi olisi valmis harjoittelemaan vastalaukkaa. Näin ollen kahden kierroksen kävelyn jälkeen otitte pari ravipätkää, ennen kuin siirryimme laukkaamaan.

Laukkasit ensin oikeaa laukkaa, sitten vasenta laukkaa, ja Kasperi toimi erittäin hyvin. Sitten otettiin vasempaa laukkaa oikeaan kierrokseen, ja Kasperi rikkoi välillä oikeaan laukkaan, koska ei ihan heti tajunnut, että siltä pyydettiin vastalaukkaa. Parin yrityksen jälkeen se tajusi, ja nosti vastalaukan moitteettomasti, joskin hiukan reippaanlaisesti. Parin yrityksen jälkeen Kasperi meni jo hillityssä tahdissa kierroksen vastalaukkaa oikeaan kierrokseen. Sitten oli vuorossa oikeaa laukkaa vasempaan kierrokseen. Kasperi meni kahden yrityksen jälkeen hienosti, ja kaksi kertaa onnistuneesti. Sitten päästin teidät tekemään loppuverryttelyt itsenäisesti.

takaisin ylös

70-100 cm 12.10.2010, valmentaja Brenda

Vau, mikä hevonen! Kasperin ulkoisen olemuksen lisäksi oli mukava katsella teidän yhteistyötänne. Pidit orin innon ja vauhdin hyvin kurissa ja hallitsit sitä todella hyvin. Kasperi näytti nauttivan esteiden hyppäämisestä ja työskenteli oikein ahkerasti ja yhteistyöhaluisesti koko valmennuksen ajan. Alkuverryttelystä alkaen se liikkui reippaasti ja otti apusi hyvin vastaan. Hyppäsitte 70-100cm korkuisia esteitä. Yksittäisten esteiden kanssa ei ollut ongelmaa. Erikoisesteitä Kasperi katsoi muutaman kerran vähän epäluuloisena, mutta hyppäsi ne jo muutaman hypyn jälkeen oikein rentona eikä mulkoillut niitä juuri lainkaan. Lähestymisenne olivat nättejä. Kasperin ponnistuskohdat olivat oikein hyviä, ehkä muutaman kerran se hyppäsi vähän turhan kaukaa. Vinot lähestymiset onnistuivat myös hyvin ja Kasperi teki mitä pyydettiin. Pystyit hyvin keskittymään pieniin virheisiin ja loppusilauksiin, koska ori kulki varmasti ja hyvin kuunnellen ja annoit hienosti myös sille työrauhan etkä sählännyt tai liioitellut.

takaisin ylös

80-100 cm 05.08.2010, valmentaja Jitu

Aloitimme tutustumalla ja kertomalla millaisia hevosia valmennukseen on tullut, kuten heikkoudet ja vahvuudet. Kasperin heikkoudeksi kerrottiin siis sarjaesteet. Lämmittelyssä sain vain ihailla tätä friisiläistä, joka liikkui kauniisti eteenpäin pyrkivänä. Kiemuroita ja voltteja puomien yli tehdessä, meni Kasperi hienosti puomien yli ja teki hienot voltit. Kasperi jäi välillä katselemaan tammoja, mutta sait sen taas keskittymään töihin.

Rakensin ensin jumppasarjan, saa nähdä mitä siitä tulee. Jumppasarja oli kolmiosainen ja esteet hyvin pieniä. Aluksi Kasperi otti vähän omituisia askeleita esteiden väliin, mutta uusilla neuvoilla ja tavoilla, alkoi sekin pian onnistua. Kasperi meni viimeisellä kerralla todella hienosti, mutta kolautti viimeiselle pienelle pystylle, joka ei tosin noiden hienojen hyppyjen jälkeen haitannut.

Kun alkuhypyt oli hypätty, jokainen pääsi koettelemaan ratsunsa rajoja. Kasperille tehtiin 115 cm pysty este, jonka ensimmäisellä kerralla tiputti alas. Toisella kerralla se loikkasi isomman hypyn, tosin liian kaukaa ja takajalka tiputti taas puomin. Kolmannella kerralla toit Kasperin hienosti esteelle ja pääsitte yli puhtaasti.

Lopuksi oli uusintaradan vuoro, eli kolmen esteen hyvin tiukkakurvinen rata. Sinulla oli vaikeuksia saada Kasperi menemään niin tiukasti toiselle esteelle, joten laitoin teille hieman leveämpinä väleinä esteet. Kasperi loikkasi esteiden yli paljon paremmin, kun sillä oli hiukan enemmän tilaa tulla esteille. Kasperilla ei ollut nopeimpia aikoja uusintaradalla, mutta hienosti se silti lähestyi esteitä. Kaikenkaikkiaan Kasperi meni valmennuksen todella hienosti!

Onnea tuleviin kilpailuihin, toivottaen valmentaja Jitu.

takaisin ylös

60-80 cm esteratsastus 31.01.2010, valmentaja Laura

Oli hienoa nähdä friisiläisvoimaa kaksin kappalein tässä valmennuksessa, ja pakko sanoa että Kasperi toimi erinomaisesti! Lopussa hyppäämänne sarja tosin tuotti tuloksia kun Kasperi tuli esteelle ehkä vähän liian lujaa ja sitten välissä lyhensit laukkaa ehkä vähän liikaa. Toisella kierroksella kuitenkin onnistuitte suoriutumaan sarjasta hyvin. Ratsastuksesi on tasaista ja varmaa, sinä tiedät mitä teet ja Kasperi luottaa sinuun.

takaisin ylös

80-90 cm esteratsastus 27.01.2010, valmentaja Kristian Laine - tarinavalmennus

Olitte alusta alkaen mukana hyvällä meiningillä ja tunnuit hallitsevan ratsuasi lämmittelyn aikana hyvin. Kasperi on iso hevonen, eikä välttämättä se kaikkein notkein tanssija tässä sirkuksessa, joten se kaipaa kunnon lämmittelyn, kuten itsekin huomasit ensimmäisessä tiukemmassa käännöksessä. Vauhtinne radalla pysyi hyvänä, mutta älkää turhaan hermostuko yhdestä pudotuksesta. Tämä koskee erityisesti sinua, koska hevonen aistii herpaantumisesi. Yksi pudotus ei aina kaada suoritusta. Keskity kuitenkin hevosen askeleen rytmiin ja yritä löytää sille oikea pituus jo lämmittelyssä. Ratsullasi on iso askel ja se kaipaa tilaa pystyäkseen hyppäämään kunnolla. Siksi teille on olennaista, ettei hyppy lähde liian läheltä. Se taas tarkoittaa sarjoilla sitä, että kannattaa ruveta pidättämään jo melkeinpä edellisen esteen yllä. Toiselle suorituskerralle otit hyvin neuvoista kiinni ja pidit esityksenne kasassa. Rata näytti osaltanne jo oikein hyvältä ja Kasperi kyllä ansaitsi kehunsa.

takaisin ylös

Int II - Grand Prix kouluratsastus 14.01.2010, valmentaja Snniif

Astelitte tyhjään maneesin Kasperin kanssa vieretysten. Autoin sinut ylös ja pidin oria paikallaan sinun kiristäessä satulavyötä. Annoin luvan lähteä kävelemään ja laitoin siinä samalla muutaman tötterön kentälle. Katselin teidän yhteistyötä, kun rupesitte ottamaan ravia. Kasperin askeleet olivat korkeita, mutta hyvin tasaisen näköisiä. Myötäsit hyvin kädelläsi pään liikkeitä, sekä pidit kokoajan tuntuman yllä suuhun, kääntäessäkin. Kehotin ottamaan laukkaa alkuverryttelyihin mukaan ja nostit suoralla uralla hallitun laukan. Laukassakin askeleet olivat korkeita ja suuria, kylmät väreet menivät selkärankaa pitkin kun ajattelin mitä jos varpaat jäisivät noiden suurien kavioiden alle. Yritin kuitenkin keskittyä teidän ohjastamiseen enkä suurien kavioiden tuijottelemiseen. Pyysin teitä siirtymään takaisin käyntiin, jolloin voisin kertoa vähän tuntimme aiheesta. Aloitimme kolmikaarisella kiemurauralla. Kasperista huomasi heti jos istuit vähääkään liikaa oikealle tai vasemmalle. Ori samassa reagoi siihen ja sait kääntää herraa takaisin kokoajan. Kehotin istumaan keskellä satulaa ja olla rentona, jännittämättä lantiota. Vaihdoitte suuntaa, jonka jälkeen istuntasi parani ja Kasperi automaattisesti hakeutui nopeammin tuntumalle. Pyysin ottamaan ravia, jolloin näin Kasperin sanovan ensimmäisen vastalauseensa. Reagoit siihen heti ja ori palasi nopeasti omaksi itsekseen, rauhallisesti tanssivaksi herraksi. Tarkoituksena oli ensin tehdä muutama avo- ja sulkutaivutus ravissa ja sen jälkeen siirtyä piruettiin. Kasperi oli tietysti innoissaan taivutuksista ja kulkikin erittäin hienosti allasi. Avotaivutuksessa välillä saattoi mennä taivutus vähän yli ja sait korjata sitä palauttamalla hevosta suoraksi ja siitä taas taivutukseen. Aloitimme ensin puolipiruetin kanssa. Kasperi näytti tykkäävän tästä liikkeestä, eikä pistänyt yhtään vastaan kun päätit laittaa jalkaa koreasti kesken koulutunnin. Ori näytti aivan uskomattoman hienolta ja sinäkin taisit yllättyä myönteisesti orin osaamiseen. Muutaman puolipiruetin ja täysipiruetin jälkeen annoit hetkeksi pitkät ohjat. Ori venytteli kaulaansa ja riiputti päätään uskoen tunnin jo loppuneen. Otit vielä hetkeksi ohjat tuntumalle ja nostit laukan. Laukka ei ollut enää kovinkaan täyteläistä, mutta sait tuntumaa kohennettua muutamalla ympyrällä. Pyysin sinua tekemään rata pituussuuntaan leikkaalla viisi laukanvaihtoa peräkkäisillä askeleissa. Kasperi onnistui tästä hyvin, vaikka pientä hikeä nousikin jo pintaan. Pikkuhiljaa siirryimme ravista käyntiin ja sait antaa lopputunnin ajaksi pitkät ohjat. Kehuin ja kiitin teitä hyvästä tunnista, suoriuduitte hyvin!

takaisin ylös

60-70 cm esteratsastus 01.01.2010, valmentaja Tuire N.

"Alkakaahan te lämmittelemään, niin mie rakennan tässä nämä esteet loppuun", sanoin Lucianalle, joka oli juuri noussut Kasperin selkään. Hän antoi mustalla hevoselle pohkeita ja se lähti nätisti kävelemään kohti uraa. Kantelin estetolppia paikoilleen ja nostin niille puomit. Kasperilla on vaikeuksia pituusesteiden kanssa, joten tänään ohjelmaan kuului niiden harjoittelu. Lämittelyksi laitoin ratsukolle muutaman pystyesteen ja yhden okserin, jotka olivat 60 cm korkuisia. Muuten esteet olivatkin 60-70 sentin korkuisia kolmen ja neljän sarjaan esteitä.

Pyysin Lucianaa hyppäämään Kasperin kanssa ensin pystyesteet ja okserin yksitellen muutaman kerran ja sitten kerralla kaikki. Täysin ongelmitta he ylittivät kaikki esteet, mutta viimeisellä kerralla ennen "sarjaa" okserissa hieman kolahti. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt kokenutta ratsukkoa, vaan he jatkoivat harjoittelua ja ylittivät kolme estettä peräkkäin täysin puhtaasti.

Lämmittely oli ohi ja oli aika ryhtyä kunnon hommiin. "Tässä olisi 60 sentin kolmisarja, hypätään se muutaman kerran näin alkuun. Lähesty ensin kolmesti ravissa, meinaan siinä Kasperi on paljon parempi kuin laukassa. Jos kaikki menee hyvin, niin ota sitten vielä kerran laukassa", ohjeistin Lucianaa. Hän nyökkäsi ja ohjasi hevosen kohti osoittamaani estettä. Hän nosti ravin puolessa välissä matkaa ja sitten hyppäsivät ensimmäisen esteen. Sitten toinen ja kolmas - puhdas suoritus. "Hyvä hyvä, sitten uudelleen", kehuin ratsukkoa joka kääntyi takaisin ja teki homman uudelleen. Kolmas este hieman heilui, mutta ei pudonnut. Viimeinen ravikerta onnistui taas puhtaasti, joten Luciana ohjasi Kasperin neljännen kerran sarjalle ja nosti laukan. Lähestyminen epäonnistui, mutta hyvällä yhteistyöllä he onnistuivat hyppäämään ensimmäisen esteen hienosti. Toinenkin ja kolmaskin meni hienosti. "Loistavaa työtä! Todella hienoa."

Seuraavaksi toistimme saman, mutta neliosaiselle sarjalla. Ensimmäinen kerta meni muuten hyvin ravissa, mutta viimeinen puomi kolahti. Se ei kuitenkaan pudonnut, joten ratsukko pääsi hyppäämään esteen uudelleen. Tällä kertaa sarja epäonnistui totaalisesti. Lähestyminen meni aivan väärin ja ensimmäinen este putosi kolisten. Tästä syystä ratsukko menetti keskittymisen, mutta onnistuivat silti ylittämään jokaisen esteen, vaikka viimeinen oli ainoa joka jäi puhtaaksi ylitykseksi.

Ohjeistin Lucianaa antamaan hieman enemmän ohjaa Kasperille, kun he tulevat esteelle. Noudatettuaan tätä neuvoa, neliosainen sarja onnistui hyvin ravissa. Myös kolmas kerta onnistui ja sen jälkeen olikin sitten laukan vuoro. "Nyt sitten hyvin tarkkana sen ohjasotteen kanssa, jos kiristät sitä liikaa, ette luultavasti suorita estettä puhtaasti", sanoin ratsastajalle, joka valmistautui seuraavaan koitokseen. Hän antoi pohjetta mustalle hevoselle, joka nosti muutaman käynti askeleen kautta kauniin laukan ja niin he lähestyivät sarjaestettä. Laukka kumisi rytmikkäästi, kun ratsu tuli esteelle. Näin että Luciana antoi ohjasta todella reilulla kädellä Kasperille ja niin he ylittivät ensimmäisen esteen todella hienosti. Pari laukka-askelta ja toinen este - puhtaasti yli. Kolmas ja neljäs este suoritettiin myös virheettömästi ja Luciana kiitteli ratsuaan vuolaasti, kun he hiljensivät raviin. "Loistavaa, todella hieno suoritus!" kehuin heitä.

Pyysin heitä hyppäämään vielä kertaalleen molemmat sarjat ja ne onnistuivat molemmat varsin hyvin. Tämän jälkeen he hyppäsivät vielä muutaman kerran pystyesteistä ja okserista koostuvan radan, minkä jälkeen he jäähdyttelivät kiertäen uraa käynnissä tehden voltteja ja pääty-ympyröitä. Juttelimme Lucianan kanssa niitä näitä kymmenisen minuuttia, kunnes jätin heidät viimeistelemään loppyverryttelyn.

takaisin ylös

80-100 cm esteratsastus 03.12.2009, valmentaja Emmu

Kokonaisuutena katsottuna vaikutitte melko valmiilta paketilta ja Kasperi oli alkuverryttelyiden aikana sopivan taipuisa ja liikkui rennon letkeästi. Alkuverryttelyissä ei tullut mieleeni mitään epäkohtia, mitä olisi pitänyt korjauttaa, joten melko pian pääsimmekin verryttelyhyppyihin. Kasperi hyppäsi varmasti ja innokkaan näköisesti, mutta hallitsit orin kuitenkin erinomaisen hienosti. Aivan ensimmäiset hypyt olivat ehkä hieman liioiteltuja, mutta kun itse et lähtenyt enää liikaa hyppyyn mukaan, luistivat nämäkin. Rataa hypätessä Kasperin laukka oli sopivan terävää ja tahdikasta, eikä kolmannen esteen lyhyt lähestyminenkään tuottanut ongelmia teille. Viitosesteen yhden laukan sarjaväli sen sijaan oli ensimmäistä kertaa rataa hypätessä hieman liian lyhyt, mutta tämänkin saimme korjattua seuraavalla kerralla lyhentämällä laukkaa enemmän. Toista kertaa rataa hypätessä sujui kaikki kuin oppikirjan ohjeiden mukaan ja saatoin vain ihailla yhteistyötänne, se oli niin sulavaa.

takaisin ylös

100 cm esteratsastus 24.10.2009, valmentaja Emmmaa

Ihastuin Kasperiin heti ensisilmäyksellä. Ori säteili yhteistyöhalukkuutta ja käveli maneesin keskelle sulavin askelin. Olen aina pitänyt friisiläisistä ja Kasperin nähdessäni kiinnostukseni rotua kohtaan kasvoi (ihan oikeasti :D). Alkuverryttelyn aikana tuli esiin, miten kauniit askellajit herra omaa. Teillä ei alkuverryttelyn aikana ollut oikeastaan minkäänlaisia ongelmia. Ori liikkui sulavasti takapäätään hyvin käyttäen ja kehuin teidän yhteistyötänne. Ympyrällä Kasperi asettui ja taipui hyvin, mutta yhtäkkiä orin korvat kääntyivät luimuun ja näytti siltä, ettei kaikki ole aivan kunnossa. Hetken aikaa työskentelyäsi seurattuani huomasin, että ohjastuntumasi oli hieman liian jäykkä. Kehotin sinua ratsastamaa hieman hellemmällä kädellä. Noudatit ohjettani ja Kasperi liikkui jälleen niinkuin valmennuksen alussa. Pääsitte aloittamaan itse tehtävän. Aiheena oli siis viiden esteen uusintarata, joka sisälsi tiukkoja käännöksiä. Heti ensimmäisellä esteellä suuni kääntyi hymyyn. Kasperi tuli niin tärkeänä ja tarmokkaana radalle. Suorititte hienosti ensimmäiset neljä estettä, sekä tiukat käännökset. Viimeiselle esteelle käänsit hieman huolimattomasti ja se tippui. Kehuin kuitenkin teitä, olihan rata mennyt suuremmaksi osaksi hyvin. Muiden tullessa tehtävää, kävelit sinä orin kanssa pitkin ohjin toisessa päädyssä. Kun oli taas vuoronne tulla, kehotin sinua lisäämään hieman tempoa ja tulemaan reippaammin kuin ensimmäisellä kerralla. Taas Kasperi tuli korvat hörössä, tosi innokkaana radalle. Tällä kertaa kaikki esteet ja tiet onnistuivat hyvin ja kehuin ratsastustasi. Loppuverryttelyn aikana Kasperi ei jostain syystä oikein rentoutunut.

Olette kaunis ratsukko ja työskentelette molemmat toisianne kuunnellen ja kunnioittaen.

takaisin ylös

valjakkoajo 13.10.2009, valmentaja Luciana

Kun Tuire ohjasti Kasperin suurelle kentälle kävi minullekin selväksi että nyt on hevosella vähän turhan paljon virtaa, jotta sen kanssa voisi treenata kunnolla. Nämä kylmät syksy-aamut ovat kyllä pirullisia kun saavat ihmiset pakkautumaan toppahaalareihin ja unelmoimaan takkatulen lämmöstä, mutta hevoset puolestaan haluaisivat vain riehua ja riekkua.

Heti aluksi käskin ottaa Kasperin hyvin kuulolle pysähdyksillä ja tempon vaihteluilla, sekä taivuttelemaan orin perusteellisesti. Raviin siirryttäessä ori oli yhä sitä mieltä että voisi mennä vähän reippaammin, mutta Tuire sai sen hienosti rauhoittumaan ja keskittymään taas työntekoon.

Laitoin molemmat tekemään oikein tosissaan töitä, ja voisin melkein vannoa kuulleeni muutaman ruman sanan kentän keskeltä kun käskin Tuiren irroittaa toisen kätensä ohjaksista. Siihen ei toki olisi ollut edes mitään syytä, sillä valjakon kulku jatkui yhtä tyylikkäänä, tai peräti tyylikkäämpänä, tämän jälkeen.

Kasperi liikkui alun hölmöilyn jälkeen erinomaisesti ja varsinkin lisäyksiin olin todella tyytyväinen. Well done!

takaisin ylös