Sabriya Azzam ox 'Masa'

KTK-III, KV-II, 3 Star

VH19-003-0138 arabianhevonen, ori
syntynyt 15.12.2019, 8-vuotias 13.04.2020
mustankimo, 151 cm kouluratsastus, helppo A
omistaja sekä kasvattaja Tuire (VRL-00345)

Masa viedään kouluvarsojen laatuarvosteluun ja ehkä myös kantakirjaan.

Luonnekuvaus

Masaa on hankala olla huomaamatta. Mikäli orin komea ulkomuoto, lennokkaat liikkeet tai energinen olemus eivät saa huomiotasi, luultavasti läpitunkeva hirnunta hoitaa homman. Kimosta lähtee melkoisesti ääntä, jo sen hörinässä volyyminuppi tuntuu olevan pysyvästi kaakossa, hirnunnasta puhumattakaan. Masa kaipaa huomiota, yleisöä erinomaisuudelleen, joten se hakee sitä pitämällä jonkin sortin ääntä. Tanssahtelua, steppailua, karkuyrityksiä tai toisille oreille uhittelemista kimo ei harrasta, vieraille tammoille se kyllä flirttailee toisinaan turhankin innokkaasti. Kotona riittää tervehdys tutuille neidoille.

Hoitohetkien aikana arabi nautiskelee huomiosta silmät kiinni, rinta rottingilla, aivan kuin suurenkin urotyön tehneenä. Aivan tavallinen harjaus, kavioiden puhdistus ja koko kropan tarkistus haavojen varalta merkitsee ehdottomasti Masan olevan erityisen upea, aivan varmasti ainoa moista erityishuomiota nauttiva poikkeusyksilö. Mitenköhän tolaltaan hevosparka menisikään, jos totuus joskus valkenisi sille?

Ori suhtautuu hyvin suopeasti myös raspaamiseen, klippaamiseen, rokotuksiin.. ihan kaikkeen, sellaisiinkin, mikä saattaa hermostuttaa tai tympiä muita hevosia. Tiedä häntä, millaisia ajatuksia kimon päässä liikkuu, mutta olen itsekseni päättänyt Masan suhtautuvan joka toimenpiteeseen laatuaikana, huomionosoituksina sekä ihailuna. Totuus lienee vallan toinen, vaan ainakin orini käyttäytyy kaiken aikaa hyvin rauhallisesti ollen helppo käsitellä kaikissa tilanteissa.

Ääntä vain lähtee. Ei niinkään tallin puolella (joskus kyllä sielläkin), vaan tallipihalla, matkalla tarhaan tai takaisin, lastatessa, erityisesti rekasta ulos kävellessä ja vieraissa paikoissa. Masa on sentään helppo lastata ja kuljettaa, suu pysyy supussa matkan aikana eikä ori kehittele mitään tanssikuvioitaan, vaan syö hyvinkin rauhassa matkaeväsheiniään.

Kimossa on paljon erinomaisia (koulu)ratsun ominaisuuksia ryhdistä lähtien. Liikkeiltään ori pääsee lähelle rotunsa ihannetta; irtonainen, matkaavoittava käynti, yhtäläisen matkaavoittava, kevyt ja elastinen ravi sekä ilmava, lennokas laukka. Masa liikkuu koko kehonsa läpi, lapojen liike on aktiivista ja irtonaista, takaosa työntää hyvin. Lisäykset sujuvat vähän kokoavia liikkeitä helpommin. Masa toki kokoaa aivan riittävän hyvin omalle tasolleen ja ylipäätään, lisäykset vain ovat selkeästi arabille vahvempi osa-alue.

Suurimman osan ajasta kimoni tekee keskittyneesti ja mielellään töitä juuri ratsastajansa apujen mukaan. Ne hetket, joina arabi tekee oman päänsä mukaan, ovat aina jatkumoita edellisestä liikkeestä. Joskus se lisätty ravi tai sulkutaivutus vain antaa sellaisen egobuustin ettei tunteesta halua luopua! Joten Masa ei luovu vaan jatkaa menemään. Pieni vika muutoin loistavassa hevosessa, enempi tuollainen naurattaa kuin harmittaa. No, ehkä kouluradoilla menetetyt pisteet kirpaisevat, nekin vain hetken aikaa. Tällä on oikeasti hyvä työmoraali sekä asenne.

Kouluratsastus muodostui varhaisessa vaiheessa orin päälajiksi, mikä ei sukua katsoessa ole mikään ihme. Masa kyllä hyppää ihan peruskivalla tekniikalla, muttei pärjäisi kovin teknisillä radoilla. Suoraviivaiset, helpot estetehtävät sujuvat. Maastossa parasta on tietysti painattaa pitkät laukkasuorat niin lujaa kuin jaloista vain lähtee, jouhet suorana ja vesi ratsastajan silmistä valuen.

Täysiverisille tyypilliseen tapaan Masasta löytyy jaloutta ja herkkyyttä, joka näkyy niin ratsastettavuudessa kuin orin esiintymisessä. Kimo on vakuuttunut yleisön ja tuomariston olevan paikalla vain ja ainoastaan häntä katsomassa, ja esiintyminen muuten on sen mukaista! Tästä ei välttämättä kannata olla kamalan imarreltu, sillä Masa pistää show’n pystyyn vaikka kentän katsomon laidalla istuvalle tallikissalle..

Masan luonnekuvauksen on kirjoittanut Lissu T.

Sukupuu

i. MJA Arkadiusz (ox)
kimo, 152 cm
KTK-II, Legion of Honor, 3 Star
VH18-003-0055
ii. Malak Jafar (ox)
mustankimo, 152 cm
YLA1, KRJ-I, KTK-II, VIR MVA Ch, ++++
VH11-003-0363
iii. Malak Habir evm (ox)
mustankimo, 161 cm
iie. Nadra Habila evm (ox)
mustankimo, 149 cm
ie. Almaviva (ox)
kimo, 151 cm
KTK-II, VIR MVA Ch, ++++/
VH18-003-0003
iei. Polon evm (ox)
kimo
iee. Almeida evm (ox)
kimo
e. A.D. Sabriyya (ox)
ruunikko, 150 cm
KRJ-II, KTK-II, 2 Star
VH19-003-0037
ei. Ferino ox (ox)
ruunikko, 152 cm
KTK-II, VIR MVA Ch
VH14-003-0199
eii. Jaguya ox evm
kimo
eie. Ferrara evm
ruunikonkimo, 152 cm
ee. Shabryeh ox (ox)
vaaleanruunikko, 150 cm
KRJ-II, KTK-III
VH16-003-0211
eei. Seyal ox evm
rautias, 148 cm
eee. Seriya ox evm
vaaleanruunikko, 151 cm
Jälkipolvi

Masa on tarjolla 2-polvisille tammoille, myös risteytyskäyttöön.

04.09.2021 t. Sabriyah al Qismat e. HB's Obsessive Hero

Kilpailutulokset

Masa on saavuttanut KRJ:n porrastetuissa maksimitasonsa 4, yhteensä 1824.46 pisteellä.
hyppykapasiteetti: 0 rohkeus: 0 kuuliaisuus ja luonne: 830.98
© Marjahilla 2022, muokannut Tuire • virtuaalihevonen • kuvat © AK Vapaasti