'Kyösti'

SLA-I, KTK-I, SV-II, EV-I, KV-I, KEV I

Nippelitiedot

Suomenhevosori Kyösti syntyi 29.04.2018 Mörkövaarassa, väriltään se on ruunikko ja korkeutta sillä on 158 senttiä. Orin omistaa (kuvitteellinen hahmo) Oona MacFarland (eli oikeasti Tuire, VRL-00345) ja se asuu Pöystilässä. Kyöstin rekisterinumero VH18-018-1015.

Ikääntyminen

Kyöstin yksivuotispäivä oli 29.06.2018, kaksivuotiaaksi se tuli 29.07.2018 ja kolmannet synttärit pidettiin 10.10.2018. Neljäs vuosi tuli täyteen 29.11.2018.

Kilpailutiedot

Kyöstin kanssa tavoitellaan kouluratsastuksessa helppo A -tason ratoja, 90 cm rata- ja maastoesteitä sekä kenttäratsastuksessa tutustumisluokkaa. Valjakkoajossa kilpailemme vaativissa luokissa.

Saavutukset

SLA-I (98p.), KTK-I (80p.), SV-II (37,9p.), EV-I (37p.), KV-I (43,5p.), KEV I (36p.)

Mistä kaikki alkoi?

Ajatus Kyöstistä sai alkunsa huhtikuun ensimmäisellä viikolla, kun omistajansa ilmoitti silloisen silmäteränsä Yleislaatuarvosteluun. Tai oikeastaan hieman sen jälkeen, koska vasta silloin hän ymmärsi, että hevonen alkaa olla jo vanha ja siitä tulee aika jättämään, ennemmin tai myöhemmin. Ori oli hänelle kaikki kaikessa ja vaikka siitä jäisi jälkeensä paljon rakkaita muistoja sekä useampi kaapillinen erilaisia palkintoja ja stipendejä, niin eihän ne riitä. Niinpä hän päätti etsiä sopivan tamman, josta hän voisi saada varsan tärkeästä hevosestaan.

Suomenhevoskasvattajia on todella paljon, mutta vain muutama talli oli sellainen, josta tämä varsa haluttaisiin ostaa. Tulevan varsan tulisi mielellään olla korkeampi kuin isänsä, joten tamma saisi olla vähintään 160 senttinen. Tämän lisäksi toivottiin, ettei varsa olisi isänsä tavoin rautias, joten tulevan emän pitäisi olla musta tai ruunikko. Suvussa ei tietenkään saisi olla samoja nimiä kuin orilla ja tunnettua sukua pitäisi olla kolmen sukupolven verran. Lisäksi useamman lajin taitaminen olisi suotavaa, joten lopulta valikoima rajautui kolmeen tammaan kahdelta eri tallilta. Valinta kohdistui tuttuun ja turvalliseen Mörkövaaraan, josta myös isäori on kotoisin.

Luonnekuvaus

Nuorempana Kyösti oli ujonpuoleinen ja kaipasi paljon turvaa läheisiltään, mikä aiheutti myös sen, että vieroitus emästä oli hyvin haastava. Lempeällä ja jämptillä otteella Kyöstistä on kuitenkin kasvanut tasapainoinen ja kuulias yksilö, joka ei enää kammoksu jokaista uutta asiaa, vaan tutustuu niihin reippaasti. Joskus toki pienellä varauksella, mutta aina ollaan päästy odotettuun lopputulokseen.

Yleiset hoitotoimenpiteet on Kyöstille mieluisaa puuhaa ja varsinkin mahan alusen käsittelystä se nauttii - Kunhan ei ole liian helläkätinen, koska ori myös kutiaa helposti. Kyösti on sinut varusteiden laiton kanssa ja vain aniharvoin se saattaa hieman mukista niiden laittoa vastaan. Isänsä tavoin sekään ei pidä kylmistä kuolaimista, mikä on ihan ymmärrettävää, joten olisi kohteliasta muistaa lämmittää niitä edes vähän.

Kuusi kuukautta on pitkä aika ja varsinkin Suomen kesässä se pitää väkisin sisällään useamman sadepäivän ja pesukertoja. Kyöstin emä ei pitänyt vedestä muuten kuin janojuomana ja valitettavasti ori on sen myötä oppinut pari ikävää tapaa. Sadekelit ei sitä haittaa tippaakaan, vaan päinvastoin se rakastaa temmeltää kuralätäköissä. Mutta sen jälkeen, kun pitäisi mennä pesukarsinaan pyykille, pistää ori pakin päälle. Tästä syystä pesemme Kyöstin mieluiten aina ulkona tai tarvittaessa vaikka käytävällä, koska pesukarsinassa se pitäisi sitoa jalkojaan myöten, ettei se pyristelisi koko ajan pakoon.

Ratsuna Kyösti oli pari ensimmäistä vuotta selkeä aloittelija, koska se ei aina ymmärtänyt mitä siltä pyydettiin tai vaihtoehtoisesti se ei vain jaksanut kuunnella. Nykyään ori ymmärtää paljon paremmin ja myös kuuntelee, mitä siltä pyydetään. Se kuitenkin vaatii sen, että oria muistaa herätellä ennen varsinaista avunantoa. Olemme nimittäin huomanneet, että Kyösti ei yksinkertaisesti jaksa olla "aina valmiina kaikkeen", joten korvat ja tuntokin saattaa olla tauolla juuri sillä hetkellä, kun haluaisit sen nostavan laukan tai pysähtyvän.

Kyösti on rakastanut esteitä pienestä pitäen. Varsasta asti se kulki loikkien jäniksen tavoin ja esimerkiksi taluttaessa sen oli pakko hypätä jokaisen maassa lojuvan oksan yli. Voisikin kuvitella, että sen kanssa olisi haastavaa hypätä ratoja liiallisen innokkuuden myötä, mutta siitä ei ole (enää) huolta. Se malttaa kuunnella ratsastajaa ja tehdä mitä pyydetään parhaansa mukaan. Ponnistusvoimaa Kyöstiltä ei valitettavasti löydy metrin esteille, mutta vauhtia ja notkeutta sillä on senkin edestä.

Kouluratsastus ei ole Kyöstin mieleen, koska se tuntuu kyllästyvän aika nopeasti, jos pitää toistaa samaa kiemuraa kerta toisensa jälkeen. Sen kanssa kannattaa siis pitää mielessä vaihtelevuus: Tee ensin ravissa pääty-ympyrä, sen jälkeen kolmikaarinen kiemuraura käynnissä ja seuraavaksi laukanvaihtoa käynnin kautta pitkällä sivulla, niin pitäisi tämänkin herran tarkkaivaisuus pysyä hereillä. Taivutukset sujuu Kyöstiltä kuin vettä vain, mutta vastalaukan kanssa meillä on usein hieman vaikeuksia.