Elantsje TN YLA2 FLA1 KRL-II KRJ-IV KTK-III VIR MVA Ch

Hey stranger! Olet juuri saapunut Lanttu-nimisen friisiläisneidin sivuille, joten lämpimästi tervetuloa. Kyseessä on virtuaalinen hevonen, joten sivulla esitetyt tiedot eivät ole oikeita. Voit tutustua sivujen päähenkilöön yllä olevien linkkien kautta ja toivonkin, että olet edes hieman kiinnostunut tietämään, minkälainen tamma Lanttu on.

Kurkista päiväkirjaan - 30.07.2011

Tänään oli todella, todella lämmin päivä, joten Lanttu sai pitää vapaapäivänsä hieman etuajassa. "Menemmekin uimaan", sanoin mustalle kaunottarelle, joka hörähti pehmeästi. Laitoin tammalle riimun päähän ja talutin sen tallin edessä olevalle hoitopuomille. Tarkastin Lantun mahdollisilta vekeiltä tai muilta nirhaumilta, mutta tamma oli pitänyt itsestään huolta. Pääsimme siis pikapuoliin jatkamaan matkaamme metsän poikki rannalle. Vielä viime vuonna ranta oli kielletty eläimiltä, mutta uuden mökkiasutuksen tullessa toiselle puolelle kylää, oltiin sinne tehty uusi kaunis hiekkaranta. Onneksi näin, koska nyt tämä vanha ranta oli vapaasti myös eläinten käytössä.

Friisiläispäivät Zeldassa - 27.-28.07.2011

Osallistuimme Lantun kanssa Zeldan friisiläispäivien tamma-arvosteluun, josta saimmekin tuoda kotiin paras tamma -maininnan! Tuomarin kommentit Lantusta oli seuraava: "Hienot meriitit kerännyt, energinen tamma. Rakenteessa hieman toivomisen varaa, monipuolinen käyttöhevonen, jolla runsaasti näyttöä lajissa kuin lajissa menestymisestä. Hyvä suku."

Vaellus Saksassa - 22.04.2010, tarina

On se aina yhtä kivaa nähdä vanhoja tuttuja! Jopa Zurückin hevoset tunnistivat teidät jo viime kerrasta, ja mistäs sen tietää, vaikka ne lehmät olisivat ammuneet tervehdyksiä, eivätkä mölisseet tavallista hölynpölyään. Olen muuten edelleen sitä mieltä, että Lanttu on komeimpia hevosia, joita täällä Inzellissä on käynyt sinä aikana, kun olemme talliporukan ja hevosten kanssa täällä asuneet. Toivottavasti teitä nähdään seuraavallakin kerralla mukana!

Kaupunkireissu Saksassa - 29.12.2009

Lantulla oli alkumatkasta kovasti vauhti päällä, ja ratsastaja sai tehdä töitä pitääkseen tamman siivosti jonossa. Koirat näyttivät kiehtovan hevosta suuresti, vaikka tottahan se oli sellaisia ennenkin nähnyt. Aivan tien vieressä möllöttävät sonnit ratsu puolestaan ohitti kaikkien yllätykseksi korvaansa lotkauttamatta. Pian tamma myöntyi kävelemään rauhassa, ja loppuretkestä se keskittyikin vain nauttimiseen. Onhan Saksa kaunis maa, ja hevonenkin ymmärsi katsella vähän ympärilleen ja haistella ilmaa. Auraamattomalla, alle puolen kilometrin tienpätkällä Lanttu näytti vähän tympiintyvän, mutta pystyi onneksi kulkemaan sen enempää metkuilematta.

Valmennukset

valjakkajo, yksityinen valmennus 12.07.2011, valmentaja Ansku

Tämän päivän harjoitukset olivat pois suljettuja, ja päätimme kokeilla jotain ihan muuta. Menisimme kärryjen kanssa maastoon tallustelemaan, testailemaan vähän Lantun menohaluja. Tamma oli heti innoissaan, kun suunnattiin reitti pois kentältä, tallitielle juoksemaan. Tamma tepasteli eteenpäin liian reippaasti tänään, joten sait pidättää sitä oikein olan takaa. Istuin vieressäsi kärryissä ja opastin milloin mitenkin antamaan apuja. Lanttu nautti ravaamisesta valjakkokärryn edessä, ja juttelimme Tuiren kanssa niitä näitä. Pian kuitenkin paljastin, että olimme matkaamassa toiselle, kaukana olevalle niitylle, johon olin koonnut aamusella pienen tehtäväradan. Huokaisit, ja valittelit, että et jaksaisi mitään tehtävärataa juuri nyt. Pakkohan sinun oli, kun kerta valmennuksesta oli kysymys, sanoin äkkiä, ja juuri sillä hetkellä olimme niityllä.

Tötsiä, vettä ja siinä ne sitten olivatkin. Ensin piti pujotella ravissa, sitten vielä vähän lisää pujottelua, vesieste, pujottelua, kaksi vesiestettä ja pujottelua. Rata kuulosti helpolta, joten aloiteltiin. Ensin tulit ensimmäisen pujottelun, puhtaasti. Lanttu teki mielellään yhteistyötä kanssasi, kun oli saanut ensin vähän juosta maastossa. Sitten tulit toiseen pujotteluun, joka oli astetta vaativampi. Senkin tamma suoritti oikein hienosti, ja sitten tuli ensimmäinen vesieste. Tarkalleen pieni hauta, johon oli loiva lasku, loiva ylösnousu. Tasan kolmekymmentä senttiä vettä. Lanttu katsoi sitä ensin vähän ihmeissään ja hauskuutti meitä pörisemällä vedelle, ennen kuin ravasi siihen oikein kunnolla, niin että vesi roiskui. Se suoritti kuitenkin tehtävän suht puhtaasti, vaikkei ihan kymmentä pistettä saanutkaan.

Seuraavaksi oli taas astetta vaativampaa pujottelua, tötsät melko lähellä toisiaan. Nyt Lanttu kaatoi kaksi niistä, muttei se niin kovasti haitannut, jatkoitte kahdelle perättäiselle vesihaudalle. Tamma pörisi, sillä nyt se tajusi, että vesi oli piirittänyt sen. Se pysähtyi, pörisi vielä kovempaa, ja yritti nousta pystyyn. Käskit sen kuitenkin eteenpäin, ja suorititte vesihaudat erittäin hienosti. Sitten vielä viimeinen pujottelu. Tässä tarvitsit jo erittäin paljon keskittymistä, sillä tötsät olivat niin lähellä toisiaan, että toisen käännöksen jälkeen piti kääntää jo uudestaan, toiseen suuntaan. Kuitenkin, tämä valmennus meni osaltanne erittäin hyvin, mielestäni.

vaativa A, yksityinen valmennus 11.07.2011, valmentaja Ansku

Ja tänään oli taas luvassa Lantun ja Tuiren valmentamista. Ilma oli painostava, viittaisi ukkoseen ja sateeseen. Aloittelimme ihan käynnissä perusjuttuja, pohkeenväistöä näin aluksi. Tamma ei jaksanut tänään tehdä kirjaimellisesti mitään, vaan löntysteli laiskasti uralla. Tänään paarmat ja kärpäset olivat sotajalalla, ja kiusasivat tammaa minkä kerkesivät. Se hätisti niitä heiluttamalla päätään puolelta toiselle, ja häntä vispasi puolelta toiselle niin tiuhaan tahtiin, etteivät silmät pysyneet perässä. Puolipiruettia oli tarkoitus tänään harjoitella, ja epäilin vahvasti, ettei siitä tulisi mitään.

Aloitettiin silti ravityöskentely muutamien pysähdysten ja volttien, sekä kaarevien urien jälkeen. Kannustit Lantun ravaamaan, mutta se ei suostunut menemään kovaa, vaan löntysteli vain hiukan käyntiä nopeammin uralla, kun sinä hiki päässä painoit pohkeillasi patalaiskan tamman kylkiä. Neiti suostuikin pian ravailemaan, hiukan liian hitaasti, mutta kuitenkin. Teit voltteja, pysähdyksiä, joista suoraan raviin ja pari kertaa ravasit pääty-ympyränkin. Olin tyytyväinen.

Pian oli jo aika aloittaa puolipiruetti, ensin niin, että pyörimme takaosan ympäri. Sitten ravista suoraan pyörähdys takaosan ympäri, tai ainakin neljäsosan siitä. Lanttu tajusi jutun jujun ja suoritti tehtävän huolella ja erittäin hallitusti. Näin pääsimme jatkamaan, että otimme puolipiruetin ensin ravista, sitten laukasta, ja Lanttu toimi täydellisesti. Kehuin teitä moneen otteeseen, ja tätä tammaa rakastin koko ajan vain enemmän. Neiti onnistui puolipiruetissa myös laukasta hyvin. Pelkästä pysähdyksestäkin mainiosti, joten oli aika ottaa loppuverryttelyt, tällä kertaa ohjaaminani. Rankempaa loppuravailua oli siis tiedossa. Teit muutamia voltteja, kaarevia uria, ravailit pari kierrosta harjoitusravissa, seuraavat kaksi kevyessä ravissa. Sitten sama toiseen suuntaan. Tunnin jälkeen, loppukäynneissä valittelit, että takapuolesi oli todella kipeä, ja siihen vastauksena naurahdin.

vaativa B, yksityinen valmennus 10.07.2011, valmentaja Ansku

Ja tänään oli ohjelmassa taas Tuiren ja Lantun treenaamista. Huokaisin. Tuirea olin valmentanut jo useamman päivän ajan, mutta en silti saanut tarpeekseni. Nuoren naisen iloinen elämänasenne ja huumorintaju joka asiassa olivat päivän piristettä, ja tänään oli taas aika valmentaa hänen niin ihanaa friisiläistammaa. Päätettiin ottaa tänään aiheeksi peruutuksesta suoraan laukkaan, sillä siinä Lanttu tarvitsisi harjoitusta. Ryhdyimme siis töihin. Aluksi otettiin kevyitä raviharjoituksia, kuten kaarevia uria, voltteja sekä pääty-ympyröitä. Vaikeutimme hiukan, ja nyt otettiin pysähdys-peruutus-raviin - siirtymisiä, jotka sujuivat osaltanne täydellisesti, ehkä hiukan liiankin täydellisesti. Muutaman kerran lopussa tamma ei enää viitsinyt, vaan protestoi pysähtymällä ja jämähtämällä paikoilleen. Sait sen kuitenkin liikkeelle, ja näitä ravisiirtymisiä teimme jonkin aikaa. Otettiin myös ravi-pysähdys-ravi-voltti-liikkeitä, jotka Lanttu suoritti hyvin arvosanoin.

Lopulta pääsimme päivän varsinaiseen aiheeseen, pysähdys-peruutus-laukka harjoituksiin. Alkuun Lanttu oli hiukan epävireä, ja laiskuus tuli esiin, jota ei alkutunnista ollut juuri ollenkaan. Aluksi se ei tajunnu, että peruutuksesta piti lähteä suoraan laukkaan, vaan se lähti ensin raviin, seitsemisen askelta ravia ja laukka. No, aloitimme tällä, ja nyt Lanttu jo tajusi, että koko ajan yritit sitä saada ravaamaan vähemmän ja vähemmän. Lopulta onnistuimme saamaan Lantun lähtemään suoraan pysähdyksestä laukkaan, ja onnistuimme täydellisesti. Toisenkin kerran. Vielä kolmannen. Jatkoimme tätä jonkin aikaa, hetken myös ravissa, sitten taas laukassa. Viimeisellä kerralla, josta kuitenkin tuli toiseksi viimeinen, Lanttu päätti, ettei suostu yhteistyöhön enää, vaan pukitti, ja heitti sinut selästään. Nousit kuitenkin urheasti takaisin, ja nyt käskin tamman menemään viimeisen kerran kunnolla. Niin se menikin. Olin tyytyväinen suoritukseenne, ja jätin teidät kävelemään loppuverkat itsenäisesti.

helppo A, yksityinen valmennus 09.07.2011, valmentaja Ansku

"Ravailua luvassa!" huudahdin iloisesti kentälle saavuttuani. Tällä kertaa ratsastit upealla friisiläistammalla, josta huokui käsinkosketeltavana pieni kärsimättömyys. Sait tehdä alkuverryttelyt käynnissä itsenäisesti, ja sillä välin työstin tämän päivän ohjelmaamme. Laitoin tötsiä pitkien sivujen uran viereen, eli uran sisäpuolelle, lyhyille sivuille en mitään. Urat olivat vapaina kovempaankin askellajiin, mutta tänään pysyttäisiin ravissa.

Aloitettiin pysähdyksillä ja peruutuksilla, sekä temponvaihteluilla, jotka sujuivat hyvin. Lanttu ei oikein tykännyt pysähdellä, sillä se halusi olla liikkeessä koko ajan. Sait tamman kuitenkin toimimaan käynnissä hyvin, ja myös pujottelu sujui kävellen. Ja sitten siirryttiin raviin. Otettiin lyhyitä ravipätkiä, jonka jälkeen pysähdys, ja taas ravia. Lanttu toimi erinomaisesti, vaikka yritti välillä vähän vastustaa ohjasapujasi. Nämä kuitenkin sujuivat moitteettomasti. Sitten kokosit ravin, hetkeksi. Otettiin myös ravin kokoamista jonkin aikaa, sillä Lanttu vaikutti erittäin innokkaalta näissä. Teit kaarevia uria kootussa ravissa, sekä voltteja, jotka onnistuivat lähestulkoon täydellisesti. Lanttu oli oikein yhteistyönhaluinen, ja sen ravi oli kaunista katseltavaa.

Sitten otettiin hetkeksi käyntiä, ennen kuin siirryttäisiin pujotteluun. Kun oltiin valmiita, pyysin nostamaan keskiravin, ja menemään pujottelut, kummallakin sivulla. Lanttu meni poispäin portilta oikein mallikkaasti, mutta pari otti laukka-askelta, kun mentiin portille päin. Sait sen kuitenkin pysymään kohtuullisen hyvin ravissa, ja otettiin vain muutama kerta uusiksi. Lanttu meni hyvin, ja sitten kokeiltiin lisättyä ravia, johon osasit antaa oikeat avut oikein hyvin. Lanttu taipui niskastaan kauniisti, ja en voinut kuin kehua yhteistyötänne, niin hienolta vaikutti.

vaativa B-A, yksityinen valmennus 13.04.2011, valmentaja Sonju

Oli kaunis, aurinkoinen päivä ja hypin riemusta, kun pystyin pitkästä aikaa pitämään valmennuksen kentällä. Valmennettavani oli tänään friisiläistamma Lanttu ja hänen ratsastajansa Tuire, jotka olivatkin uusia tuttavuuksia minulle. Aloitimme alkulämmittelyt perinteisesti aluksi kävellen ja pikkuhiljaa siirtyen raviin tehden erikokoisia voltteja. Lanttu oli oikein pirteällä tuulella, mutta Tuire sai pidettyä tamman aisoissa, vaikka mieli olisi tehnytkin vähän irrotella. Lämmittelyjen jälkeen pyysin Tuirea ottamaan tamman paremmin kuulolle, jotta voisimme aloittaa hommat. Aluksi pyysin ottamaan lyhyiden sivujen verran koottua ravia, kun taas pitkillä sivuilla lisättyä ravia. Lanttu liikkui lennokkaasti ja täysin apujesi kautta, eikä ongelmia tullut - upeaa! Otimme tätä muutaman kierroksen molempiin suuntiin, jonka jälkeen annoin uuden tehtävänannon. Siirryimme laukkatyöskentelyyn, jossa aiheenamme oli laukanvaihdot käynnin kautta. Aluksi laukkaa puoli kierrosta, pitkän sivun keskellä laukanvaihdos ja täysi kierros - näin työstimme myös vastalaukkaa. Ensimmäinen vaihto sujui ongelmitta, kuten myös vastalaukka - Lanttu ei rikkonut kertaakaan raville, vaan laukkasi tahdikkaasti eteenpäin. Työstimme tätä vielä jonkin aikaa, jonka jälkeen saitte ratsastaa loppuverryttelyt itseksenne. Teitä oli oikein ilo valmentaa!

pysähdyksiä ja hieman peruutuksia Coyossa 12.10.2010, valmentaja Brenda

Pysähtymiset sopivat hyvin Lantulle, jolla tuntui olevan valmennuksen aikana vähän turhankin paljon energiaa. Sait ratsastaa sitä alussa ihan kunnolla, että sait edes pidätteet läpi. Alkuverryttelyn jälkeen aloitimme käynnistä pysähtymiset. Tällöin sait Lanttuun ihan hyvän tuntuman ja se alkoi kuunnellakin apujasi. Pysähdyksenne olivat kuitenkin vähän turhan kärsimättömiä. Ravistä pysähdyttäessä Lanttu toimi jo paremmin ja nyt sait sen moneen otteeseen pysähtymään oikein nätisti, niin että se jaksoikin seistä vaikka minuutin rauhallisesti ja keskittyneesti. Laukkapysähdykset menivät kuitenkin vähän huonommin, sillä Lanttu ei meinannut millään haluta pysähtyä laukasta ja kun olit sen kovalla työllä saanut pysähtymään, se ei millään meinannut jaksaa odottaa, että annat sen taas nostaa laukan. Toisaalta pysähdyksen jälkeen laukannostot olivat kuitenkin todella onnistuneita ja napakoita, vaikka niiden olisikin täytynyt lähteä rauhallisesta pysähtymisestä. Pyysin teitä tekemään vuorotellen laukkapysähdyksiä ja käyntipysähdyksiä, ja se sujuikin paljon paremmin eikä Lanttu enää halunnut vain lisätä vauhtia vaan alkoi oikeasti tehdä töitä ja kuunnella apujasi nätisti.

vaativa B-A, yksityinen valmennus 11.09.2010, valmentaja Kiira

Verkkasit Lanttua jo ennen, kuin olin vielä saapunut. Olin suunnitellut, että harjoittelemme avoa ja sulkua, sekä laukanvaihtoja askeleessa, mahdollisesti ehkä jotain muutakin, mikäli aikaa riittää. Aloitimme käynnissä taivutuksilla, joita ennen teit hiljaisessa kootussa käynnissä päätyihin voltit. Puolessa välissä pitkää sivua tuli taivutuksen vaihto. Lanttu meni taivutukset kummallekkin pitkälle sivulle kerran, koska homma sujui niin hyvin. Seuraava vaihe oli koko homma ravissa, myös voltit. Lanttu jaksoi koko ajan keskittyä, joskin nautti täysillä niistä muutamista hetkistä, kun sillä oli aikaa ottaa pari raviaskelta rennommin. Laukassa teit ensiksi laukka-käynti-laukka siirtymiä, jossa nostit aina laukan vuorotellen oikeaan ja vasempaan. Treenin jälkeen laukanvaihdot askeleessa sujuivat nätisti ja kiititkin Lanttua paljon. Valmennus sujui mukavissa merkeissä ja onnistuitte tehtävissä helposti!

perusliikkeitä Sternkånigissa 11.10.2010, valmentaja Lexi

Hevosesi oli hieman ylireipas mutta osasit hallita sitä hyvin. Hevosesi "tappeli" hieman apujasi vastaan ja hengästyi aika nopeasti. Pian se väsyi ja antoi sinun hallita. Hienoa työskentelyä loppujen lopuksi tuli kun se antoi sinun ohjata. Verkkoalueella se tutustui Liisan hevoseen Kevin ESTiin kun ne sanotaanko "törmäsivät toisiinsa". Rata sujui sinulta ja hevoseltasi todella hyvin. Mahtavaa!

vaativa B, Ratsastuskoulu Heleä 27.02.2010, valmentaja Eilowy

Tunnin alku oli melkoista häseltämistä, kun Lanttu oli niin tohkeissaan uudesta paikasta ja liikunnan riemusta. Sait tamman kuitenkin keskittymään, kun ohjasit sitä päättäväisesti volteille ja pidit istuntasi ja kätesi vakaana. Lämmittelyn jälkeen meno näyttikin jo hallitummalta, vaikka olikin yhä varsin energistä. Aloitimme taivutusten tekemisen ihan käynnissä, jotta tamma hieman vertyisi. Avotaivutus sujui käynnissä hienosti, pidit kätesi ja pohkeesi vakaana ja sait tamman asetettua kauniisti. Lantun askel oli yhä reipas ja ulkoetujalka ja sisätakajalka polkivat hyvin samaa uraa. Ulkotaivutuksessa sisäohja asetti hyvin ja hevonen esiintyi jälleen kauniisti. Ravi meinasi avotaivutuksen alkaessa taantua heti käynniksi ja askel haparoi hetken aikaa, mutta toiston myötä Lanttu sai itsevarmuutta ja asettui kuin itsestään paljon paremmin. Sulkutaivutus laukassa lähti samaan tapaan aluksi hieman epäröiden: Lanttu lakkasi kantamasta itseään, takapää pyrki edelle ja eteenpäinpyrkivyys lähes katosi. Myös tämä suoritus kuitenkin parani tuntuvasti tunnin loppua kohden. Käytit ulkopohjetta hyvin ja sait työskentelynne lopulta näyttämään oikein tasapainoiselta. Hienoa.

Lanttu kuoli 03.04.2014.

Perustiedot

syntynyt 20.07.2007, 13-vuotias friisiläishevonen, tamma musta, 164 cm kasvattaja: Tuire N. / Cuchulain om. Tuire N. (VRL-00345) VH03-040-4353 koulutusratsastus: vaativa A valjakkoajo: vaativa/vaikea koulu-/valjakkopainoitteinen Lanttu täytti 4 vuotta 20.10.2007 YLA2 (114p.) 30.07.2010 28+33+18+35 FLA1 (76,5p.) 15.08.2011 15,5+20+20+6+15 KRL-II (80,81%) 30.06.2011 pisteet tulossa KTK-III (62p.) 15.01.2011 16-14-17-15 Champion 28.06.2011 VIR MVA 28.08.2011

kokokuva pääkuva pääkuva